Meny Stäng

Kutna Hora och skelettkyrkan i Sedlec

Annons

Den tjeckiska staden Kutna Hora ligger sju mil öster om Prag och är upptagen på Unescos världsarvslista på grund av sin arkitektur. På medeltiden var staden centrum för en blomstrande silvergruvsindustri och idag är den känd för sina byggnader och kyrkor – inte minst skelettkyrkan i Sedlec eller benhuset i Sedlec som den också kallas. Denna kyrka är dekorerad med ben från 40 000 människor …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att ta sig till till Kutna Hora

Vi är ute på en husbilsresa och har nu förflyttat oss från bergen i norra Tjeckien till Kutna Hora (och faktiskt ännu lite längre, men vi ligger liiite efter på bloggen). Om man inte kör husbil finns det förstås också flera andra sätt att ta sig hit!

Kutna Hora ligger strax öster om Prag, och kan med fördel besökas som en dagsutflykt från den tjeckiska huvudstaden. Man kan boka in sig på en organiserad utflykt, hyra bil själv eller åka tåg, vilket tar ungefär en timme.

Gamla stan i Kutna Hora

Vi parkerade husbilen nära Gamla stan i Kutna Hora (vid simhallen) och gav oss av på upptäcktsfärd. Vi har faktiskt varit här en gång förut, men det är åtta år sedan och den gången hade vi med oss två rastlösa 14-åringar som var måttligt intresserade av historia. Vi hade alltså en hel del kvar att upptäcka!

Santa Barbara i Kutna Hora

Vi började med att promenera runt i stadens mysiga kvarter. Det känns nästan som att man gör en tidsresa när man strosar runt bland stadens kullerstensgränder, stenhus, valv och gotiska kyrkor. Stadens centrum finns faktiskt upptaget på Unescos världsarvslista, tillsammans med kyrkan Santa Barbara och Cathedral of Our Lady i Sedlec.

Kutna Hora Tjeckien
Kutna Hora

Lunch i Kutna Hora

När vi blev hungriga tog vi en lunch på den trevliga lilla restaurangen Harmonia, där vi satt på en lummig liten innergård och njöt av lugnet. Vi beställde varsin ”tortilla sandwich” med kyckling och blåmögelost samt varsin lokal tjeckisk öl. Kalaset gick på 70 kronor per person – både gott och prisvärt!

Restaurang

Kyrkan St Barbara

Mätta och belåtna promenerade vi till den minst sagt imponerande kyrkan St Barbara. Bygget av den här pampiga kyrkan påbörjades år 1388 och slutfördes inte förrän 1905, då taket blev färdigt. St Barbara var gruvarbetarnas helgon, och att detta helgon fick en så stor kyrka berodde på att Kutna Hora under många år levde på sin silvergruva.

Kyrkan
Det tog många år att bli klar med den här pampiga kyrkan
Santa Barbara kyrka
Jag hann precis ta ett kort på kyrkans kortsida – en sekund senare kom ösregnet …

Missa inte att kolla in vårt 360-foto inifrån kyrkan! Du kan snurra runt i fotot, med muspekaren eller genom att vrida mobilen/ipaden och se hur det ser ut runtom i kyrkan.

Skelettkyrkan i Sedlec – benhuset i Sedlec

Även om St Barbara otvivelaktigt är den mest imponerande kyrkan i Kutna Hora är det kanske ändå den lilla skelettkyrkan i Sedlec, strax utanför Kutna Hora, som är den mest omtalade. Utanpå är detta lilla kapell, som också kallas Benhuset i Sedlec, ganska oansenligt, men inuti är det rikligt och konstfullt dekorerat med benknotor och döskallar från 40 000 människor.

Inga gravplatser i Kutna Hora

När massor av människor samtidigt dog i digerdöden blev det akut brist på gravplatser på kyrkogården, och enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda kapellet med skelettdelar från dessa människor. Skeletten ska påminna om döden, människans förgänglighet och betydelsen av det andliga. Kanske finns det någon rimlig eller klok tanke bakom, men man måste ändå säga att det känns ganska makabert …

Skelettkyrkan i sedlec - benhuset i sedlec
Skelettkyrkan i Sedlec (eller benhuset i Sedlec) är full av skelettdelar …
Kutna Hora
I Skelettkyrkan i Sedlec, eller Benhuset i Sedlec, finns gott om både änglar och döskallar
Café i husvagn i Kutna hora
Ett litet husvagnscafé i Sedlec, ett stenkast från skelettkyrkan

Fler kyrkor i Kutna Hora

Idag bor det runt 20 000 människor i Kutna Hora, och det är minst sagt gott om kyrkor för den lilla befolkningen. Under stadens blomstringstid, mellan 1200-talet till 1700-talet var, var detta centrum för en aktiv silvergruvsindustri, och dessutom höll de böhmiska kungarna ofta till här.

Men trots detta är det lite svårt att förstå behovet av denna enorma mängd av överdådiga kyrkor! Utöver St Barbara och skelettkyrkan i Sedlec, kan man bland annat besöka Cathedral of Our Lady i Sedlec och St James kyrka. Och många fler, om man inte ännu hunnit bli mätt på kyrkor …

Kutna Hora
Kyrkan St James i Kutna Hora

Att parkera och ta sig runt i Kutna Hora

Om man kommer till Kutna Hora med bil eller husbil kan man parkera vid simhallen, där det finns stora kostnadsfria parkeringsplatser. Härifrån är det sedan mycket när att promenera till Gamla stan och till St Barbaras kyrka.

Tåg i Kutna Hora

För att sedan ta sig till Sedlec, som ligger en liten bit utanför stan, kan man antingen ta ett lokalt litet tåg (som ska ta några minuter) eller köra. Att parkera i Sedlec med en stor bil är inte lika lätt, men vi har lyckats båda gångerna vi varit där. Om man vill stanna i Kutna Hora med husbilen över natten finns en liten central camping som heter Santa Barbara.

Bo i Kutna Hora

Vi har inte själva bott där, men vi gjorde ett snabbt besök där. Vår slutsats är att den ser trevlig ut och att personalen är hjälpsam, om än ej speciellt kunniga i engelska. Platserna är relativt små, och vissa lutar eventuellt något.

Camping Kutna Hora

Mer att se i närheten?

Om du besöker Kutna Hora gör du kanske också ett besök i Tjeckiens huvudstad Prag? Läs gärna våra bästa tips: 30 saker att se och göra i Prag – stor guide med tips. Ett annat ställe i närheten som definitivt är värt ett besök är det hemlighetsfulla skogsslottet Konopiste, där du promenerar runt bland rosenträdgårdar, statyer, hjortar och påfåglar.

Alla våra UNESCO arv i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev