Meny Stäng

Friluftsmuseum i Tjeckien – Wallachian Open Air museum

Wallachian Open Air Museum är ett friluftsmuseum i Tjeckien som visar upp mer än 100 år gamla byggnader, möbler och fortfarande fungerande kvarnar och verkstäder från östra Tjeckien. Museet kallas i folkmun ”Skansen” efter Skansen i Stockholm och är helt klart värt ett besök.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wallachian Open Air museum

Wallachian Open Air Museum (Valašské muzeum v přírodě på tjeckiska) är ett stort utomhusmuseum som visar upp gamla byggnader och kulturarv från regionen Wallachia i Moravia i östra Tjeckien. Museet består av tre fristående delar: Den lilla trästaden, ”Wallachian Village” och Kvarndalen. Vi hade inte så höga förväntningar när vi åkte hit, men blev positivt överraskade.

Wallachian Open Air museum ligger i Rožnov pod Radhoštěm, Moravian Wallachia, i östra Tjeckien.

Del 1: Den lilla trästaden

Den lilla trästaden visar upp stadsbebyggelse från förr, och det allra äldsta huset här är från år 1660. Några av husen på området är replikor som byggts upp för att efterlikna det ursprungliga husen, men många av husen är original som flyttats hit från olika platser i regionen. Den här delen av museet kan man antingen uppleva själv eller med guide.

Wallachian Open Air museum - friluftsmuseum i Tjeckien

Alla husen är öppna och man kan kliva in och kika på inredningen. Man kan till exempel kliva in i borgmästarens hus och ta del av hur familjen levde, sov och åt. Många av husen är fint inredda, men man slås ändå av hur hårt många levde på den här tiden, med kallt inomhus och begränsad tillgång till mat.

Wallachian Open Air museum - friluftsmuseum i Tjeckien

Det finns också en pub i staden och en liten kyrka. Kyrkan är en replika eftersom den riktiga kyrkan brunnit ner, men den är uppbyggd precis enligt originalet. Den lilla kyrkan är verkligen fantastiskt fin, med ett mycket speciellt blått tak. Vid speciella tillfällen hålls gudstjänster här och utanför ligger särskilda personer, som idrottspersonligheter, begravda.

Kyrka

Del 2: ”The Wallachian Village”

”The Wallachian Village” är den största av museets tre delar. På det stora gröna området kan man ströva runt bland gårdar, uthus, kvarnar, brunnar, en skola och andra karakteristiska byggnader från landsbygden förr i tiden. Man kan kika in i husen om man vill, och utomhus möter man djur som får och gäss (och en skriande åsna!). Den här delen av museet upptäcker man på egen hand.

Wallachian Open Air museum - friluftsmuseum i Tjeckien
Wallachian Open Air museum - friluftsmuseum i Tjeckien
Friluftsmuseum i Tjeckien - Wallachian Open Air museum
Wallachian Open Air museum - friluftsmuseum i Tjeckien

Del 3: Kvarndalen

Den tredje delen av museet visar upp verkstäder och olika maskiner som drivs av vattenkvarnar. Här kan man besöka en lada med vagnar samt se smedja, såg och produktion av ull och säd, bland annat.

Friluftsmuseum i Tjeckien - vagnar

Den här delen av museet kan endast besökas med guide, och man bokar helt enkelt in sig på en guidad tur vid lämpligt klockslag. Vi följde med på en tur som gavs på tjeckiska, men fick med oss skriftlig information på engelska. Det gick också bra att ställa frågor på engelska till guiden.

Smedja

Den här delen av museet var riktigt fascinerande tyckte vi. Maskinerna fungerar fortfarande med hjälp av vattenkraft från stora kvarnhjul, och medan vi gick runt sattes de olika maskinerna igång så vi kunde se dem ”in action”. Tänk att maskiner som tillverkades för mer än 100 år sedan fortfarande kan användas! Dagens maskiner har knappast den hållbarheten …

Kvarnhjul

Inomhus på friluftsmuseum i Tjeckien

Större delen av museet är utomhus, men det finns också en museidel inomhus. Vid det här laget var vi lite trötta (museet är stooort!) så vi kikade runt ganska snabbt, men även denna del såg fin ut.

WIFI.se

Se mer i närheten

Om du besöker Wallachian Open Air museum ska du absolut inte missa den fina trädtoppsbanan vid Pustevny, bara en kvart med bil från museet. Det är inte heller så långt till staden Ostrava, där du bland annat kan gå en guidad tur i industriområdet Dolni Vitkovice.

Trädtoppsbana i Tjeckien
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du besökt något friluftsmuseum i Tjeckien?

Har du varit i östra Tjeckien, eller kanske till och med besökt detta friluftsmuseum? Är du intresserad av kultur och gamla byggnader?

Fakta om Wallachian Open Air museum – friluftsmuseum i Tjeckien

  • Namn: Museets namn på tjeckiska är Valašské muzeum v přírodě
  • Adress: Valašské muzeum v přírodě, Palackého 147, 756 61, Rožnov pod Radhoštěm
  • Läs mer: Här hittar du friluftsmuseets webbplats (på tjeckiska)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev