Meny Stäng

Terezin i Tjeckien – koncentrationslägret Theresienstadt

Annons
I samarbete med Czech Tourism

Vi har fortsatt vår husbilsresa till Terezin i Tjeckien, för att besöka det ökända koncentrationslägret Theresienstadt. Detta blev ett betydligt mer tungt besök än tidigare under den här resan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Litomerice till Terezin

Efter vårt trevliga besök i Litomerice flyttade vi oss bara en kort sträcka för att komma till den tjeckiska staden Terezin, eller Theresienstadt som den heter på tyska. Det var i alla fall en kort förflyttning rent geografiskt. Känslomässigt var det som att åka över en avgrund. Från vackra slott och skönt häng framför en fotbollsmatch på en mysig camping till … koncentrationsläger. Det var lite svårt att hänga med i svängarna där.

Garnisonsstaden Terezin i Tjeckien

Terezin är en gammal fästnings- och garnisonsstad från 1700-talet. Den “Lilla fästningen” byggdes för att hindra framryckande fiendetrupper under de preussisk-österrikiska krigen. Fästningen förlorade sin militära betydelse redan innan den stod klar, men Terezin fungerade istället som betydelsefull garnisonsstad. I början av 1800-talet blev fästningen ett militärfängelse och under andra världskriget kom den tyvärr till användning igen, då Terezin fungerade både som getto och koncentrationsläger.

Terezin karta
Terezin är fullt av museer, och nästan allt handlar om krig

Koncentrationslägret Theresienstadt

Både staden och koncentrationslägret heter egentligen Terezin på tjeckiska, men som svensk är man nog mest bekant med det tyska namnet Teresienstadt. Under kriget satt sammanlagt runt 32 000 fångar här. Det var framför allt tjecker, men också till exempel ryssar, polacker och tyskar.

Koncentrationslägret i Theresienstadt
Koncentrationslägret Theresienstadt

Många var judar eller tillhörde någon motståndsrörelse och många dog, antingen genom sjukdom eller tortyr, eller genom att skickas vidare till förintelseläger. I slutet av kriget bröt en tyfusepidemi ut i lägret, men fängelseledningen gjorde ingenting för att stoppa den.

Koncentrationslägret i Terezin
Dystra byggnader

Vi gick runt bland byggnaderna med hjälp av en skriftlig guide, och tittade in i rum som fungerat som kontor, celler, badrum, sjukstugor och bårhus. Vi kunde också se avrättningsplatsen och bassängen som fångvaktarnas familjer använde för att bada i.

Jag hade lite svårt att fota faktiskt, och tog inga bilder inifrån de olika rummen. På något sätt kändes det konstigt att fotografera andra människors elände. Samtidigt är det ju så otroligt viktigt att detta finns kvar som minnesmärke. Att vi inte glömmer. Att det inte får hända igen.

Terezin koncentrationsläger
Obehaglig känsla att gå runt bland byggnaderna i Lilla fästningen

Besöka Terezin koncentrationsläger

Det finns en hel del att se i Theresienstadt, om man vill påminnas om andra världskrigets fasor. Om man inte har alltför lång tid på sig rekommenderar vi i första hand att ta sig till Lilla fästningen. Det är möjligt att få guidad tur på engelska, men det måste bokas i förväg. Om man inte går en guidad tur kan man köpa en liten broschyr för några kronor, som förklarar alla byggnader på området. Finns på svenska!

Om man har längre tid på sig kan man kombinera besöket med en guidad tur i gettot och ett besök i gettomuseet. Läs gärna mer om Terezin Memorial. Hur tänker du, har du besökt något koncentrationsläger? Skulle du vilja?

Koncentrationslägret Theresienstadt
Gravar utanför Lilla fästningen, Terezin i Tjeckien
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev