Meny Stäng

Handgjorda juldekorationer i Tjeckien – ett unescoarv

Annons

Handgjorda juldekorationer i Tjeckien, tillverkade av blåsta glaspärlor, har en lång tradition. Nu har tillverkningsprocessen tagits upp på Unescos lista över immaterialla kulturarv. Vi har besökt företaget Rautis, där juldekorationerna tillverkas så som de alltid har gjort.

På Unescos lista över immateriella kulturarv

Den traditionella tjeckiska tillverkningen av handjorda juldekorationer från blåsta glaspärlor är upptagen på Unescos lista över immateriella kulturarv sedan 2020. Kulturarvet hänvisar till processen att tillverka glaspärlor med hjälp av ett uppvärmt rör, vilka sedan försilvras, färgas och dekoreras för hand.

Traditionen är ett viktigt kulturellt inslag i Giant Mountains och Jizera Mountains i norra Bohemia (Böhmen), där blåsta glaspärlor producerats sedan slutet av 1800-talet.

Traditionen att blåsa glaspärlor och tillverka juldekorationer gick under lång tid i arv i familjerna i regionen. De flesta små verkstäderna överlevde inte den period då den socialistiska ekonomin förvandlades, men familjen Kulhavý lyckades fortsätta produktionen, och blev på så sätt bärare av kulturen, och idag kan man besöka deras verkstad Rautis i byn Poniklá.

Man kan också lära sig mer om traditionen på olika museer, och juldekorationerna förekommer också i olika folksagor om Krakonoš, den legendariska härskaren över bergen.

Att besöka Rautis i Poniklá

Företaget Rautis ligger i byn Poniklá, som du hittar sydost om Liberec i norra Bohemia (Böhmen). Byn ligger cirka 13 mil nordost om Prag.

Vi reste hit med bil, på en pressresa/studieresa tillsammans med representanter för Tjeckiens turistbyrå samt en liten grupp svenska journalister och researrangörer. Vi lyckades med konststycket att komma fram för tidigt på morgonen, men som tur var fanns en öppen kaffevagn i byn Poniklá.

Ponikla

Efter kaffet var det dags att besöka företaget Rautis, för en guidad tur och en workshop.

Ponikla

Guidad tur – blåsning av glaspärlor

Vi fick följa med på en guidad tur, då man kan se processen steg för steg. Först fick vi se tillverkningen av glaspärlorna, vilket görs med en gasoldriven maskin som uppfanns 1876 (!). Med hjälp av denna maskin kunde pärlorna tillvarkas snabbare, och en skicklig hantverkare kan producera 3600 glaspärlor på en dag.

rautis - handgjorda juldekorationer i Tjeckien

En gaslåga tänds och pärlorna görs på en rad. Dessa ska senare försilvras, färgas och dekoreras för hand, för att användas i många olika typer av juldekorationer. Vår guide berättade att det finns runt 20 000 olika varianter av dekorationer.

Rautis - handgjorda juldekorationer i Tjeckien

I taket kunde vi kika upp på ett flygplan gjort av tusentals glaspärlor. Fascinerande hantverk!

handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Att tillföra glans och färg

Arbetet med dessa handgjorda juldekorationer i Tjeckien görs vid olika stationer. Efter att pärlorna är blåsta ska de försilvras.

Därefter ska de färgas, i någon av alla olika kulörter.

Sedan ska de målas och sättas samman till olika figurer. Om en och samma figur ska ha många färger måste färgerna appliceras en i taget och torka mellan varje varv.

Rautis - handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Figurerna? Stjärnor är vanligt, men pärlorna kan också sättas samman till prinsessor, klockor, julgranar, cyklar eller precis vad som helst som man kommer på.

handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Workshop – att göra egna handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Efter att man gått en guidad tur på Rautis kan man prova att göra egna handgjorda juldekorationer i Tjeckien – på en workshop. Vi fick i uppgift att göra den form som kanske är mest basic, nämligen en stjärna. Färger valde vi själva och sedan följde vi instruktionerna så gott vi kunde.

Resultatet? Nåja, inte så pjåkigt väl? Den röda/silvriga till vänster är Peters verk och den andra Helenas. Vi lyckades dock inte slå rekordet om att sätta ihop en sådan här stjärna på en minut och 30 sekunder …

rautis workshop

Att handla handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Man kan naturligtvis handla med sig handgjorda juldekorationer i företagets butik om man vill. Om man inte visste vad som låg bakom skulle man nästan kunna tro att detta är något serietillverkat julpynt som man ser i vanliga butiker. När man sett arbetet bakom, från att blåsa de små glaspärlorna till alla steg på vägen, ser man annorlunda på produkterna.

Rautis - handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Om vi fick med oss något härifrån? Jadå, en present blev shoppad!

Rautis - handgjorda juldekorationer i Tjeckien

Se mer i närheten

Poniklá ligger i det område som kallas Crystal Valley, där det finns massor av glasbruk och glaskonstnärer. Här finns också dramatisk natur och gott om små och medelstora bryggerier. Det är heller inte långt till den trevliga staden Liberec.

Hruba skala

Kände du till att processen att göra handgjorda juldekorationer i Tjeckien var upptagen på Unescos världsarvslista? Gillar du den här typen av hantverk?

fakta om Rautis för besökare

  • Land: Tjeckien
  • Område: Bohemia (Böhmen)
  • Region: Liberec (Liberecky kraj)
  • Adress: Poniklá No. 153.
  • Läs mer: Du hittar mer information på företagets webbplats.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Rautis håller öppet alla dagar, med undantag för vissa helgdagar. Se företagets webbplats för aktuell info.
  • Priser: En guidad tur kostar 80 czk för vuxna (ca 32 sek) och 40 czk för barn (ca 16 sek) för barn (2021).
  • Guidade visningar: Guidade visningar ges varje dag, med undantag av helgdagar då företaget håller stängt. Guidningen är vanligtvis på tjeckiska, och man får skriftliga texter på engelska. Se företagets webbsida för aktuella tider.
  • Workshop: Testa att göra egna juldekorationer. Worksop behöver ej bokas i förväg för enstaka besökare. Behöver bokas i förväg för grupper.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev