Meny Stäng

Chateau Lednice – pampigt sommarpalats i Tjeckien

Att skaffa sommarhus har ju varit populärt till och från även i Sverige, men oftast tänker man sig väl något litet och relativt enkelt. Så tänkte definitivt inte familjen Liechtenstein när de skaffade Chateau Lednice i södra Tjeckien förr i tiden. Ju större desto bättre verkar snarare ha varit deras melodi.

En familj utan ekonomisk nöd

Det var i  slutet av 1200-talet som familjen Liechtenstein blev ägare till ett gotiskt fort i Lednice. Familjen hade höga positioner inom militären och skaffade sig ytterligare rikedomar genom att gifta sig smart (läs: rikt).

På 1600-talet fick dessutom en av familjemedlemmarna, Karel Liechtenstein, furstestatus och tilldelades ett hertigdöme. När adeln sedan lyckades slå ner ett upprorsförsök passade familjen på att “ta hand om” egendom som konfiskerats från rebellerna, och vips så var de rikast i hela området.

lednice

lednice

Chateau Lednice, som idag fungerar som museum, daterar från 1846-1858, när prins Alois II af Lichtenstein beslutade att Wien inte passade för sommarnöje. Istället lät han bygga om slottet i Lednice med överdådiga rum för banketter för den europeiska aristokratin.

Chateau Lednice Tjeckien

Ett av alla rum i slottet

Lednice Tjeckien

Den pampiga byggnaden till vänster är … stallet

Lednice slott

Tvingade att lämna slottet, Chateau Lednice

Under andra världskriget tvingades familjen Lichtenstein att lämna chateau Lednice, som konfiskerades av staten, och de begav sig helt enkelt till … Lichtenstein. Det kan inte ha varit roligt att lämna detta slott, men guiderna övertygade oss om att vi inte behöver tycka synd om familjen, som tydligen fortfarande är en av de absolut rikaste.

Badrum

Familjen tog med sig många möbler och prylar, men lämnade den fasta inredningen

Staden Mikulov och vinregionerna

Om du besöker slottet Lednice finns mycket mer att se i omgivningarna. För det första kan du besöka den fantastiskt fina lilla staden Mikulov och Mikulovs slott (som också ägdes av familjen Lichtenstein!). Dessutom finns vinregioner överallt runt om, där man i första hand producerar vitt vin. Vi har naturligtvis provat – och jag tror att Peter kommer skriva lite mer om det på fredag.

Mikulov

Peter i Mikulov (i bakgrunden syns slottet)

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.