Meny Stäng

Vi provar spabad i Tjeckien – Marianske Lazne

I samarbete med Czech Tourism

Äntligen blev det av för oss att testa ett riktigt spabad i Tjeckien, i den tjeckiska kurorten Marianske Lazne. Det blev ett romerskt spabad på ett femstjärnigt spahotell, med flera olika pooler, bubbelpooler och bastu. Detta var nog bästa dagen på hela resan hittills!

Med husbil till Marianske Lazne

Då har vi till slut besökt den tredje av kurorterna i den tjeckiska “kurortstriangeln”. Efter besök i både Karlovy Vary och Frantiskovy Lazne (utan bad) var det äntligen dags för oss att bada i Marianske Lazne! Det tog bara en dryg halvtimme att köra hit från Frantiskovy Lazne, och vi valde att ställa oss på en ställplats (parkering där man får stå med husbil över natten) med promenadavstånd in till stan.

Till Marianske Lazne

Den stora parkeringsplatsen ligger på Kollárova och kostar 12 euro för ett dygn (2018). Här parkerar framför allt stora bilar, såsom husbilar, bussar och lastbilar.

Ställplats Marianske Lazne
Vi blev ett gäng husbilar på ställplatsen i Marianske Lazne till slut!

Marianske Lazne

I Marianske Lazne möts man av vackra hus, lummiga parker, pelargångar, fontäner och otaliga badhus och spahotell. Vi promenerade runt en stund och njöt av den härliga atmosfären innan vi tog oss till … badet! Om du vill läsa mer om Marianske Lazne kan du göra det på stadens officiella webbsida.

Marianske Lazne
Häst och vagn

Pelargången i Marianske Lazne

Pelargången (kolonada) i Marianske Lazne är fantastisk! Den byggdes mellan 1888 och 1889, och genomgick restaurering på 1970-talet. I enda änden av pelargången finns en stor fontän som hela tiden växlar i hur vattnet sprids.

Marianske Lazne kolonn
Fontän Marianske Lazne
Marianske Lazne pelargång
Marianske Lazne tak
Marianske Lazne fontän

Romerskt Spabad i Tjeckien

Då var det äntligen dags för spabad i Tjeckien! Vi har besökt sammanlagt tre kurorter i Tjeckien och det finns ju massor av bad att välja på. Vi ville satsa på ett riktigt fint bad, så vi valde det romerska badet på det 5-stjärniga spahotellet Danubius Spa Resort Nove Lazne. Det var säkert inte det billigaste alternativet (vi betalade ca 270 kronor per person för tre timmar), men det var definitivt värt det!

Spa Tjeckien

Romerska pelarna i Marianske Lazne

Waow, säger vi bara! Vi gick först in i det rum som har romerskt bad med pelare. Här kunde vi (helt ensamma!) njuta av två pooler, en med 25-gradigt vatten, och en med 34-gradigt vatten (om jag minns rätt). Fantastiskt skönt!

Spabad i Tjeckien, Marianske Lazne
Spabad i Tjeckien

Kniepp-terapi

Vi provade också två av fyra olika bastu, en med 50-gradig värme och en med 80-gradig värme. Det iskalla badet utanför bastun hoppade vi över. Peter kunde däremot inte låta bli att testa “kneipp-terapi”, där man ska gå ett antal varv genom ömsom kallt och ömsom varmt vatten …

Marianske Lazne sauna
Bastu Marianske Lazne
Spa treatment/spabad I Tjeckien

Vi avslutade med att ligga lääänge i bubbelpoolen och därefter lägga oss på britsarna under värmelamporna (där vi somnade!). Alltså, detta var så grymt skönt, och en helt perfekt avslutning på vår tur genom de tjeckiska kurorterna. Om du undrar om vi var helt ensamma i spa-baden så var vi inte det. Det var några andra gäster där, men det var så få, och eftersom det fanns flera olika pooler kunde vi alltid välja en där vi var ensamma.

Bubbelpool och spabad i Tjeckien
Spabad i Tjeckien

Pizza och spa-våffla i Marianske Lazne

Efter det långa badet var vi superhungriga, så det blev tonfiskpizza och öl på första bästa uteservering. Det satt bra kan man säga! Sedan var jag “tvungen” att testa ett traditionellt spa-kex från Marianske Lazne. “Alla” gick nämligen och åt dessa, så vi ville ju inte vara sämre. Hur det smakade? Väldigt sött! Tack till denna härliga spa-stad för en riktigt skön dag!

restaurang Marianske Lazne
Oblat och spabad i Tjeckien

En film från Marianske Lazne

Vi avslutar med en film om de tre kurorterna i västra Tjeckien (Karlovy Vary, Frantiskovy Lazne och Marianske Lazne) samt om den charmiga staden Loket, som ligger omgärdad av de tre kurorterna.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Czech Tourism. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Läs mer: Resa till Tjeckien – din guide till Tjeckiens bästa resmål