Grottklostret i Kiev ligger med utsikt över floden Dnjepr och är en av Kievs största sevärdheter. Klostrets historia går tillbaka till 1000-talet, då kristendomen introducerades i Kiev. I detta grottkloster, som också heter Kievo-Pechersky Lavra, levde munkar i underjordiska grottsystem, där de nu ligger begravda i glasgravar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka Grottklostret Lavra

Grottklostret Lavra i Kiev är en plats av viktig religiös betydelse. Klostret samlar varje år 200 000 pilgrimer som kommer för att be, men lockar också många både ukrainska och utländska turister. Klostret är intressant att se, både för de fina kyrkobyggnaderna och för de intressanta delarna under jord.

Grottklostret Lavra

Under jord i grottklostret i Kiev

Den tidigaste delen som finns bevarad av grottklostret Lavra är de underjordiska grottorna, där munkar levde hela sina liv (!) i sträng asketism. Vi fick tända varsitt ljus och gå ner i de här grottorna, där de döda heliga munkarna låg i glaskistor längs gångarna. Lite kusligt nästan! För många av de ukrainska besökarna verkade det dock vara mer av en religiös upplevelse att komma hit.

Unesco Världsarvslista

Sedan grottklostret Lavra grundades har det varit ett framträdande centrum för den östortodoxa kristendomen i östra Europa, och tillsammans med Sankta Sofiakatedralen är klostret inskrivet på världsarvslistan. Byggnaderna ovan jord har blivit förstörda ett antal gånger, bland annat genom angrepp av mongoler, jordbävning och brand, men har outtröttligt byggts upp igen.

Grottklostret i Lavra

Restaurangbesök och festkväll

Den sista kvällen besökte vi restaurang Pervak, också en restaurang med fantastiskt häftig inredning! Vi satt och åt i en slags “salong”, inredd med gammaldags möbler och bokhyllor med antika böcker. Det här med häftig inredning och atmosfär i restauranger är de verkligen bra på här i Kiev! Vi tog sedan en sväng förbi nattklubben Barsky och fortsatte till Arena Citi, där vi dansade hela sista natten i Kiev … Tack Ukraina och Kiev för en bra semester!

Grottklostret i Kiev
Alla våra bästa tips om Ukraina. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev