Måndag betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Det var lite tunt med pressmeddelanden denna vecka, men vi har ändå vaskat fram ett gäng nyheter från rese- och turismbranschen. Passar på att önska en fin vecka!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kraftigt ökat bokningsläge i december

Enligt den senaste statistiken från resebyrån Ticket har bokningsläget i december ökat med imponerande 31 procent jämfört med samma period 2019, vilket indikerar en tydlig återhämtning inom resebranschen. De mest eftertraktade resmålen för månaden inkluderade Gran Canaria, Bangkok och överraskande nog, Malaga. Trots Malagas låga placering 2019 har den spanska staden klättrat upp och intagit tredjeplatsen i år. Dessa destinationer bokades mest i december månad:

  1. Gran Canaria
  2. Bangkok
  3. Malaga
  4. London
  5. Barcelona

Snälltåget tar dig till 6 skidorter i Österrike

Om du vill åka till de österrikiska alperna med tåg kan du resa med Snälltågets nattåg från Malmö. Tåget tar dig bland annat till följande skidorter:

  • Zell am See
  • St Johann in Tirol
  • Kitzbühel
  • SkiWelt Wilder Kaiser Brixental
  • Zillertal
  • Innsbruck
Kühtai är ett paradis för hela familjen.© Innsbruck Tourismus / Daniel Zangerl

Orsa Grönklitt lanserar ny aktivitet: bastuflotte och vinterbad

Orsa Grönklitt är stolta över att presentera en ny vinteraktivitet denna säsong. Nu kan gäster njuta av en naturnära upplevelse med den nya Bastuflotten och möjligheten till vinterbad mitt i den majestätiska naturen. Bastuflotten är idylliskt belägen i Rädsjön, omgiven av en vinterklädd naturvy.

Tekniska museet firar 100 år med sikte på framtiden

Antalet besök till Tekniska museets kärnverksamhet ökade med 13 procent under 2023, och totalt besöktes museet av 337 000 besökare under året. Nu laddar Tekniska för jubileumsåret 2024. Hundraårsfirandet inleddes redan i december 2023 med öppningen av Wisdome Stockholm. Jubileumsåret med satsning på museets första filial, The Cell i Hagastaden. I maj öppnar Skogen, en upplevelse som utforskar människans relation till skogen.

Här finns flest personliga registreringsskyltar

De senaste fem åren har antalet personliga registreringsskyltar ökat med 17 procent, och uppgår nu till strax över 25 000. Störst sannolikhet att stöta på en bil med en personlig nummerplåt är det i Botkyrka kommun, där det finns hela 10,47 personliga skyltar per 1 000 bilar. Detta visar en sammanställning av bilförmedlaren Kvdbil. Nästan lika många finns i Trosa (10,40) och skånska Bjuv (10,02). Bottenplaceringen innehas av Pajala med endast 0,80 personliga nummerskyltar per 1 000 bilar. Några skyltar som sticker ut:

  • HÄSTAR – Kungsbacka kommun
  • MORFAR – Danderyds kommun
  • MJAAUUU – Kävlinge kommun
  • ORDLEK – Sollentuna kommun
  • BITCOIN – Nacka kommun
  • 1GULBIL – Falu kommun

Ökad efterfrågan på inrikesflyg efter snökaos

Det senaste snökaoset i Sverige har kraftigt påverkat landets transportsystem och lett till en betydande ökning i sökningarna på inrikesflyg. Enligt nyligen släppta siffror från resebyrån Ticket har intresset för inrikesflyg ökat med 143 procent jämfört med föregående veckas lågpunkt. Den snabba ökningen antyder att resenärer söker alternativa transportalternativ i ljuset av de påverkade tåg- och vägförhållandena.

De mest spännande resmålen för unga resenärer 2024

Reseexperter på Omio, bokningsplattformen för tåg-, buss- och flygresor, har undersökt 100 städer i 40 länder för att hitta de mest attraktiva stadsresmålen för den nya generationen. Generation Z föredrar destinationer med en hög acceptans för HBTQ+ och jämställdhet, snabba mobila uppkopplingar, miljövänlig kollektivtrafik, stort vegetariskt utbud samt livekonserter och e-sportsevenemang. Stockholm är nummer 18 på listan, som en av de största gamingmetropolerna i Europa. Här är topplistan:

  1. Seoul
  2. London
  3. Los Angeles
  4. Paris
  5. Peking
  6. Busan
  7. Barcelona
  8. Singapore
  9. Madrid
  10. New York

veckans reflektion

Intressant lista över spännande resmål för unga! Ur ett svenskt perspektiv kan man ju konstatera att många av resmålen ligger långt bort, och kanske därför kostar en slant att ta sig till. Om man kikar på hela listan finns några närmare resmål som också listas som spännande för unga: Berlin, Amsterdam, Stockholm, Bryssel och Köpenhamn bland annat.

Missade du förra resenyheterna? Läs Drömresmål, busslaster till Gekås och semestermaxande

Prenumerera på vårt nyhetsbrev