Meny Stäng

Karlovy Vary eller Karlsbad – en klassisk kurort i Tjeckien

I samarbete med Czech Tourism

Vi har besökt den tjeckiska kurorten Karlovy Vary, eller Karlsbad som orten heter på tyska. Denna kurort i Tjeckien är nog den vackraste stad vi sett någonsin. Det känns nästan overkligt att promenera runt bland 1700-talshus, kolonner, fontäner, spa-anläggningar och parker. Om du får möjlighet att resa hit någon gång – gör det!

Från Zatec till Karlovy Vary

Efter besöket i ölstaden Zatec rullade vi vidare till Karlovy Vary (Karlsbad), en bilresa på ungefär en timme. I Karlovy Vary tog vi in på en camping, och nästa dag promenerade vi in till stan. Det började regna på vägen, men trots regnet måste vi säga att detta kanske är den vackraste stad vi sett någonsin. Vi har tänkt och tänkt, men vi kan inte komma på någon vackrare stad än denna!

Till Karlovy Vary

Carlsbad

Klassisk kurort i Tjeckien

Karlovy Vary är en klassisk kurort i Tjeckien. Staden grundades på 1370-talet av den tysk-romerske kejsaren Karl IV, och det är också han som gett staden sitt namn. Karlovy Vary tillhörde Österrike-Ungern fram till 1918, då den dåvarande republiken Tjeckoslovakien bildades.

Karlsbader

Colonials Karlsbad

Människor har vallfärdat till Karlovy Vary under mer än 650 år för välgörande thermalbad och olika spabehandlingar. Staden är också känd för porslinstillverkning och för spritdrycken Becherovka.

Tjeckien Karlsbad

Hotell Karlovy Vary

Vad kan man göra i Karlovy Vary?

Karlovy Vary lockar många turister, och det finns förstås en hel del att göra. Vi blev bland annat sugna på shopping eftersom det finns gott om intressanta butiker här! Utöver våra tips nedan finns också flera museer, som museum Becherovka och glasmuseet Moser.

Här följer tips på sex saker som du kan se och göra i Karlovy Vary. Om du planerar att besöka flera sevärdheter i regionen (och kanske åka lokaltrafik) kan du överväga att köpa Karlovy Vary Region Card.

Becherovka

Två damer får sig varsin hutt Becherovka

1. Bad och Wellness

Först och främst åker man förstås till Karlovy Vary för bad, spa och wellness. På bilden ser du Elizabeth Baths (Alzbetiny Lazne) som förutom bad erbjuder flera olika behandlingar. Här finns bland annat en “saltkammare” där man kan sitta i 45 minuter, vilket anses ha hälsosam effekt på en rad olika åkommor. Det blev inget badande för oss just nu, men vi har fler kurorter framför oss och planerar att testa de tjeckiska spa-baden lite längre fram under resan.

Badhus Karlovy Vary, Karlsbad, kurort i Tjeckien

Badhuset Elizabeth Baths i Karlovy Vary (Karlsbad), kurort i Tjeckien

2. Dricka källvatten

Staden är full av varma källor, och på olika ställen i stan pumpas källvattnet upp i små brunnar. Vattnet har en temperatur på mellan 30 och 65 grader och är mycket mineralrikt. Helst ska man köpa en liten porslinsmugg, som finns i otaliga vackra utföranden, och dricka källvattnet ur dessa. Som du kan se så fuskade vi lite och smakade bara vattnet ur handen …

Karlovy Vary muggar

Karakteristiska muggar för källvatten

Hälsovatten

Peter fuskar och dricker ur handen

3. Gå på ölspa

I Karlovy Vary finns två ölspa, och vi fick kika in på Beerspa Beerland, som ligger centralt i stan. Vi har aldrig provat ölspa, men det här såg riktigt mysigt ut! Proceduren tar en timme, med 20 minuters bad och därefter vila på halmbädden. Under tiden kan man dricka hur mycket öl man vill och man serveras också hembakat “ölbröd”. Brödet, som vi fick prova under vårt lilla besök, var supergott!

Ölspa

Mysigt ölspa!

Bier brot

Hembakat “ölbröd” var gott! Osäker på vad det var för pålägg …?

4. Äta tjeckisk mat på Karel IV

Vi åt lunch på den tjeckiska restaurangen Karel IV, som ligger på Becherplatz och passar perfekt om du vill ha en klassisk tjeckisk måltid. Här sitter man i mysiga och rustika lokaler, med riktig bryggerikänsla. För vår del blev det anka med rödkål, sauerkraut och knödel. Och varsin öl förstås! På samma plats finns bryggeri samt ett litet inomhustorg med café och souvenirer.

Karel IV i Karlovy Vary

Karel IV i Karlovy Vary (Karlsbad)

Tjeckisk mat

Anka med rödkål, sauerkraut och tre sorters knödel

Becherplatz

Trevligt på Becherplatz!

5. Ta bergbanan

Strax intill Grand Hotel Pupp (ja, det heter så!) ligger en bergbana som tar en upp till en högre del av stan. Här finns också ett torn, och om man åker (eller går) upp i tornet får man riktigt bra utsikt över stan! På berget ligger också en liten restaurang.

Bergbana Karlovy Vary

Bergbanan i Karlovy Vary (Karlsbad)

Vy över Karlovy Vary

Utsikt över stan från tornet!

6. Kolla in James Bond-platser

I James Bond-filmen Casino Royal kommer James Bond (Daniel Craig) och Vesper Lynd (Eva Green) med tåg till Montenegro. Men det som är tågstationen i filmen är egentligen Mlynska Kolonada i Karlovy Vary!

Mlynska Kolonada

Mlynska Kolonada

Klassisk musik Karlovy Vary

Klassisk musik bland kolonnerna

De scener som sedan utspelar sig på “Hotel Splendide” har i själva verket filmats på Grand Hotel Pupp i Karlovy Vary.

Grand Hotel Pupp

Grand Hotel Pupp

Camping i Karlovy Vary

Om du kommer till Karlovy Vary med husbil kan du bo på camping Vitkova Hora, som ligger på en höjd ovanför staden. Promenaden ner till stan är en 3,5 kilometer lång fin promenad genom skog i nerförsbacke. Vi gick faktiskt i båda riktningarna, men uppför var svettigt, så taxi kan vara ett alternativ för vägen tillbaka …

Camping Karlovy Vary

FREEDOM på camping i Karlovy Vary (Karlsbad)

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Czech Tourism. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.