Meny Stäng

Flyg till Kina, gorillabebis och campingsommaren

Annons

Måndag betyder resenyheter här på FREEDOMtravel, i varje fall när vi inte är ute och reser själva. Denna vecka handlar det om flyg till Kina, en gorillabebis och om hur det gick för campingbranschen denna annorlunda sommar, bland annat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

SAS flyger till Kina igen

Från den 29 september blir det åter igen möjligt att flyga direkt från Köpenhamn till Shanghai med SAS, med en avgång i veckan. I slutet av oktober planerar SAS även att återuppta rutten till Peking, förutsatt att myndigheterna ger tillstånd. För närvarande flyger SAS till 75 destinationer. Eftersom det fortsatt råder osäkerhet kring resande i världen erbjuder SAS resenärer möjlighet och byta ut en planerad resa och biljett mot en SAS Travel Voucher upp till 16 dagar före avresa. Det gäller för alla internationella resor fram till den 15 januari.

Flyg SAS

Första gorillahonan född i Sverige

Lördagen den 12 september föddes en liten gorillaunge på Kolmården. I början håller gorillamamman sin unge tätt intill, vilket gör det svårt att se vilket kön den har. Men nu är djurvårdarna eniga. Det är en liten hona, vilket innebär att det är den första gorillahonan som någonsin fötts i Sverige. Den lilla ungen har dessutom redan fått ett namn – Kione. Gorillamamman Kiburi har tagit mycket väl hand om sin unge. Pappan är Enzo, som var den första gorillan att födas i Sverige 2006. Enzo fick en lillebror 2009, Echo, och lilla Kione är nu den tredje gorillaungen att födas i Sverige.

50 procent av Sveriges turistövernattningar sommaren 2020 var på campingplatser

Normalt står internationella gäster för mer än 25 procent av beläggningen på svenska campingar. Stängda gränser drabbade många hårt i år, samtidigt som det inhemska resandet ökade. En nyligen genomförd undersökning av SCR Svensk Camping visar att variationerna i beläggning aldrig har varit så här stora i Sverige. En tredjedel av campingplatserna uppger att de har ökat beläggningen av svenska gäster med 10 procent eller mer under perioden juni-aug. Siffror från SCB/Tillväxtverket visar också att under juni och juli var 50 procent av alla turistövernattningar i Sverige på en campingplats.

Flygbussarna Charter och Båtbussarna byter namn till Merresor

Flygbussarna Charter och Båtbussarna, som erbjuder resor för både små och stora grupper samt förbindelser från Cityterminalen i Stockholm till färjeterminaler på Stadsgården, Värtahamnen och Nynäshamn, heter sedan den 1 september Merresor. Företaget skriver i ett pressmeddelande att branschen är inne i en tuff period, men att de tror att man snart kommer se en ökad efterfrågan på hållbara grupp- och privatresor med buss inom Sverige. Merresor, som ingår i Transdev koncernen, består även av fler varumärken som Snälltåget och Bussakuten.

Återhämtning för campingbranschen

Efter en vår präglad av covid-19-restriktioner har campingbranschen gradvis återhämtat sig under sommaren. För Skandinaviens största campingkedja, First Camp, var omsättningen i augusti bara 8 procent lägre än augusti 2019. För hösten är bokningsläget för närvarande ungefär i linje med tidigare år. För First Camp sjönk omsättningen (pro-forma) i juni med 29 procent, i juli med 18 procent och i augusti med 8 procent, jämfört med motsvarande månad 2019. Gradvis har alltså efterfrågan kommit tillbaka. Särskilt stugboende har gått starkt.

Glassarna som svenska campare gillar bäst

Vilka glassar gillar Sveriges campare gillar allra bäst? Detta har First Camp tagit reda på. Topp 5-listan på First Camps 39 destinationer i Sverige under sommaren ser ut så här:

  1. Daimstrut
  2. Sandwich
  3. TipTop
  4. Magnum mandel
  5. Twister

Veckans reflektion

Det är ju skönt ändå att det gått någorlunda bra för campingbranschen detta år, eller att campingarna åtminstone kan återhämta sig. Och sååå fint med en gorillaunge, vi önskar stort grattis till gorillamamman!

Missade du förra Happy Friday? Läs Halloweenstatsning och minihusbil med panoramaglastak

Prenumerera på vårt nyhetsbrev