Meny Stäng

Skansen stänger, noshörningsbebis och Apollo lanserar ny ö

Annons

Då var det måndag igen och dags för resenyheter. Går inte tiden väldigt fort? Denna vecka handlar det om verksamheter som tvingas ställa in, men också om en noshörningsbebis och om ett nytt resmål som lanseras av Apollo.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skansen stänger sina entréer – för första gången på 129 år

På fredag stänger Skansen entréerna och Jul på Skansen ställs in. Med anledning av statsminister Stefan Löfvens pressträff och tydliga budskap tidigare i veckan, ”Ställ in”, ser Skansen ingen annan möjlighet än att stänga ner verksamheten helt och hållet. Detta för att ta ansvar i enlighet med de nya riktlinjerna där alla personer uppmanas att ta eget ansvar och inte träffa fler än åtta personer, inom familjen.

Foto: Skansen

Liseberg ställer in julborden

Efter besked om skärpta restriktioner och statsministerns budskap om att även verksamheter som inte enligt lag lyder under bestämmelserna ändå bör ta dem i beaktande, väljer nu Liseberg att ställa in sin planerade julbordsverksamhet. Även barnkalasverksamheten i Spelhuset ställs in året ut. Beslutet innebär att 2020 blir ett blankt år i Lisebergs historia, och förlusten för bolaget beräknas bli ca 500 Mkr 2020.

Foto: Liseberg

En noshörningsunge har sett dagens ljus på Kolmården

Fredagen den 13 november var en lyckans dag på Kolmården! Kl. 01.15 fick den rutinerade noshörningsmamman Imfolozi nämligen en kalv. Ungen, som är en hane och fått namnet Amadi, vägde ca 60 kilo vid födseln och både mamma och unge mår bra. Idag finns det få noshörningar kvar i det vilda, då de jagas och dödas för sina horn. Noshörningarna på Kolmården ingår i ett internationellt bevarandeprogram och därför är det extra glädjande att det återigen fötts en unge i djurparken.

Foto: Kolmården

Stena Line återupptar passagerartrafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn

Danska myndigheter meddelade under torsdagen att de lättar på flera av de restriktioner som infördes den 9 november i sju kommuner på norra Jylland. Stena Line återupptar därmed passagerartrafiken på linjen Göteborg-Fredrikshamn från och med fredag 20 november. Stena Line seglar totalt ett 50-tal avgångar per vecka på linjen Göteborg-Fredrikshamn och ytterligare ett 20-tal avgångar per vecka på den nya linjen mellan Halmstad och Grenå.

Foto: Stena Line

Apollo lanserar ön Limnos som nytt resmål i Grekland till nästa sommar

Sommaren 2021 utökar Apollo program med ett nytt grekiskt resmål: ön Limnos i norra delen av Egeiska havet. På Limnos stöter du inte på de stora turistströmmarna utan möter ett riktigt autentiskt Grekland, skriver Apollo i ett pressmeddelande. Limnos erbjuder också vackra stränder, möjlighet att cykla eller vandra och sevärdheter som romerska teatrar och historiska städer. Apollo har nu öppnat Apollo Sports-hotellet Porto Myrina – Powered by Playitas. Den första flygningen avgår från Stockholm den 15 maj 2021.

Foto: Apollo

Årets julklapp är stormköket

För 33:e året i rad utser HUI Research Årets julklapp, som i år blev stormköket! Motivering: ”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”

Veckans reflektion

Nog känns det lite sorgligt och tråkigt att Skansen stänger. Tråkigt att det inte ens gick att ha utomhusverksamheten öppen! Vi får istället glädjas åt den där enormt söta noshörningsungen, även om man får nöja sig med att titta på allting via datorn nu för tiden.

Missade du förra resenyheterna? Läs Bästa resesajterna och husbilsvänligaste kommunen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev