Meny Stäng

Kiev i Ukraina – reseguide till Kievs pärlor

Vi har besökt huvudstaden Kiev i Ukraina två gånger, och den här staden tillhör faktiskt en av våra favoritstäder i Europa. Ukraina består av 46 miljoner invånare och är till ytan Europas tredje största land. Även om det är några år sedan vi var i Kiev senast, så tror vi att vi har några intressanta tips att komma med. Kiev är staden för dig som gillar historia, vackra byggnader, shopping och annorlunda restauranger.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Uppdatering 2022: På grund av invasionen i Ukraina i februari 2022 är det naturligtvis olämpligt att besöka landet för närvarande. Läs gärna guiden ändå, för att påminnas om vilket fint och intressant land detta är!

Historia på Independens Square

Oavsett om du kallar torget för Independence Square, Självständighetstorget eller Majdan, så är detta torg en plats som du inte missar under ditt besök i Kiev. Här ligger flera hotell och varuhus och torget har också varit platsen för flera politiska demonstrationer.

Kiev
Independence Square i Ukrainas huvudstad Kiev

Under 2004 samlades människor just här, på ett orangefärgat torg, för att protestera mot det omfattande valfusket i presidentvalet i Ukrainas regering. Under den ekonomiska krisen 2008-2009 ställde demonstranter istället upp vita tält på torget och protesterade mot just de regeringspartier som kom till makten och ägde rum under den orangea revolutionen 2004.

Hösten/vintern 2013-2014 blev torget på nytt en samlingspunkt när oppositionsanhängare protesterade mot den politiska ledningens Rysslandsorientering. De flera månader långa demonstrationerna, som i media kallades Euromajdan, ledde till slut till att både president Viktor Janukovytj och premiärminister Mykola Azarovs regering tvingades bort från makten. Båda sidor tyckte att de hade rätt och som vanligt i en konflikt.

Kiev Ukraine
Päls är populärt på vintern i Kiev i Ukraina

Guldglänsande Ortodoxa kyrkor

Kiev är fyllt av vackra ortodoxa kyrkor med guldglänsande kupoler. De ortodoxa kyrkorna är den näst största kristna kyrkogemenskapen i världen, med uppemot 300 miljoner anhängare, enligt Wikipedia. Man kan med fördel bara strosa runt i Ukrainas huvudstad och kolla in olika vackra kyrkor. Den mest kända är den imponerande Sankta Sofia-katedralen, från 1000-talet.

Ortodox kyrka
Vacker blå kyrka med guldfärgade lökkupoler

Grottklostret Lavra

Grottklostret Kievo-Pechersky Lavra ligger med utsikt över floden Dnepr och är en av Kievs största sevärdheter, med en historia som går tillbaka till 1000-talet. I det här klostret levde munkar ett asketiskt liv i djupa grottsystem, och här ligger de nu begravda i glasgravar. Klostret samlar varje år 200 000 pilgrimer som kommer för att be, men lockar också många både ukrainska och utländska turister.

Sedan grottklostret Lavra grundades har det varit ett framträdande centrum för den östortodoxa kristendomen i östra Europa, och tillsammans med Sankta Sofiakatedralen är klostret inskrivet på världsarvslistan. Att kliva ner i grottorna var nästan lite kusligt! Vi fick verkligen böja oss för att komma runt, och de här munkarna blev bara 1,50 meter långa i de små gångarna under jord. Medellivslängden kan inte ha varit lång då de aldrig såg solen.

Grottklostret i Lavra
Utsikt från grottklostret Lavra, Kiev i Ukraina

Shopping under jord

Vi gillar verkligen att shoppa i Ukraina. Kiev är fullt av butiker och utbudet av kläder är enormt, kanske särskilt för kvinnor. I de moderna galleriorna hittar man många av de vanliga kedjorna, inklusive en del kedjor som inte finns i Sverige. Det finns också en del exklusiva shoppinggallerior och gator, där man kan handla märkeskläder från till exempel Gucci, Versace och Armani.

Shopping Kiev
Vi hittade en hel del roliga favoriter med mycket färg!

Det vi tyckte var roligt var framför allt att handla i den underjordiska gallerian Metrograd. Här, på samma plan som tunnelbanestationerna, sträcker sig ett nästan oändligt underjordiskt system av gångar med spännande småbutiker. Ofta är det många små butiker som har kanske tio exemplar av var plagg.

Ett av våra shoppingfynd i Kiev i Ukraina!

Utbudet är enormt, och här hittar man bland annat massor av päls, lack, glitter och höga klackar. Kläderna är dessutom ofta skönt varmfodrade, till och med lackstövlarna. Priserna? De sträcker sig från riktigt, riktigt billigt (framför allt i den underjordiska gallerian) till riktigt, riktigt dyrt (de mest exklusiva butikerna).

WIFI.se
Shopping i Ukraina
Med lite shoppingfynd under vår första Kiev-resa. Det mesta av detta har jag kvar!

Männen då? Jodå, de kan också hitta en del att shoppa. Peter köpte bland annat ytterkläder och manchettknappar när vi var här. Och diverse annat!

Shopping Kiev
Peter shoppade den här tröjan i Kiev … och slarvade senare bort den i Nairobi

Överraskande restauranger

Vår upplevelse var att det finns många intressanta, roliga och annorlunda restauranger i Kiev. Vi besökte bland annat restaurang Pervak, där personalen går runt som gammaldags ukrainska bönder och där det finns rum inredda som ett stall eller som mormors bibliotek. Här serverades vi bröd med olika röror till förrätt, och därefter beställde vi in huvudrätter med kött eller kyckling.

restaurang pervak
Taket på restaurang Pervak är intensivt dekorerat

En annan intressant restaurang är Tsarskoe Selo, som ligger i ett charmigt hus, en kort taxiresa utanför centrala Kiev. Här kan man får uppleva uppträdanden av ukrainska musiker i traditionella kläder och livligt snapsande från grannborden. Vi minns inte riktigt vad vi åt här, det är upplevelsen som är det bestående minnet!

Idag finns säkert många fler intressanta restauranger i Kiev. Vi har bland annat hört att det ska finnas ett stort utbud av asiatisk mat med bra kvalitet.

Restaurang Tsarskoe selo
Stämningen är hög på restaurang Tsarskoe Selo efter middagen

God ukrainsk snabbmat

Vi blev verkligen förtjusta i den ukrainska snabbmatskedjan Puzata Hata och jag kan fortfarande sakna luncherna där. Man tar en bricka och plockar på sig det man vill från en lång buffémeny med soppor, sallader, piroger samt olika varma och kalla kött- och fiskrätter. Om man vill kan man komplettera med en öl och sedan betalar man för exakt det man plockat på sig, vilket inte brukar bli dyrt alls. Bara att njuta av lunchen!

Snabbmat Kiev
Vi rekommenderar pirog, krämig sallad, soppa och en stor stark på Puzata Hata

Nattklubbar med fullt ös

Kievborna gillar att festa! Vi besökte en nattklubb med namnet Avalon när vi besökte staden. Detta var ett synnerligen spektakulärt ställe med rum dekorerade i guld, påfågelstolar och små broar över simmande fiskar. När man googlar ser ser det ut som att stället kanske har moderniserats och förändrats sedan vi var där, men kolla gärna upp det!

Club Avalon Kiev Ukraina
Helena med Robins fru Alexandra på restaurangen på Club Avalon 2012

Vi besökte också en nattklubb med namnet Arena City. Även här är vi lite osäkra på om klubben finns kvar, men oavsett känner vi oss säkra på att feststämningen finns kvar i Ukrainas huvudstad. På Arena City kunde man beställa ett eget bord med champagne, och sedan röra sig mellan de olika våningarna medan en vakt höll koll på bordet …

Nattklubb Kiev
Peter och en tillfällig ukrainsk bekantskap på Arena City, Kiev i Ukraina 2009

Fira jul och nyår i Kiev

Vi har firat både jul och nyår i Kiev och tycker att staden bjuder på den perfekta stämningen, inte minst om det är mycket snö. När vi var här över jul och nyår stod en stor julgran mitt på Självständighetstorget. Torget och gatorna runt omkring var också smyckade med belysning och det fanns gott om utklädda ”julfigurer”. Den ortodoxa julen firas dock först den 7 januari, så förvänta dig inget specifikt julfirande just den 24-25 december.

Snögubbe
Helena i ett vintervitt Kiev i Ukraina, vid Independence Square
kiev
Julgranar i de svenska … förlåt ukrainska färgerna
Jul vid Maidan
Julfigurer och happenings runt Självständighetstorget i juletider

Nyår är en mycket stor högtid i Ukraina och firas med buller och bång. När vi var här startade nyårsfirandet med en gratis utomhuskonsert på Independence Square. Vi fortsatte sedan firandet på Arena City, där det var riktigt bra stämning hela natten.

Nyår Kiev
Uppträdanden mitt på torget i Kiev på Nyårsaftons kväll
Nyårsresor mer populärt
Vi skålar in det nya året 2011/2012, Kiev i Ukraina

Bo i Kiev

Det finns gott om hotell att välja på i Kiev, varav många har ett centralt läge. Vi vet inte vad som har förändrats de senaste åren, men när vi var här var standarden generellt något lägre än på hotell i till exempel Sverige. Det kan alltså vara bra att vara beredd på att antalet stjärnor inte riktigt motsvarar vad man är van vid.

Vi har bott på två olika hotell i Kiev, som båda ligger centralt vid Independence square. Första gången bodde vi på hotell Kozatskiy, som du ser i mitten på bilden nedanför. Det här hotellet var väldigt ordinärt, men läget är utmärkt.

Hotell Kozatskiy vid Independence Square i centrala Kiev i Ukraina

Det andra hotellet vi bott på är hotell Ukraina, som ligger vid samma torg. Det här hotellet är större och mer pampigt och kanske att standarden här är aningen högre. Vårt rum var trevligt, men aningen kyligt. I hotellet fanns också en stor restaurang, som fungerade som frukostrestaurang på morgnarna. Framför allt är det lite coolt att bo här eftersom detta är ett av Kievs mest kända hotell från kommunisttiden. Försök gärna få ett rum med utsikt över Självständighetstorget!

Hotell Ukraina Kiev
Hotell Ukraina ligger pampigt på en höjd ovanför Independence Square
Kiev hotell
Vårt rum på hotell Ukraina

Resa till Kiev

Det går bra att flyga från Stockholm till Kiev, med till exempel Air Baltic eller Ukraine International Air, och resan tar ungefär 2,5 timme. Jag tror inte längre att man behöver resa i ett propellerplan, som vi gjorde när vi flög för ett gäng år sedan. Då flög vi från Stockholm till Riga i ett propellerplan med plats för 50 passagerare, en Fokker 50. I Riga bytte vi flyg och fortsatte till Kiev, fortfarande i ett propellerplan.

Flygplatsen i Kiev heter Kiev Boryspil International Airport och ligger cirka 29 kilometer sydost om centrum. Härifrån kan man ta sig in till centrum med buss eller taxi.

Air Baltic

Se mer: Krimhalvön

Vi har varit i Ukraina tre gånger och en av dem var på Krimhalvön, som Ryssland nu har tagit tillbaka. Ryssland och Ukraina tillhörde båda en gång Sovjetunionen, men när Ukraina blev självständigt 1991 tillföll Krimhalvön Ukraina. Ryssland gick med på ett 50-årigt avtal 1992 som gjorde att de hyrde sin egen flottbas i Svarta havet av just Ukraina.

Nu rustar Ryssland, och deras flottbas ska vara rysk vid Svarta havet. Dessutom vill Ryssland ha östra Ukraina för att kunna åka genom sitt eget land ner till sin flottbas, samtidigt som östra Ukraina är rikt på tillgångar och därför attraktivt.

Pontus och Billie på stranden i Odessa
Pontus och Billie på stranden i Odessa

Vi åkte till Krimhalvön med Peters son och brorson, när de var 13 år och fick välja destination själva. Vi hamnade först i Odessa, vilket blev ett riktigt äventyr. Här finns bland annat en häftig kust mot Svarta havet och underjordiska gångar på 25 mil.

Vi tog oss senare ut på Krimhalvön med den ryska ukrainska befolkningen. Här mötte vi en helt ny värld med uppklädda och delvis väldigt rika människor. Här kan du läsa mer om våra äventyr:

Jalta Ukraina
Jalta på Krimhalvön

Ukrainas lidande

Ukrainarna och ukrainska SSR (Ukrainska socialistiska sovjetrepubliken 1922 – 1991) har under lång tid varit ett folk som fått lida. Var det inte Hitler under andra världskrigets värsta tid, så var det Stalin.

Sovjetunionen sände miljoner människor från Ukraina till arbetsläger, och när tyskarna kom var de först helgonförklarade och befriade Ukraina. Senare blev de sända till arbetsläger igen, och det blev likadant som innan. Ukrainarnas relation med Ryssland är inte smärtfri.

Som du märker har Ukrainas befolkning drabbats av tuffa berg- och dalbanor, men det kanske inte är deras tid ännu? Vi tyckte mycket om Kiev och längtar tillbaka till alla vänliga människor och den coola staden, som vi vill besöka minst en gång till!

Vinter i Kiev i Ukraina
Alla våra bästa tips om Ukraina. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev