Meny Stäng

Kristalldalen i Tjeckien – guide till Crystal Valley

Kristalldalen i Tjeckien, eller Crystal Valley som dalen kallas på engelska, är ett område i norra Tjeckien som är känt för böhmisk kristall, glasbruk och glaskonst. I området kan du dessutom uppleva härlig natur och smaka öl från otaliga lokala bryggerier. Här är en guide för dig som vill upptäcka regionen.

Kristalldalen i Tjeckien

Det var under 1600-talet som man började smälta glas i Böhmen, och glaset blev snart känt som böhmisk kristall. Det var också här både Swarovski och Riedel startade sina enastående karriärer inom glas- och kristallproduktion. Idag är Kristalldalen fylld av glasbruk, glaskonst, kristaller och smycken. Du som reser runt här kan varva de kulturella upplevelserna med natur och tjeckisk öl.

Kristalldalen i Tjeckien

Med rötter i Kristalldalen i Tjeckien: Riedel, Swarovski och Preciosa

Familjen Riedel drev ett framgångsrikt glasbruk inne i de böhmiska skogarna, men när tyskarna tågade in under andra världskriget valde man att spränga bruket för att det inte skulle hamna i tysk ägo. När sedan Sovjetunionen stormade in beslagtogs företaget och Walter Riedel dömdes till fängelse i Ryssland.

Kristianov
Det enda huset som återstår av Kristianovs f.d. glasbruk, där Riedel startade sin produktion på 1700-talet

Walter Riedels son, Claus Riedel, blev krigsfånge i Italien, men lyckades som 16-åring fly under en tågtransport genom alperna. Claus ägde inget mer än kläderna på kroppen, men i närmaste by råkade han träffa en man vid namn Daniel Swarovski.

Claus Riedel fick senare chans att köpa en glasfabrik i Österrike, och både Riedel och Swarovski har blivit två enormt kända märken. Även om dessa märken idag finns i Österrike har båda rötter i Böhmen, i nuvarande Tjeckien. Här finns idag istället företaget Preciosa, som producerar kristall och exklusiva smycken.

Kristalldalen i Tjeckien

Att besöka Kristalldalen i Tjeckien

För dig som vill besöka Kristalldalen i Tjeckien finns det massor att se och uppleva. Vår guide bygger på ställen som vi själva har besökt, med start vid bryggeriet Svijany och avslut vid naturfenomenet Panská Skála. Observera att det naturligtvis finns mycket mer att se och göra, utöver våra tips. Kristalldalen i Tjeckien är proppfull av glasbruk, museer, bryggerier och naturupplevelser.

Under den här resan åkte vi bil och bodde på hotell, och vi tipsar därför om hotell i artikeln. För dig som reser med husbil eller husvagn, eller som föredrar att bo i stuga, finns det förstås också gott om campingar. Du hittar campingar på Camp.zc.

Kristalldalen i Tjeckien

1. Pivovar Svijany – bryggeri och hotell Kristalldalen i Tjeckien

Vi inledde vår resa i Kristalldalen i Tjeckien med ett besök på ”Pivovar Svijany”, vilket helt enkelt betyder Svijany bryggeri. Här görs 11 olika sorters öl, vilka alla är opastöriserade. Det går utmärkt att boka in sig på en engelskspråkig guidad tur, vilket vi gjorde. Intressant!

Efter den guidade turen blev det middag på hotellets restaurang. Här kan man välja en provningsbricka, med flera av bryggeriets öl. Gott och intressant!

Nyhetsbrev
Kristalldalen i Tjeckien med bryggerier

Vi åt också en väldigt god middag här. Till förrätt provade vi två olika sorters osträtter, vilka båda var mycket goda, och till huvudrätt blev det kyckling.

Vi bodde kvar på hotellet över natten, och vi måste säga att vi trivdes mycket bra här. Ett mysigt stopp!

2. Hrubá Skála – makalös natur i Bohemian Paradise

Hrubá Skála ligger i Bohemian Paradise i norra Tjeckien. Här hittar man bland annat ett fantasieggande slottshotell på en klippa, höga stenformationer och fina vandringsleder i den gröna naturen.

Hrubá Skála - Kristalldalen i Tjeckien

3. Rautis – handgjorda Unescolistade juldekorationer

Handgjorda juldekorationer i Tjeckien, tillverkade av blåsta glaspärlor, har en lång tradition. Nu har tillverkningsprocessen tagits upp på Unescos lista över immaterialla kulturarv. Man kan besöka företaget Rautis, där man kan gå guidad tur, delta i workshops och även handla juldekorationer.

Handgjort julpýnt - Kristalldalen i Tjeckien

4. Novosad & Son – glasbruk och bryggeri

Man kan eventuellt tycka att glasbruk och bryggeri låter som en otippad kombination, men i Kristalldalen i Tjeckien är det inte det, snarare tvärtom. Här verkar var och varannan företagare driva glasbruk eller bryggeri, och varför inte i kombination? En fördel med kombinationen är förstås att man som bryggeri kan tillverka sina egna ölglas.

Vi åt lunch på bryggeriets restaurang, och eftersom portionerna i Tjeckien kan vara stora valde vi endast förrätt här. Gulaschsoppa och bröd, med en öl, smakade utmärkt som lunch!

Efter lunch gick vi med på en guidad tur i glasbruket. Här fick vi höra om produktionen, som sker i flera led, och vi kunde också se allt från glasblåsare till skärare och målare i arbete.

Kristalldalen i Tjeckien - glasbruk

Naturligtvis kunde vi också se en hel del av de färdiga produkterna. Innan man ger sig av finns det dessutom ett museum som man kan besöka, samt en liten butik där man kan handla med sig glas av olika sorter.

5. Jablonec nad Nisou – med Museum of Glass and Jewellery

I Jablonec nad Nisou kan man bland annat stanna för att besöka ”Museum of Glass and Jewellery”. Det här museet är imponerande stort, med massor av glas i form av smycken, lampor, prydnadssaker, pokaler och precis allt man kan tänka sig. Faktum är att museet rymmer 12 miljoner (!) olika prylar.

Kristalldalen i Tjeckien

I Jablonec nad Nisou besökte vi också företaget Preciosas showroom. Det är kanske inte här man handlar som privatkund, men lägg namnet på minnet till nästa gång du ser det!

6. Liberec – vacker stad omgiven av natur i Kristalldalen i Tjeckien

Liberec i Tjeckien är den femte största staden i landet. Här möts du av vackra historiska byggnader, och i omgivningarna finns det gott om höga berg och dramatisk natur. Här kan du till exempel gå på stadsvandring, besöka stadshuset, ta dig till toppen av berget Ještěd eller uppleva naturen vid Prezidentska, vid Jizerbergen.

Stadshuset i Liberec - Kristalldalen i Tjeckien

7. Pačinek glasbruk – utställning i trädgård och kyrka

Pačinek glasbruk var en av de största upplevelserna under vår resa genom Kristalldalen i Tjeckien. Vilken fantastiskt skaparglädje och vilken skicklighet! Att besöka den smyckade trädgården och den dekorerade kyrkan är en upplevelse.

Pačinek Glass - Kristalldalen i Tjeckien

8. Sklárna Svojkov – glasbruk med historiskt glas

Glasbruket Sklárna Svojkov är ett litet familjeägt glasbruk i Kristalldalen i Tjeckien, och var ett av de mest intressanta glasbruken vi besökte under hela resan. De två glasblåsarna, far och son, har specialiserat sig på att blåsa glas utifrån historiska och arkeologiska förlagor.

Kristalldalen i Tjeckien

Det var otroligt fascinerande att se dessa män i arbete. Vi förstod att det är en lite annan process att blås glas enligt äldre metod, och att man tillverkar hela glaset i ett, utan att skära det.

Kristalldalen i Tjeckien

Det lilla glasbruket tillverkar bland annat glas för museer i Skandinavien, såsom historiska museer och vikingamuseer, och gör också glas för olika event och filmer. De har bland annat medverkat under Medeltidsveckan på Gotland och gjort glas till den omåttligt populära TV-serien Game og Thrones.

Vid vårt besök bjöds vi på en liten slurk Slivovice (männen) och Visnovice (kvinnorna). Det smakade utmärkt, men framför allt fick vi ju dricka ur superfina glas!

Kristalldalen i Tjeckien

9. Borgen Sloup – dramatisk klippa i Kristalldalen i Tjeckien

Borgen Sloup ligger i området Bohemia / Böhmen i norra Tjeckien. Redan när man kommer körandes på avstånd ser man den 35 meter höga klippan, som sticker rakt upp ur marken. Detta är en väldigt speciell plats för en borg, och som besökare kan man ta trapporna hela vägen upp.

Borgen Sloup - Kristalldalen i Tjeckien

10. Nový Bor – med glasbruk, glaskonst och bryggerier

Ett av de ställen man bör besöka under en rundresa genom Kristalldalen i Tjeckien är staden Nový Bor. Här besökte vi en fantastisk glasutställning, som ligger tillsammans med lokal för glasblåsare samt restaurang HUT.

Kristalldalen i Tjeckien

I utställningslokalerna visas glaskonst från både tjeckiska och internationella konstnärer. Här var det mycket ”tänka utanför boxen”. Riktigt roligt att kika runt här tyckte vi!

Från en utsiktsplats i lokalerna kan man se ner på glasblåsarna i arbete. Här fanns flera unga killar som jobbade, vilket är positivt. Vi förstod att det är relativt svårt att rekrytera nya förmågor, eftersom det är ett hårt arbete, men ändå inte speciellt välbetalt.

Kristalldalen i Tjeckien - glasblåsare

Vi passade också på att äta lunch här, vilket man gör med en glasvägg mellan restaurangen och glasblåsarna.

Kristalldalen i Tjeckien

I Nový Bor finns ännu mer att se, och vi kikade bland annat in på en glasutställning som låg vägg i vägg med den första utställningen/restaurangen.

Kristalldalen i Tjeckien

Vi kikade dessutom in på Galleri Egermann, som bjöd på lite annorlunda glas och många fiffiga och finurliga produkter, och roliga presenter.

Värt att nämna är också Lasvit, en historisk byggnad som använts för glasbruk sedan 1700-talet. Sedan 2019 finns både ”det svarta huset” och ”glashuset”, som ska representera kontrast mellan ljus och mörker. Här arrangeras också olika internationella event och möten för glasproducenter och glaskonstnärer.

Sist men inte minst valde vi att kika in på ett … bryggeri! I den här delen av Tjeckien finns alltid ett trevligt lokalt bryggeri till hands och här hittade vi bryggeri BORN. På bilden ser du oss, tillsammans med vårt resesällskap från Tjeckiens turistbyrå och bussreseföretaget Scandorama.

bryggeri

11. Hotel Kleis – bryggeri och hotell i Cvikov

Mot slutet av vår resa besökte vi hotellet, restaurangen och bryggeriet Kleis i Cvikov. Detta blev ett väldigt trevligt besök. Här finns en restaurang med trevlig stämning, god öl, fräscha hotellrum och möjlighet att kika runt på bryggeriet under en guidad tur.

Kristalldalen i Tjeckien

Att följa med på den guidade turen var intressant, och vi var också imponerade av den moderna och snygga utrustningen. Lokalerna har i sig en mycket lång historia, inte minst källarvalven, så mycket resurser har lagts på renovering och utveckling.

Kristalldalen i Tjeckien - bryggeri

Vi trivdes också väldigt bra på detta hotell, där stilen nästan var lite skandinavisk. Hotellet har också ett eget bageri, vilket bidrog till en riktigt smarrig frukost.

12. Panská Skála – fascinerande naturfenomen

Panská skála är ett fascinerande naturfenomen i norra Tjeckien, som består av höga fem- eller sexkantiga basaltpelare. Formerna är så exakta att man nästan kan tro att detta är gjort av människan, men denna skapelse kom till genom vulkanisk aktivitet för många miljoner år sedan.

Kristalldalen i Tjeckien - Panska Skala

Nyfiken på en tur i Kristalldalen i Tjeckien?

Trots att vi rest mycket i Tjeckien var turen i Kristalldalen en överraskning för oss. Vi måste säga att vi var väldigt positivt överraskade över allt som finns att se och uppleva här! Har du varit här? Eller har du några funderingar? Skriv gärna en kommentar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev