Meny Stäng

Sverige och Ukraina – nästan samma flagga

Idag möts Sveriges och Ukrainas landslag i fotboll i Kiev, och Peter sitter klistrad framför matchen. Jag är inte intresserad av fotboll, men det blågula havet på läktarna är lite fascinerande. Jag blev nyfiken på flaggorna och läste på litegrann.

Den svenska flaggan

Enligt en legend såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget 1157. Men legenden saknar belägg … Flaggan är känd sedan 1550-talet och man tror att det danska rödvita korset var en förlaga. De blågula färgerna användes dock långt tidigare, bland annat i tre kronor-vapnet och folkungaättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen 1275.

svenska flaggan

Den ukrainska flaggan

Den ukrainska flaggan kom till i samband med att Ukraina blev självständigt i slutet av första världskriget. Blått och gult användes dock som Kievrikets färger redan långt innan kristnandet, och förekommer i kyrkliga ornament och stadsvapen från 1200-talet.

ukrainska flaggan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev