Meny Stäng

En husbilsresa till Italien: Toscana och Rom

Annons

Gästskribenter: Maria och Jöran

Då fortsätter vi här våra tillbakablickar från åren med husbil. Passar väldigt bra med en resa till soligt Italien när snön ligger vit härutanför. Ena dottern hade flyttat dit och det var dags att hälsa på.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Detta kommer inte bli något resereportage med tips om Rom, Pisa, Florens, Verona m.m. Det finns det andra som skriver om, FREEDOMtravel till exempel! Nej här berättar vi mer om de minnen man har som sitter kvar, missödena som numera berättas och skrattas åt och jo, några tips kan vi väl ge.

The Eagles start

Efter alla problem med Måsajävel ville vi nu byta till nyare och mer driftsäker och dessutom smidigare husbil. Det blev en Weinsberg CaraBus 600MQ, så kallad plåtis. Perfekt när man tänker vara mycket på vägen och bland smala italienska gränder.

Jag gillade denna då den var så lättkörd! Den påminde lite om en modernare folkabuss. Förstår nu van-life boendets känsla. Den har allt man behöver med säng, kök, toa, förvaring och fortfarande lättkörd som en bil. Billigare med avgifter än större husbilar också. Namnet: The Eagle, vit och svart och flög fram mer säkert än måsen.

Resan till Italien

När man ska bila ner till Italien så kan man ta flera olika vägar ner. Det man bör ha i åtanke är att olika länder har olika krav på vad du måste ha med, exempelvis vignett dvs vägavgiftskortet som ska skaffas innan man åker in i landet.

Vi hade planerat att ta vägen Danmark, Tyskland och vidare via Österrike och in i Italien via Bolzano och hade alltså pass för dessa vägar.

Nu blir det ju inte alltid som vi tänkt oss … Ja för det mesta har vi väl inte tänkt överhuvudtaget. Det ser vi först i efterhand vart vi kom. Alltid lika kul att kolla GPS-trackern när man kommer hem.

Det började fint med Alperna och småvägar i Österrike. Trodde vi var på rätt väg … Vi hade tidigare i Tyskland kört lite för mycket västerut så vi kom in i Österrike på annat ställe än tänkt. Så länge vi kör söderut så löser det sig tänkte vi som inte är så mycket för kartor.

Vi hade valt bort de stora vägarna och tog mindre vägar. Mindre vägar var det också, utmed vackra byar och snöiga berg. Utmed åkrar med kossor och en tullstation. Vänta nu! En tullstation här?? Vart är vi egentligen? Vakter stannade oss och frågade vad vi skulle göra och vart vi var på väg.

 ”Vart är vi frågade vi?” ”Eh Liechtenstein” svarade de. ”Vi ska till Italien”.
Konstigt nog släppte de igenom oss. Ok vi var i Liechtenstein, ett fint litet land. Det dröjde inte länge innan det var dags för ny tull: Schweiz. Nu vart det bråttom att hitta ny vingette annars blir det böter!

San Bernardinotunneln

Så kom det sig att vi körde in i San Bernardinotunneln i Schweiz. Det blixtrade till från en kamera. Jäklar! Körde vi för fort? Nej … Vad var det då? Kommer det stå med k-pistar utanför tunneln?

WIFI.se

Nej riktigt så hemskt var det inte. Inget hände, då. Det var först ett tag efter vi kom hem igen som det damp ner ett brev från schweiziska polisen.

”Ni har kört 8 km för fort. 100 euro i böter.” Deras polis var mycket vänliga för vi fick välja att betala eller inte! Som utlänning kan man faktiskt göra det!

Haken var bara att om man inte gjorde det och sedan skulle komma tillbaka till landet så tar polisen dig i tullen … Det blir mycket dyrare! Vi är nu sådana att har vi gjort fel så betalar vi givetvis, vare sig vi vill tillbaka eller inte.

Toscana

Så underbart att träffa sitt barn igen! Ett fantastiskt ställe bodde hon på också, Lido di Camaiore i Toscana. Det ligger ca 20 minuters bilfärd norr om Pisa. Strandpromenaden några kvarter bort från huset och bakom såg man Carrarabergens vita sidor.

Vi kan förresten tipsa om goda vänners trattoria som ligger i Camaiore för er som ska i närheten: La Piazzetta 1955 Trattoria Bar på Piazza Armando Diaz 5, Camaiore, på Instagram @la_piazzetta_camaiore. Äntligen fick vi också italiensk glass! Finns ingen bättre! Citron …

Lite onödigt vetande

Vi var och handlade i liknande Coopaffär och dottern undrade vad vi skulle ha till fika. Nej förresten fika sa hon aldrig!! Det betyder något helt annat på italienska!! (tänk er byta ut k till tt ) …

Nej hon frågade vad vi ville ha till kaffet! ”Biscotti ”, sa jag, som älskar det. Hon tittade frågande på mig och jag förklarade vad jag menade. Vad biscotti var i Sverige. Hur svårt skulle det vara?! Det var ju italienskt!

Dottern pekar utmed en hel lång hyllrad fullt med kex och kakor, suckar och säger: ”Det här är biscotti.” Biscotti är detsamma som småkaka kan man väl säga. Alltså inte någon speciell sort. Så nu vet ni det också.

Rom

Dottern hade en helg ledigt så vi bestämde att åka till Rom. Vi fick ju plats alla tre i plåtisen så det var perfekt!

Vi kan rekommendera att man står på camping utanför Rom och tar buss eller tåg in till kärnan. Vi stod på en bra camping norr om Rom, Happy Camping.
De erbjöd sina boende gratis taxibuss några gånger per dag till och från tåget. Man ska INTE ställa sin bil vid stationerna. Sällan de är hela eller kvar fick vi veta. Det fungerade mycket bra med deras service.

Att ta sig runt i Rom är relativt enkelt och det är sevärdheter överallt kändes det som. Fast vi skulle ju inte gå in på sevärdheter nu. Jo jag vill tipsa om Pietrasanta- konstnärsbyn, Vinchi- Leonardi da Vinchis födelseby, Carrara- marmorbergen. Jag får nog lägga ut lite bilder ändå, på emjis.se.

Hemma igen

Samtidigt som vi var ute och reste runt landade vi på hemmaplan i Skövde då och då för att fortsätta rensa ut och förbereda oss för att bli helt mobila. Vi ställde inte in The Eagle över vintern utan fortsatte ut och åka i Sverige och Danmark.

Jättebra att ha när vi var i Dalarna på julafton och hälsade på föräldrarna! Turer på vår och höst är riktigt fina. Mindre med folk ute och lagom temperatur.

Nu börjar vi närma oss utflyttningen! Om detta berättar vi om i nästa inlägg. Hoppas ni vill hänga med! / eMJi

Jöran och Maria Selin

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev