Meny Stäng

Bästa resesajterna och husbilsvänligaste kommunen

Annons

Denna veckas resenyheter bjuder på många utmärkelser i resebranschen: Bästa resesajter, bästa turismsajter, mest hållbara turismaktörer i Östersjöregionen och mest husbilsvänliga kommun.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sveriges 5 bästa resesajter utsedda

IT-/tekniktidningen IDG har utsett Sveriges fem bästa sajter inom kategorin resor. Resandet under 2020 har visserligen varit begränsat, men istället har resesajter kunnat ta chansen att utveckla sina digitala tjänster. Vinnaren är SL! Enligt tidningen har designen uppdaterats, sajten fungerar bra i mobilt läge och det är enkelt att navigera i appen. Här är de fem bästa resesajterna:

 1. SL
 2. First Camp
 3. Nordic Choice
 4. SJ
 5. Skånetrafiken

Sveriges 5 bästa turismsajter utsedda

IT-/tekniktidningen IDG har också utsett Sveriges fem bästa sajter inom kategorin turism. Året 2020 har medfört stora utmaningar för turismnäringen i Sverige, samtidigt som resmålens sajter varit viktiga för att förmedla information och inspiration för hemestern. Vinnaren är Kolmården! Sajten har fått uppfräschad design med snygga videoklipp, och under hösten har man rullat ut ”Mina sidor” med översikt över bokningar och annat. Här är de fem bästa turismsajterna:

 1. Kolmården
 2. Höga kusten
 3. Liseberg
 4. Skistar
 5. Visit Skåne

Viking Line ställer in Ålandskryssningar

Viking Line ställer in samtliga kryssningar mellan Stockholm och Åland med Viking Cinderella mellan 19 november 2020 och 3 februari 2021. Orsaken är den ökande smittspridningen i Sverige och de regionala myndighetsråd som gör att merparten av befolkningen nu förväntas undvika icke nödvändiga resor och fysiska kontakter utanför det egna hushållet. Nyligen berättade rederiet också att man planerar för sommarkryssningar 2021, till fyra heta destinationer.

Liseberg bygger vattenparken ”Oceana”

Efter positivt beslut i Lisebergs styrelse och ett undertecknat avtal med byggentreprenören NCC inleds nu arbetet med Lisebergs vattenpark. Vattenparken, som fått namnet Oceana, planeras stå färdig om drygt tre år, och blir med sina 500 000 årliga gäster ett välbehövligt tillskott för turistnäringen i Göteborg. Vattenparken kommer få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet.

Bildkälla: Liseberg / Quarry Fold Studo

Östersjöregionens första hållbara turismpris – Sverige prisas i alla kategorier

För första gången någonsin delas pris ut till aktörer som verkar för hållbar turism i Östersjöregionen. Initiativet är ett led i att stimulera återhämtningen i turismbranschen, samt att uppmuntra hållbara idéer under och efter covid-19-pandemin. Under det 13:e Baltic Sea Tourism Forum delades pris ut i tre kategorier:

 • Mest hållbara turistdestination: 1) Pärnu, Estland, 2) Saaremaa, Estland och 3) Valdemarsvik, Sverige
 • Mest hållbara produkt/tjänst: 1) Sinatur Hotel & Konference, Danmark, 2) Aavameri Sea Kayaking, Finland och 3) Do the North, Sverige
 • Mest hållbara leverantör av turisttjänster: 1) Aavameri Sea Kayaking, Finland, 2) Herrankukkaro Oy, Finland och 3) Wild Sweden, Sverige

Mariestad är årets husbilsvänligaste kommun – igen!

Mariestad har ännu en gång valts till Sveriges husbilsvänligaste kommun. Den årliga omröstningen arrangeras av Husbilsklubben.se. Klubben har sedan 2014 delat ut utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun och första gången Mariestads kommun fick priset var 2016. Nu blir man alltså först med att få utmärkelsen en andra gång. I motiveringen lyfts bland annat den informativa webbsidan med presentation av hela åtta ställplatser och fyra campingar.

Foto: André Nordblom

Veckans reflektion

Vi var nästan på väg till Mariestad med husbilen i somras, efter vårt besök i Töreboda och Sjötorp, men det blev inte så. Nu blev vi ännu mer sugna på att besöka den här husbilsvänliga staden vid tillfälle!

Missade du förra resenyheterna? Läs Inställda kryssningar, konkurs – och samarbete i resebranschen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev