Meny Stäng

Att resa i Ukraina – våra bästa tips

Annons

Vi har precis kommit hem från vår tredje resa i Ukraina. Vi har varit både i Kiev vintertid och i Odessa och på Krimhalvön sommartid, och tycker mycket om att resa i Ukraina! Ibland får vi frågor om hur det är att resa i landet, så nu tänkte vi försöka besvara några av dem.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Språk

Engelska fungerar till viss del (särskilt på hotell och finare restauranger i Kiev), men många ukrainare kan ingen engelska alls eller mycket lite. Att lära sig de ryska bokstäverna och några fraser på ryska eller ukrainska underlättar. Annars går det oftast bra att kommunicera genom att peka och gestikulera!

Säkerhet

Sveriges ambassad i Ukraina skriver 2012: ”Ukraina är generellt sett ett tryggt land att resa i. Givetvis bör man vara extra vaksam på marknader, järnvägsstationer, tunnelbanor och bar/diskotek, där stölder och rån kan förekomma.” Vi har aldrig, under någon av vår resor, känt oss osäkra i Ukraina.

Uppdatering 2023: Efter detta inlägg skrevs har situationen i Ukraina förändrats. UD avråder för närvarande från alla resor i Ukraina. Kolla alltid aktuella reserekommendationer innan avresa.

Resa i Ukraina

Priser

Det är mycket som är riktigt billigt i Ukraina: mat på enklare restauranger, öl, sprit, cigaretter, sevärdheter och kommunikationer. Om man snabbt vill göra av med stora summor pengar går det dock också bra: ta in på ett lyxigt hotell, beställ rysk kaviar på en exklusiv restaurang och köp några äkta pälsar … Skillnaden mellan billigt och dyrt är enorm!

Standard och service

Ukraina är en del av det gamla Sovjetunionen, och det märks: byggnaderna är pampiga på ytan, men om man kollar närmare är mycket snett och otätt … Trots att det finns massor av personal överallt går ingenting fort. Var och en har sin uppgift, som görs med oändlig långsamhet. Ha tålamod: Allt löser sig till slut!

Hotell Jalta
Resa i Ukraina

Mat

Ukrainarna är bra på soppor, piroger, krämiga små sallader och pannkakor. Lägstanivån är bra och enkel mat har en tendens att vara god och prisvärd, och vi gillar också ukrainsk snabbmat. Man åker knappast till Ukraina för det exklusiva köket, men självklart kan man hitta fina restauranger som lyckas också.

Kultur och levnadsförhållanden

Ukraina har en brokig och bitvis dramatisk historia. I dagsläget har de drabbats hårt av den ekonomiska krisen och levnadslängden är mycket låg för att vara ett land i Europa. De flesta är ortodoxa kristna. Den ortodoxa julen firas den 7 januari, men Nyårsdagen utgör den stora festdagen!

Resa i Ukraina – se och göra

2012 kommer vara ett uppsving för Ukrainas turism, då människor kommer att strömma till landet för att se fotboll. Ukraina har mycket att erbjuda: rolig shopping, intressanta temarestauranger, bra nattklubbar, vackra ortodoxa kyrkor och, sommartid vid Svarta havet, sol och bad i en exotisk miljö.

Jalta
Helena och Billie i Jalta
Alla våra bästa tips om Ukraina. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev