Meny Stäng

Borgen Sloup i Tjeckien – ett fascinerande besöksmål

Annons

Borgen Sloup ligger i området Bohemia / Böhmen i norra Tjeckien. Redan när man kommer körandes på avstånd ser man den 35 meter höga klippan, som sticker rakt upp ur marken. Detta är en väldigt speciell plats för en borg.

Borgen Sloup

Borgen Sloup är inte längre fullt så mycket borg som den en gång varit. Den ursprungliga borgen uppfördes på 1300-talet, och historien har sedan dess kantats av bränder, belägringar och eremitbyggen. Idag är detta en sevärdhet, som håller öppet för turister.

Borgen Sloup

Borgen Slup ligger cirka 4 kilometer från staden Novy Bor, drygt 4 mil från den större staden Liberec och cirka 12 mil norr om huvudstaden Prag.

Historia från 1300-talet

Borgen Sloup uppfördes redan under början av 1300-talet, längs en handelsväg för salt som gick mellan Meissen i nuvarande Tyskland och Česká Lípa i nuvarande Tjeckien.

Tjeckisk natur

Borgen byggdes på toppen av en 35 meter hög sandstensklippa, och man ansträngde sig för att borgen skulle smälta in i bergets former. Man byggde också många smarta lösningar, för att borgen skulle vara svår att inta. Till exempel fanns ett genialt system med skyttegravar som innebar att man kunde översvämma området runt borgen.

Borgen Sloup
Borgen Sloup i Tjeckien

På 1400-talet var den omtalade riddaren Mikeš Pancíř i Smojno baserad här. Han ledde krigiska insatser mot andra områden, och det var därför inte förvånande att borgen slutligen belägrades. År 1447 brändes borgen ner, och även om den byggdes upp igen blev den kanske inte fullt så bekväm som önskat.

Borgen Sloup i Tjeckien

Borgen Sloup bytte ägare ett flertal gånger, och mötte sedan sitt öde år 1639 då krigiska svenskar kom marcherande, brände byggnaden och förvandlade den till en ruin.

På 1670-talet flyttade ett gäng eremiter in i borgruinen. Dessa byggde nya rum och lät även bygga ett kapell i berget. Historiska dokument berättar om flera olika män, som bland annat var murare, optiker och trädgårdsmästare.

Borgen Sloup i Tjeckien
Borgen Sloup i Tjeckien

Idag har borgen renoverats till en romantisk turistattraktion, som kan besökas på egen hand eller på guidad tur. Här arrangeras även konserter, och en del väljer även att gifta sig här.

Borgen Sloup i Tjeckien

Att besöka borgen Sloup

Vi reste till borgen Sloup med bil och stannade egentligen bara för att ta några foton på detta fantastiska ställe. När vi sedan såg att det fanns trappor och möjlighet att ta sig upp till toppen kunde vi förstås inte låta bli. Efter den första trappan finns ett biljettkontor, och om man kommer hit under sevärdhetetens öppettider kan man betala en liten slant för att kliva runt på hela området.

Borgen Sloup i Tjeckien

Det är ibland nästan svårt att skilja berget från byggnaden i denna fascinerande sevärdhet. Allt smälter på något sätt samman och man springer fascinerat från det ena rummet till det andra, och från den ena utsikspunkten till den andra. Smala och dramatiska trappor finns det också gott om!

Peter FREEDOMtravel

På vissa platser kan man se dekorationer som gjorts av eremiterna som bodde här på 1600-talet. Man kan också se en kopia av en ursprunglig trästaty av en eremit med ett teleskop.

På andra platser kan man framför allt beundra panoramavyn över bergskedjan Lusatian Mountains.

Mer att se och göra i närheten

Norra Bohemia / Böhmen bjuder på fantastisk natur, gott om bryggerier samt massor av glasbruk och glaskonst i det som kallas ”Crystal Valley”. Vi kan också rekommendera ett besök i den trevliga staden Liberec, eller kanske den mindre staden Litomerice.

Har du besökt borgen Sloup i Tjeckien? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om borgen Sloup

 • Land: Tjeckien
 • Område: Bohemia / Böhmen
 • Region: Liberecky kraj (Liberec-regionen)
 • Adress: Ke Hradu 125, 471 52 Sloup v Čechách
 • Byggår: 1324
 • Läge: Ligger på en 35 meter hög sandstensklippa
 • Läs mer: Du hittar mer information på borgens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Juni – augusti varje dag, 09-17. Maj och september alla dagar utom måndagar, 09-17. April och oktober endast på helger, 09-16 (2021). Borgen kan även besökas andra tider, efter förbokning.
 • Priser: Vuxna 90 czk (cirka 36 sek) (2021). Reducerat pris (barn 6-19, fulltidsstudenter, seniorer över 65 år samt personer med funktionsnedsättning 50 czk (cirka 20 sek) (2021). Om borgen besöks utanför ordinarie öppettider är priserna något högre.
 • Aktiviteter: Guidade turer kan bokas, tar cirka 45-60 minuter. Event anordnas också ibland, såsom konserter.
 • Regler: Hund kan tas med i koppel och med munkorg. En extra avgift tas ut på 20 czk (cirka 8 sek) (2021).
 • Toalett: Toalett finns vid parkeringen, ej uppe i borgen.
 • Tillgänglighet: Borgen Sloup inkluderar flera trappor och är ej tillgänglig med rullstol.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev