Meny Stäng

Digitalt covid-intyg, vinnande campingar och tusenårigt ägg

Då var det dags för resenyheter igen här på FREEDOMtravel! Digitala covid-intyg är på gång, svenska campingar har vunnit pris och i Israel har man hittat ett supergammalt ägg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Digitalt covid-intyg inom EU från 1 juli

Nu planerar man för att resandet inom Europa ska underlättas. Från och med den 1 juli 2021 ska digitala covidbevis kunna utfärdas till invånare inom EU. Det digitala covidbeviset ges via en kommande kostnadsfri e-tjänst som innebär att man, om man är vaccinerad mot covid-19, får ett bevis på detta. Senast i början av augusti ska man också kunna hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande via tjänsten Covidbevis.

Svenska campingplatser vinner TripAdvisor Traveller’s Choice Award

När TripAdvisor nyligen utsåg världens bästa turistboenden baserat på gästomdömen fick fyra svenska campingplatser den prestigefulla och internationella utmärkelsen TripAdvisor Traveller’s Choice 2021. Priset är helt baserat på gästrecensioner. Vinnarna av TripAdvisor Traveller’s Choice 2021:

  • Daftö Resort, Strömstad, Bohuslän
  • Granö Beckasin Lodge, Granö, Västerbotten
  • Korskullens Camping, Söderköping, Östergötland
  • Skäralids Camping & Vandrarhem, Ljungbyhed, Skåne
Skäralids camping, foto: SCR Camping

Garmin har tagit fram navigator för äventyrliga resenärer i mindre vans

Garmin har nyligen lanserat ”CamperVan”, en ny navigator som är specifikt framtagen för dem som reser runt i Europa med mindre camper vans och vill ta del av fler äventyr längs med vägen utan att planera alltför mycket i förväg. Navigatorn har en stor lättläst display och innehåller nya funktioner såsom:

  • Trendy Places som rekommenderar platser som är värda att stanna till på
  • Local Spots för att utforska lokala resmål
  • Roadtrip Routes där planeringen enkelt kan ändras för att söka upp nya äventyrliga rutter
  • Green Guide från Michelin med bilder, beskrivningar och reviews för platser som kan vara värda att se närmare på

KLM flyger återigen från Linköping till Amsterdam

Den 10:e juni börjar KLM flyga från Linköping till Amsterdam igen. KLM erbjuder tre avgångar i veckan från 10:e juni. Mellan den 11:e juli och 5:e augusti kommer landningsbanan vara stängd för underhåll och från 5:e augusti har KLM dagliga avgångar. Alla resor kan bokas på klm.se.

Amsterdam kanaler

Norwegian erbjuder gratis ombokning på inrikesresor

Norwegian erbjuder gratis ändring av alla biljetter under en tid framöver och det gäller även inrikesresor. Erbjudandet gäller endast LowFare och LowFare+ biljetter. I Flex-biljetter ingår detta redan som standard. Villkoren kan komma att ändras och det är då villkoren vid köptillfället som gäller.

Ombokning kan endast göras till ett annat datum där det finns biljetter kvar av samma biljettyp. Avgiftsfri ombokning gäller endast en gång och måste göras senast 16 dagar före avresa för internationella flygningar och senast 7 dagar på inrikes flygningar. För övriga villkor se Norwegian.

Ett tusen år gammalt hönsägg har grävts fram i Israel

Under utgrävningen av en uråldrig latringrop från den islamska perioden (cirka 1000 år sedan) hittade arkeologer från Israels antikvitetsmyndighet i Yavne något häpnadsväckande: ett intakt hönsägg. Genom de storskaliga arkeologiska utgrävningarna har man hittat ett omfattande och mångskiftande industriområde från den bysantinska perioden. Utgrävningarna är en del av den israeliska myndigheten ILA:s stadsutvecklingsprojekt i området.

Ägget från utgrävningen. Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority.

Veckans reflektion

Det låter mycket bra med ett digitalt covid-intyg! Vi räknar inte med att det ska fungera från första dagen utan väntar tills vi ser att det funkar i realiteten, men det känns som ett steg i rätt riktning!

Missade du förra resenyheterna? Läs Elmia inställt och positiv prognos för svensk turism

Prenumerera på vårt nyhetsbrev