Meny Stäng

Slopade restriktioner och kalvar födda i djurpark

Denna vecka handlar nästan alla resenyheter om de svenska pandemirestriktionerna som tas bort, och vad detta betyder i olika sammanhang. Dessutom får vi se bilder på söta kalvar, som fötts bland en akut hotad art.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska pandemirestriktioner tas bort 9 februari

De flesta pandemirestriktioner och allmänna råd tas bort från och med 9 februari. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Vissa råd och rekommendationer kommer dock fortfarande finnas kvar. Det gäller bland annat särskilda råd till ovaccinerade och att alla som får symtom på covid-19 bör stanna hemma och undvika kontakt med andra.

Sevärdheter i Gamla stan - Stortorget

Viking Cinderella avskaffar krav på covidpass och startar underhållning

Viking Lines populära nöjeskryssare Viking Cinderella gästspelar just nu på Helsingforslinjen men kommer åter i normal trafik med Mariehamnskryssningar den 24 februari 2022. Från och med samma datum behöver resenärerna inte längre visa upp covidpass för att kunna resa med Cinderella. Samtidigt öppnar Östersjöns största nöjesscen upp igen med artistuppträdanden och dans. Under våren erbjuds bland annat uppträdanden med Eric Gadd, Loreen, Robin Bengtsson och Norlie & KKV.

Tallink Silja öppnar upp när regeringen slopar restriktioner

Till följd av regeringens beslut att häva alla restriktioner kopplade till coronapandemin anpassar nu Tallink Silja all verksamhet ombord. Från den 9 februari behöver passagerare från Stockholm inte längre uppvisa covidbevis. Restauranger och barer kommer att hålla öppet längre, alla restriktioner kring antal personer i sittande sällskap tas bort, och underhållningen återgår till det normala. Trafiken återgår också successivt till normal tidtabell.

Slopade och lättade restriktioner hos SkiStar

Tack vare lättnader i restriktionerna mot covid-19 kan SkiStar äntligen ta bort flera av försiktighetsåtgärderna, samtidigt som vissa behålls. Från och med den 9 februari tas i princip samtliga restriktioner bort på SkiStars svenska destinationer. Bland annat öppnar värmestugorna. Även i Norge lättas restriktionerna och vid inresa till Norge från utlandet behöver du inte längre testa dig (om du har ett covidpass). De kvarvarande restriktionerna kommer att ses över igen av den norska regeringen den 17 februari.

Husbilsmässan i Kista kan planera fritt efter hävda restriktioner

Det har länge varit klart att det ska bli en husbilsmässa, ”Frihet på hjul”, i Kista den 18-20 mars. Nu när restriktionerna hävs den 9 februari blir det ännu lättare för arrangörerna att planera fritt. Eftersom restriktionerna upphör behöver man inte begränsa besöksantalet, men man kommer ändå se till att det blir lätt att hålla avstånd. På mässan visas fordon, och det blir också stort fokus på tillbehör och resmål.

Sveriges första damagasellkalvar födda på Kolmården

Den 10 och 11 januari föddes de första damagasellkalvarna någonsin i Sverige. Det var honorna Turi och Taja som fick varsin liten kalv med en dags mellanrum. Damagasellen är en akut hotad art med färre än 200 individer kvar i det vilda. Kolmården deltar i ett europeiskt bevarandeprojekt för damagasellen och därför är det extra glädjande att två små nya kalvar nu sett dagens ljus. De små kalvarna har fått namnen Tingeling och Arwen och de är efterlängtade tillskott till damagasellflocken.

Tingeling och Arwen, foto: Kolmården

Veckans reflektion

Nu släpps de svenska pandemirestriktionerna alldeles snart. Det är ju skönt att läget äntligen är bättre och inte minst måste det vara en lättnad för alla företag som är beroende av lättade restriktioner för att bedriva sin verksamhet!

Missade du förra resenyheterna? Läs Rekrytering på campingar, snälltåget till Alperna och skygg bläckfisk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev