Meny Stäng

Husbil på vintern – så här gör vi i år

Husbil på vintern – vintercamping eller vinterförvaring? Du som har husbil, hur gör du? I år gör vi varken det ena eller det andra faktiskt, utan det ser snarare ut som att vi landar i ett mellanting.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vintercamping?

När vi köpte vår husbil begagnad 2008 fick vi med vinterdäck. Vi använde dem några gånger de första åren, kanske inte så mycket för att vintercampa egentligen utan mest för att vi längtade efter vårsäsongen. I februari 2011 tog vi till exempel en liten vintertur till Trosa, där det för övrigt är väldigt mysigt.

Husbil i snö

Vi pratade några gånger om att verkligen vintercampa, kanske för skidåkning eller så, men vi bestämde oss ganska snart för att ha husbilen för tre säsonger: vår, sommar och höst. Det går åt mycket gasol för att värma upp vår husbil när det är riktigt kallt och vi kände att vårt intresse för vintercamping inte var tillräckligt stort för att hålla på att ta på och av vinterdäck och så vidare.

Efter ett tag gjorde vi oss av med vinterdäcken. Det blir alltså ingen vintercamping för oss, men om du vill ha tips om vintercamping kan du läsa vår intervju med Camilla Gunnarsson, som är en erfaren vintercampare:

Husbil vinterdäck

Husbil på vintern – vinterförvaring?

De flesta vintrar har vi vinterförvarat vår husbil på något sätt. Allra bäst är förstås att vinterförvara husbilen inomhus. Vissa vintrar har vi fått tag på något garage där husbilen kan stå. Förra vintern stod husbilen inne i ett garage i Värmland. Det var förstås bra för husbilen, men det var å andra sidan lite långt och bökigt att lämna och hämta den. Jag (Helena) har inget körkort, så det blev utflykt till Värmland med tåg när husbilen skulle hämtas.

Lite kärlek och omtanke efter förra vinterns vinterförvaring i Värmland

Andra vintrar har vår husbil fått stå utomhus. Det funkar förstås, även om det inte är helt optimalt. Det är ganska tufft för husbilen att stå utomhus i kylan, och vi har till exempel märkt att fönstren tagit lite stryk. Vissa fönster har fått små, små lätta sprickningar runt “handtagen”, där man öppnar och stänger dem. En vinter la vi ett plastskynke runt hela bilen, vilket kanske åtminstone skyddade den lite.

Vintertäcke till husbilen

Husbil på vintern – hur gör vi i år?

Vi hade först tänkt att vi skulle vinterförvara husbilen inomhus i år, men nu blir det inte så. Vi har ju inte längre någon vanlig personbil, så det är inte så dumt att ha husbilen “som personbil” ibland. Elcyklarna funkar för de allra flesta ärenden vi gör, men husbilen är bra om vi måste köra lite längre.

Vi hoppas på en mild vinter. Från den 1 december till den 31 mars måste man ha vinterdäck om det är vinterväglag, enligt Transportstyrelsen, men det är ju inte alltid det. Så länge det är plusgrader kan vi använda husbilen när det behövs, och så länge vi kör den då och då så hålls den ju igång.

OM det blir en riktig vargavinter så får vi kanske ge husbilen lite kärlek genom att starta den på plats eller ta ut en värmefläkt. Bilden nedan är från norra Skåne, när vi kom hem från vår 1 år långa Europaresa i november 2015. Vi sov hos vänner och när vi vaknade nästa morgon fick vi en chock! Kanske kommer vintervädret till Stockholm i år, vem vet, men oftast stannar det ju bara någon vecka.

Husbil snö

Om du har husbil, hur använder du din husbil på vintern? Vintercampar du eller vinterförvarar du den?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev