Meny Stäng

Vinresor, vildmarkståg och resetrender 2024

Då var det måndag igen och dags för en ny vecka. Dessutom är det förstås dags för resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi presenterar ett urval av veckans pressmeddelanden, presenterade i korthet. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

7 av 10 bilister har svårt att se fotgängare utan reflex

7 av 10 bilister upplever att det är svårt att se fotgängare som inte har reflex. Det visar en enkät i samband med Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilister som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen. Resultatet av Synbesiktningen 2023 i korthet:

 • 73 procent tycker att det är svårt eller mycket svårt se fotgängare som inte bär reflex.
 • 81 procent anser att det borde vara lagstadgat för fotgängare att bära reflex i mörker.
 • 65 procent upplever att det är svårare att köra bil i mörker.

Volkswagen integrerar AI-chatbotten ChatGPT i sina bilar

På CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas 2024, världens ledande elektronikmässa som ägde rum den 9-12 januari, presenterade Volkswagen de första bilarna där den AI-baserade chattboten ChatGPT är integrerad i röstassistenten IDA. ChatGPT får, för att säkerställa högsta möjliga dataskyddsnivå, inte tillgång till några fordonsdata.

TUI lanserar vinresor

Nu är det möjligt att åka på vinresa med TUI. Genom ett samarbete med den svenska upplevelseplattformen WineTourism.com erbjuder TUI nu sina kunder i de nordiska länderna möjligheten att boka vinprovningar och guidade utflykter till några av de mest populära vindistrikten i världen. Exempel på tillgängliga destinationer är Mallorca, Sicilien, Malaga, Rom, Lissabon, Barcelona, Verona, Pisa och Kanarieöarna.

Två resor erbjuds med Vildmarkståget 2024

Inlandsbanan och Järnvägsmuseet i Gävle erbjuder under 2024 två unika tågresor med avstamp i årstidernas variationer. Den första resan går av stapeln i april och går från Stockholm mot Åre och Abisko. Den andra resan går i september och passerar fyra världsarv – Laponia, Gammelstads kyrkstad, Hälsingegårdarna och Höga kusten. Ombord lagas och serveras måltider av tågets köksteam. Dragkraften står ånglok, ellok och diesellok för under olika sträckor av resorna.

Förändrad pristrend för utrikesresor

Efter en längre tid där inflation och instabilt ekonomiskt läge lett till en uppåtgående pristrend visar nuvarande data från hotell- och resesöksajten momondo att flygpriserna för resor utomlands tycks mattas ut under 2024, jämfört med föregående år. I en undersökning uppger 58 procent av de svenska resenärerna att de vill upptäcka nya destinationer under 2024. Svenskarnas mest eftersökta flygdestinationer inför 2024:

 1. Split, Kroatien
 2. Malaga, Spanien
 3. Alicante, Spanien
 4. Palma de Mallorca, Spanien
 5. Barcelona, Spanien

Fem resetrender 2024 enligt TUI

Sovritualer, Instagramskryt och pulserande storstäder. Svenskarnas ressug ser inte ut att dämpas inför det kommande året. Resebolaget TUI:s trendexperter delar fem trender som kommer att prägla reseåret 2024.

 1. Sleepcations – Allt fler resenärer vill ha total avkoppling och ta igen sömn, gärna på bekväma hotell med spa.
 2. Cityresor – Allt fler efterfrågar storstadssemester och städer som trendar är bland annat Istanbul, Aten och Wien.
 3. Rese-FOBO – FOBO (Fear of Better Options) handlar om beslutsångest, är det bäst att boka nu eller senare?
 4. Innehållssafari – Att välja resmål som ser bra ut i sociala medier. Bland hashtaggade resmål märks Bali, Maldiverna och Dubai.
 5. Hållbara resor – Fler resenärer vill göra hållbara val när de reser, och många vill göra val som stöttar de lokala samhällena.
Ubud Village Hotel på Bali, Indonesien

Veckans reflektion

AI kommer verkligen in precis överallt, och man kan ju inte låta bli att undra hur det kommer påverka våra liv i längden.

Missade du förra resenyheterna? Läs Personliga regskyltar och spännande resmål för unga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev