Meny Stäng

Odessa i Ukraina – solsemester 2008

Idag berättar vi om vår resa till Odessa i Ukraina 2008, som vi gjorde tillsammans med Peters son Billie och hans kusin Pontus. Vi håller på att titta igenom gamla foton och inser att vi gjort en hel del resor som vi knappt skrivit om, eftersom vi gjorde dem innan vi startade bloggen. Vår resa till Ukraina sommaren 2008 är en av dessa. Idag får du hänga med till Odessa vid Svarta havet.

Varför åka på solsemester till Ukraina?

Vi planerade en solsemester inför sommaren 2008, tillsammans med Peters yngste son Billie (12 år) och hans kusin Pontus (13 år). När det kom till val av resmål ville vi gärna tänka lite ”utanför boxen”.

Vi bad Billie kika i kartboken och föreslå ett land med kust vid lämplig breddgrad. Billie studerade kartboken omsorgsfullt och utbrast sedan hoppfullt ”Somalia!”. Nu ville vi plötsligt inte alls tänka utanför boxen … av någon anledning. ”Nja, något annat kanske?”

”Ukraina då?”, föreslog Billie. Vi kikade i kartboken och kunde konstatera att Ukraina hade kust mot Svarta havet, bland annat genom Krim-halvön. Man badar ju i Svarta havet i till exempel Bulgarien, så varför inte i Ukraina? Vi googlade lite till och insåg att det fanns semesterhotell i Jalta. Och så var det bestämt, vi skulle på solsemester till Ukraina!

Billie i Ukraina 2008
Billie i Ukraina 2008

Att boka biljetter

Vi bokade flygbiljetter från Stockholm till Odessa, via Riga, utan problem. Vi lyckades också boka hotell både i Odessa, några nätter, och i Jalta på Krimhalvön för resten av tiden. Men hur skulle vi ta oss mellan Odessa och Jalta? Vi såg att det fanns tåg, men vi lyckades inte boka på nätet, vilket bland annat berodde på att bokningssidorna enbart fanns på ryska och ukrainska.

Om vi rest själva hade vi kanske chansat, men nu hade vi två barn med oss, så nu ville vi gärna veta att resan skulle funka. Vi ringde resebyrån Bas International (som tidigare hjälpt oss att boka transsibiriska järnvägen) och de var mycket snälla och hjälpte till. Nu var allt klart för avfärd!

Ukraina karta
Odessa, vid Ukrainas kust och Jalta på Krim-halvön (den streckade linjen fanns inte 2008)

Stränderna i Odessa

Vi landade i Odessa mitt i natten och tog taxi till vårt hotell mitt i staden. Nästa morgon åt vi frukost i hotellets restaurang och vad tror du hände? Jag träffade en gammal svensk kompis som var i Ukraina på något slags musikutbyte. Världen är liten du vet!

Direkt efter frukost gick vi rakt ner till stranden, och den här stranden kommer jag aldrig att glömma! Stranden i sig var en vanlig fin sandstrand, men vilken stämning! Det stod DJ:s i ett bås och musiken pumpade ut över stranden och alla unga människor. Engelska fungerade inte speciellt bra, men att peka och gestikulera funkar alltid, så vi hade inga problem.

Helena i Odessa
Jag (Helena) i Odessa
Pontus och Billie på stranden i Odessa
Pontus och Billie på stranden
Fullt av folk på stranden i Odessa
Fullt av folk på stranden
DJ:s på stranden
DJ:s på stranden
Odessa
Glada tjejer på stranden i Odessa
Allting står skrivet med ryska/ukrainska bokstäver
Allting står skrivet med ryska/ukrainska bokstäver

Katakomberna i Odessa

När vi var i Odessa passade vi också på att se katakomberna. Odessas katakomber anses vara världens längsta tunnelsystem, med ungefär 250 mil tunnlar. Man startade att bygga tunnlarna på 1800-talet, för att utvinna byggmaterial. Under andra världskriget fick tunnlarna utgöra skydd för lokalbefolkningen när de skulle gömma sig för de tyska ockupanterna.

Nyhetsbrev

Att det finns tunnlar under precis hela stan utgör förstås ett problem när man bygger, och för att husen inte ska rasa ner i underjorden finns regler om hur höga husen får vara. Idag kan man göra turer nere i tunnlarna med guide, men det är egentligen bara en liten del av tunnelsystemet som är öppet. 250 mil kolsvarta tunnlar är inte ofarliga, och det finns åtskilliga historier om människor som förirrat sig här nere och aldrig kommit ut igen. Bäst att stanna tillsammans med guiden med andra ord!

Katakomber i Odessa
Odessa katakomber

Vidare mot Jalta på Krimhalvön

Efter besöket i Odessa var det dags för oss att ge oss vidare med tåg mot Jalta och Krimhalvön. Detta var ju på tiden innan Krim-krisen, då det gick utmärkt att resa hit. Här kan du läsa mer om vår solsemester på Krimhalvön.

Odessa
Vackra hus i staden!
Odessa tågstation
På tågstationen i Odessa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev