Meny Stäng

Nya mobilvanor – och Campingkedja går in på Öland

Annons

Svenskarnas mobilvanor har förändrats under året, och vi har tydligen både ringt och surfat mer än vanligt. Vilka det är som använt mobilen mest kan du läsa längre ner. Idag kan vi också berätta att Skandinaviens största campingkedja, First Camp, skaffar sin första camping på Öland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

SJ tar över Krösatågens trafik

SJ tar över uppdraget att köra Krösatågen, med trafikstart den 12 december 2021. Det meddelade de regionala trafikhuvudmännen för Krösatågen i förra veckan. Avtalet omfattar planering och drift av Krösatågstrafiken, ombordservice, underhåll samt drift av två depåer. Avtalet sträcker sig över 12 år. Krösatågen är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg och Skåne och omfattar tio linjer under varumärkena Krösatågen och Kustpilen.

First Camp går in på Öland

Skandinaviens största campingkedja First Camp fortsätter att växa och övertar Löttorps camping på Öland vid årsskiftet. Detta blir First Camps första destination på Öland. First Camp har växt kraftigt de senaste åren och har i nuläget 43 campingdestinationer, varav 38 i Sverige. Kedjan har destinationer över hela landet, men Öland har varit en vit fläck på First Camp-kartan. När nu First Camp övertar Löttorps camping vid årsskiftet blir det kedjans 44:e destination.

Tallink Grupp meddelade förra veckan att man kommer att ställa in trafiken med fartyget Victoria I på rutten Tallinn-Stockholm-Riga-Stockholm-Tallinn från den 1 januari 2021 tills vidare. Fartyget kommer att fortsätta att trafikera rutten Tallinn-Helsingfors på helgerna. Beslut har fattats eftersom fartygets verksamhet mellan Estland, Sverige och Lettland har blivit ekonomiskt ohållbar under den rådande pandemin på grund av gällande reserestriktioner.

Egypten och Iran in på topplistan hos Flygresor.se

Varje vecka väljer Flygresor.se ut veckans mest sökta länder, städer eller något annat intressant. Den här veckans topplista visar de mest sökta länderna under perioden 26 november till 2 december. Statistiken baseras på flygsökningar från Sverige. Den här veckan har Portugal och Tyskland åkt ur topp10-listan, medan Egypten (plats 8) och Iran (plats 9) har kommit in på listan. De fem mest sökta länderna är:

 1. Spanien
 2. Turkiet
 3. Irak
 4. Förenade Arabemiraterna
 5. Sverige

Svenskarna har mobilsurfat och ringt mer än någonsin 2020

Under året har mobilsurfen nått nya höjder samtidigt som vi ringt betydligt fler samtal än förr. Dataanvändningen i mobilnätet har ökat med hela 42 procent och telefonsamtalen har ökat med 27 procent. Här är några fler insikter från Telenors årskrönika, som bygger på surfdata från över en miljon svenska mobilkunder under 2020:

 • Personer mellan 41-50 år har surfat mest i år. 
 • Seniorer (61-70 år samt 70+) ökade sin mobilsurf mest (45%).
 • Blekingeborna mobilsurfar mest per capita, och i Västerbotten surfar man minst. 
 • Svenskarna surfade 16% mer i våras än under hösten.
 • Blekingeborna ringer överlägset flest samtal per capita och i Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten ringer man minst.
 • Utlandssamtalen till Finland har ökat (cirka 40 000 fler samtal än 2019).
Holiday phone

Veckans reflektion

Kanske är det inte så konstigt att vi både ringt och surfat mer i år, när det ofta varit svårt att träffas fysiskt. Det känns också positivt att den äldre delen av befolkningen sett till att utnyttja de digitala möjligheterna. Men varför det rings och surfas mer i Blekinge än i Norrland, det vet vi inte riktigt?

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya resemönster, skamlista och mera Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev