Meny Stäng

Varför firar man Halloween i Sverige?

Varför firar man Halloween i Sverige egentligen? Snart är det dags för denna högtid, och det är alltid lika intressant att skriva om. Det är alltid några som älskar tillfället att spöka ut sig och några som avskyr dessa nya traditioner. Vem av dessa är du? Och vad vet du om Halloween egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är Halloween?

Ordet halloween kommer från engelskans All Hallows eve, viket översatt till svenska blir ungefär alla helgons aftonLångt innan vi ens tänkt på Halloween i Sverige var detta en stor högtid på flera andra håll i världen.

Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis också i Skottland. En av de fyra keltiska årshögtiderna var skördefesten “Samhain”. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började den 31 oktober. Vid den här tiden på året trodde man att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden.

Banks of the Foyle Halloween Carnival (1)
Banks of the Foyle Halloween Carnival, foto: Tourism Ireland

En tradition som var kopplad till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ihåliga rovor med ljus och utskurna ansikten, så kallade “jack-o-lanterns”. Enligt traditionen representerade lyktorna smeden Jack, som varit för ond för att komma till himlen, men efter att ha lurat djävulen inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden, och för att hitta vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit …

Kyrkan försökte flera gånger utrota eller ersätta traditionerna, bland annat genom att instifta “alla själars dag”, då man skulle minnas sina döda släktingar och be för dem. Kyrkan påverkade visserligen det hedniska halloween-firandet, men man lyckades aldrig utrota det …

Two girls in fancy dress
Halloween i Sverige är inspirerat av Irland, Foto: Tourism Ireland

Men USA och Halloween då?

Att man ibland tror att högtiden kommer från USA kan ha att göra med att irländska emigranter tog med sig firandet dit under 1840-talets svält- och nödår, och att traditionen sedan blev väldigt stor där. Firandet i USA har också mixats med en del andra traditioner, såsom Guy Fawkes night.

Under 1920-talet togs Halloween-firandet i USA över av Lions, scoutrörelsen och Rotary, som flyttade ut firandet på gator och torg med stora parader. Idag är Halloween en av de riktigt stora helgerna i USA, och idag finns ett stort fokus på barnen.

Halloween USA
Halloween är en stor högtid i USA, Foto: Pixabay

Varför firar man Halloween i Sverige?

Halloween kom till Sverige från USA på 1990-talet, när Svenska Köpmannaförbundet klubbade igenom ett styrelsebeslut för att skapa en köphelg. Att Halloween i Sverige lockar till shopping kan man ju inte missta sig på, men med tiden har högtiden också kommit att innebära mycket mer. Halloween har, sedan traditionen kom till Sverige, etablerat sig som en tradition som firas på lite olika sätt.

Peter Halloween
Peter på en Halloweenfest med schlagertema (!) för många år sedan

Under Halloween är det vanligt att barn klär ut sig i läskiga kostymer och går runt kvarteret för att be grannarna om “trick or treat” (bus eller godis). Det är också vanligt med fester där deltagarna klär ut sig i olika läskiga Halloween-kostymer. Och så har det förstås blivit väldigt vanligt med pumpor!

Vid ungefär samma tid på året har vi förstås också vårt traditionella firande kring Allhelgonahelgen, då vi bland annat sätter ljus på kyrkogårdarna.

Kantareller och pumpor
Halloween i Sverige – På Hötorget ser man inte bara kantareller utan också pumpor

När firas Halloween egentligen?

Halloween infaller enligt traditionen den 31 oktober, åtminstone i USA och Storbritannien. I Sverige har man ibland också valt att fira “svensk halloween” fredagen före Alla helgons dag, som infaller den första söndagen i november.

Den svenska högtiden Alla helgons dag infaller olika år någon gång mellan den 31 oktober och den 6 november. Det är kanske inte så konstigt att det ibland är oklart när man ska fira Halloween, och att man ibland ser människor i Halloween-dräkter flera helger i rad. Oavasett vilket datum man firar i Sverige: Halloween kommer inte försvinna bort i första taget!

Halloween

Prenumerera på vårt nyhetsbrev