Annons

Det landet som har flest Unesco världsarv i världen får nu ännu ett. Dessutom kan vi berätta vart svenskarna flyger i vinter, när de flyger reguljärt. Det är måndag idag, och det betyder förstås resenyheter på FREEDOMtravel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kroatien strävar efter att bli en året runt turistdestination

Kroatien välkomnar besökare alla tider på året. Landet bjuder på historiska städer såsom Dubrovnik, Split och Zadar liksom ett brett utbud av nationalparker och naturreservat, inklusive Plitvicesjöarna, Krka vattenfall och Paklenica. Geopark Biokovo-Imotska jezera togs nyligen upp på UNESCO:s lista över världsgeoparker. I år listade även World Tourism Organization (UNWTO) Slunj, en stad i den bergiga delen av centrala Kroatien på listan över de 54 bästa turistbyarna i världen.

Plitvicesjöarna, foto: Aleksandar Gospic

Italien har berikats med ett 59:nde världsarv

Det fanns redan 58 Unesco världsarv i Italien, och nu har de lagt till ytterligare ett. Den nya platsen inkluderar Evaporitic Karst och grottor i norra Apenninerna, i Emilia-Romagna. Platsen innehåller över 900 grottor på ett relativt litet område, med över 100 kilometer grottor totalt. Detta är en mycket väl studerad karst och här finns mycket djupa grottor, som når 265 meter under ytan.

Viking Cinderella byter till finsk flagg

I mars 2024 flyttar Viking Line fartyget Viking Cinderella från kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn till trafik på linjen Stockholm-Mariehamn-Helsingfors. I samband med detta kommer Cinderella att flaggas om till finsk flagg. Våren 2024 startar Viking Line också ny kryssningstrafik utgående från Stockholm i samarbete med Gotlandsbolaget. De båda rederierna äger 50 procent var av kryssningsfartyget som tidigare har hetat Birka Stockholm.

Ny flygförbindelse från München till Uzbekistan

Från och med nu kommer Uzbekistan Airways att erbjuda två direktflyg per vecka från München till den uzbekiska huvudstaden Tasjkent. Varje fredag och söndag anländer flyg från Tasjkent till München klockan 9:20 och återvänder till Uzbekistan klockan 10:45. Flygningarna trafikeras av en modern Airbus A320neo. Den nya tjänsten vänder sig till både affärsresenärer och turister: Landet är känt för sevärdheter längs Sidenvägen och färgstarka städer såsom Samarkand och Bukhara.

Inaugural Flight Uzbekistan Airways © Munich Airport

Två nya direktlinjer från Stockholm till Kanada

Kanadas största flygbolag, Air Canada, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport i juni nästa år. Med två direktlinjer till Toronto och Montreal fem gånger i veckan blir Air Canada ett viktigt tillskott till Stockholm Arlanda och kopplar samman den svenska huvudstaden med Kanada såväl som den nordamerikanska marknaden.

Norwegian ingår charteravtal med TUI

Norwegian och TUI fortsätter sitt samarbete för den kommande vinter- och sommarsäsongen med flygningar från Skandinavien till destinationer i Europa. I Sverige flyger Norwegian från Karlstad och Kalmar till Las Palmas på Gran Canaria och från Stockholm till Catania. I Norge flyger Norwegian från flera städer till destinationer i Spanien, Grekland, Cypern, Italien, Bulgarien, Kroatien och Turkiet. Flygningar i Danmark är från Köpenhamn till Mallorca och Catania.

Reguljärflyg ökar kraftigt inför vinterns resor 2023

Inför vintersäsongen 2023 ser resebyrån Ticket en ökning på hela 40 procent för resor med reguljärflyg. Svenskarna börjar återigen efterfråga resor där flyg och hotell plockas ihop var för sig för att passa just deras önskemål. Bangkok är det mest populära reguljära resmålet i vinter, följt av andra resmål i Thailand samt i Spanien. Andra populära resmål är Sri Lanka (plats 7), Chile (plats 8), Vietnam (plats 9) och Filippinerna (plats 10). Mest populära resmålen för reguljärflyg vintern 2023/2024:

  1. Bangkok, Thailand
  2. Phuket, Thailand
  3. Malaga, Spanien
  4. Krabi, Thailand
  5. Gran Canaria, Spanien

veckans reflektion

Italiens nya världsarv låter intressant, och roligt att man nu kan flyga till spännande Uzbekistan också från München! När det gäller reguljärresorna är ju Thailand och Spanien knappast förvånande, men spännande att också några andra resmål får plats på topplistan.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Lyxhotell, fyndläge och så många planerar att resa i vinter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev