Meny Stäng

Att blåsa glas – besök på moser glasbruk i Tjeckien

Annons
I samarbete med Czech Tourism

Nu har vi provat att blåsa glas, eller i varje fall så har Peter provat. Vi har besökt Moser Glasbruk i Tjeckien, vilket var långt mer intressant än vi kunde ana. Här fick vi uppleva glasfabrikens bultande hjärta, testa vad glasblåsandet kräver av lungorna och kolla in de allra vackraste glaskonstverken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka ett glasbruk i Tjeckien

Vi besökte regionen Karlovy Vary i Tjeckien på en bloggresa, och den tjeckiska turistbyrån undrade om vi var intresserade av att besöka Moser Glasbruk. Var vi det? Hur roligt kan det vara, att titta på lite glas? I efterhand är vi väldigt glada att vi tackade ja. Besöket på Moser Glasbruk i Tjeckien var mycket mer spännande och intressant än vi i förväg kunde ana.

Moser glasbruk

Moser glasbruk i Tjeckien

I Karlovy Vary i Tjeckien, som är en ort och en region med anor, finns en rad kända namn. Ett av dem är Pupp, ett namn som idag kröner stadens pampigaste hotell och ett annat är Moser, som i glasbruket Moser. Glasen levereras för övrigt än idag till det exklusiva och minst sagt kändistäta hotellet Pupp.

Moser glasbruk

Besök på Moser Glasbruk i Tjeckien

Vi kom fram sent till Moser Glasbruk och de skulle snart stänga. Skynda, skynda! Jodå, vi hann, och att kliva in i den stora byggnaden var en upplevelse. Visst har vi sett glasblåsande förut, men då har det varit någon enstaka glasblåsare på en hantverksmässa. Här var det big business! Det slamrade och slog, elden sprutade från ugnarna och hettan dunkade i lokalen.

Moser Glasbruk i Tjeckien
Glasblåsning i Moser
Moser Glasbruk i Tjeckien

Peter provar att blåsa glas

Vill du prova?, frågade en av glasblåsarna. Hade det varit jag (Helena) hade jag kanske tvekat, men Peter svarar alltid ja. Här skulle det blåsas glas! Han blåste och blåste, och en stor rund form blev det. Efteråt sa han att han verkligen fick ta i.

Blåsa glas
Blåsa glas i Tjeckien

Mer än hälften kasseras

Vi minns inte procentsiffran, men mer än hälften av glaset som blåses kasseras. Allt det blåsta glaset kommer på rullband fram till kontrollanter som kollar om det håller måttet. Det mesta gör inte det. Men en hel del glas slinker ändå förbi den hårda granskningen och kan säljas.

Moser glasbruk

Museum och butik

Vid Moser Glasbruk i Tjeckien finns förstås också både museum och butik. Här kan man kika runt bland allt möjligt vackert glas. Vi blev allra mest förtjusta i det stilrena glaset med en silverkant.

Glas på Moser glasbruk i Tjeckien
Glas på Moser Glasbruk

En present

Vi tjejer som besökte Mosel Glasbruk vid samma tillfälle, jag, Daniela från Discovering the Planet och Lina från Liniz Travel & Lifestyle, fick varsin glasblomma att ta med oss hem. Ett minne från Mosel Glasbruk i Tjeckien!

Mer att se och göra i Tjeckien

Det finns förstås mer att se och göra i Tjeckien. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Fakta om Moser Glasbruk i Tjeckien

  • Adress: Kpt. Jaroše 46/19, 360 06 Karlovy Vary
  • Hitta hit: Karlovy Vary ligger knappt två timmar väster om Prag. Ta buss nummer 1 från hållplats Lazne i Karlovy Vary till Mozer, det tar 15 minuter.
  • Öppettider: Museet har öppet måndag-söndag 09:00-17:00. Fabriken har öppet för besök mellan 09:00 och 14:30. Några dagar per år håller museet och fabriken stängt. Fabriken har också semesterstängt någon vecka i juli månad. Se webbsidan för aktuella öppettider.
  • Priser: Att både besöka fabriken och museet kostar för vuxna 180 tjeckiska koruna (cirka 80 kronor). Barn betalar 100 tjeckiska koruna (cirka 45 kronor). Om man endast väljer att besöka fabriken eller museet är priset lägre. Det finns också en VIP-tur för 650 tjeckiska koruna (cirka 290 kronor). Priserna gäller för 2019, för aktuella priser se webbsida.
  • Service: Det finns möjlighet att shoppa glas, och det finns också ett café.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Moser.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev