Meny Stäng

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien – kanot, scooter och borg

Annons

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien! Malá Skála är en ort i norra Tjeckien som är känd för sina klippformationer, och här kan man prova olika äventyr. Vi begav oss hit för en kanottur, och för att besöka en borg högt upp på en klippa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Malá Skála i Tjeckien

Malá Skála är en liten ort, men om du gillar natur är det här ett fantastiskt fint ställe att besöka.

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien - kanot

Malá Skála ligger i länet Liberec i Tjeckien, cirka 10 mil nordväst om huvudstaden Prag.

Camping Ostrov

Vi startade vår kanotutflykt vid camping Ostrov. Man kan förstås även campa här, men det gjorde vi inte. Vi körde bara hit och parkerade vår husbil, för att ge oss ut på äventyr med kanot.

Det är mycket populärt att ge sig av med kanot eller gummibåt här, i floden Jizera, och man ser människor paddla hela dagarna. Vårt äventyr startade med att vi fick utrustning och information på engelska. Sedan var det dags att ge sig av!

Camping Ostrov

Kanottur på floden Jizera

Vattnet i floden Jizera är lätt strömt, vilket gör att det blir lite lättare att paddla. Precis i starten finns ett extra forsande parti, och man kan välja att starta ovanför eller under. Vi startade förstås ovanför!

Sedan var det dags att paddla. Turen tar runt tre timmar, alternativt två timmar om man paddlar på i lite högre takt. Längs hela vägen omges man av intensiv grönska, så det nästan känns som att man paddlar i Amazonas. Man omges också av många andra paddlare i kajak eller gummibåt, inte minst glada ungdomar!

Strax innan man kommer fram till slutet av paddlingen kan man välja att lägga till vid en restaurang, för lunch eller kanske en öl. Hela paddlingen var fantastiskt fin, och vi kan varmt rekommendera!

Vid slutet av turen får man dra upp sin kanot (eller gummibåt), och nu är det dags att ta sig tillbaka. Sträckan tillbaka är runt nio kilometer och man kan välja på att promenera, ta tåg eller hyra scooter (sparkcykel).

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien - kanot

Scooter tillbaka till Malá Skála

Vi tog oss tillbaka med en scooter, det vill säga en ej eldriven sparkcykel. Vi är egentligen inte superförtjusta i detta fordon, men rutten bestod mestadels av plan mark eller nerförsbacke, och då är det relativt smidigt.

Vägen går längs grön natur, och man får även tillfälle att kika ner på andra paddlare i floden. Ett tips för hela utflykten är att ta med dryck och snacks, och/eller pengar. Här och där finns nämligen möjlighet att handla förfriskningar.

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien - paddla i floden Jizera

Borgen Vranov Pantheon

Strax intill camping Ostrov i Malá Skála ligger borgen Vranov Pantheon. För att ta sig hit får man parkera vid bergets fot och sedan promenera uppåt. Vandringen är inte svår, men delvis ansträngande, eftersom man hela tiden går uppåt.

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien

På bilden nedanför ser du den sista kröken innan man kommer upp till borgen …

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien

Väl uppe vid borgen Vranov Pantheon har man en fantastisk utsikt. För att se allt får man betala en liten avgift, och då får man också med sig ett litet häfte med information, exempelvis på tyska eller engelska.

Själva byggnaden ser man ganska snabbt, men därefter finns en hel rad sevärdheter i form av ruiner, grottor, gamla statyer och branta trappor som slingrar sig upp och ner. I den 30-gradiga hettan blev vi genomsvettiga av att promenera runt.

Samtidigt ville vi inte sluta se oss omkring, för bakom varje krök väntade något nytt.

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien - Vranov Pantheon

Borgen byggdes i början på 1400-talet, men mycket av det man kan se här härstammar från senare tid. På 1800-talet rekonstruerades borgen i romantisk stil av Franz Zacharias Römisch, som byggde ett sommarhus här. Idag är stora delar ruiner, men det är ett fascinerande ställe att besöka.

När vi kände oss nöjda vid Vranov Pantheon slog vi oss ner för en dricka vid borden intill den lilla kiosken. En trevlig och intressant utflykt!

Äventyr i Malá Skála i Tjeckien - Vranov Pantheon

Film från Malá Skála

Mer att se och göra i närheten

Runt Malá Skála finns många andra fina ställen att besöka. Du kan till exempel besöka Hrubá Skála och Prachovské Skály, som också bjuder på bergsformationer. Det är också nära till staden Liberec, som har en del del att bjuda på, samt hela ”Kristalldalen” med glaskonst, natur och bryggerier.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du besökt Malá Skála?

Har du besökt Malá Skála, eller kanske upplevt något annat äventyr i Tjeckien? Berätta gärna!

Fakta om Malá Skála

  • Län: Liberec
  • Land: Tjeckien
  • Invånare: Drygt 1000

Service och praktisk info

  • Pris kanot: För denna distans 450 CZK (cirka 195 kr) 2022.
  • Pris scooterhyra: För denna distans 180 CZK (cirka 78 kronor) per person.
  • Öppettider Vranov Pantheon: Maj – augusti dagligen 9-18. Under april samt september – november är öppettiderna mer begränsande. Se sevärdhetens webbplats för aktuell info.
  • Pris Vranov Pantheon: Vuxna betalar 60 CZK (cirka 26 kronor) och pensionärer, studenter samt barn 6-15 år betalar 40 CZK (cirka 17 kronor). (2022)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev