Meny Stäng

Allhelgonahelgen: Alla helgons dag och Alla själars dag

Igår gjorde vi som många andra svenskar denna tid på året. Vi besökte kyrkogården med ljus och gravdekorationer. Samtidigt började jag fundera över det här med Allhelgonahelgen. Alla helgons dag, Alla själars dag, Allhelgonadagen och Halloween … hur hänger allt ihop egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen är, enligt Svenska kyrkan, den helg på året då vi uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. Allhelgonahelgen infaller mellan den 31 oktober och den 6 november och består i sin tur av två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag. 

Vi träffade igår min (Helenas) familj och satte ljus och dekorationer på min pappas grav. Det var många människor på kyrkogården och massor av ljus. Fint!

Allhelgonahelgen

Hur hänger allt ihop?

Jag tycker att det här med traditioner är intressant, men när jag började läsa på om Allhelgonahelgen blev det riktigt snurrigt. Alla helgons dag och Allhelgonadagen infaller enligt almanackan två helt olika dagar, och dessutom verkar vi historiskt ha skiljt på Alla helgons dag och Alla själars dag, varav den senare för övrigt var borta ur almanackan under flera århundraden.

Nu kan man dessutom fira Halloween om man vill… Snurrigt? Ja, minst sagt! Jag har försökt reda ut begreppen genom att läsa på om helgen hos Svenska kyrkan, Wikipedia och Högtider och traditioner.

Ljus

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Tidigt i den kristna kyrkan firade man olika helgon och martyrer, och när det blev för många för att alla skulle få en egen dag bestämde man sig för att samla ihop alla helgon som inte kunde få en egen dag, och fira dem på “alla (övriga) helgons dag”.

Alla själars dag

Alla själars dag infaller på söndagen efter alla helgons dag, och enligt Svenska kyrkan är det då vi minns och hedrar våra döda närstående. Den här traditionen infördes på 1000-talet av den katolska kyrkan och inföll från början den 2 november, men upphörde i samband med reformationen i de protestantiska länderna.

Den återinfördes i Svenska kyrkan 1983 som “söndagen efter Alla helgons dag” och sedan 2002 har den återigen fått namnet Alla själars dag. Enligt Wikipedia infaller denna dag på söndagen efter Alla helgons dag, för att inte “blanda ihop alla helgon och alla döda”.

Allhelgonadagen

Allhelgonadagen är i almanackan en helt annan dag, som alltid infaller den 1 november. Den här dagen hette fram till 1953 Alla helgons dag, men efter att man valde att flytta Alla helgons dag till en lördag, fick den 1 november i almanackan namnet Allhelgonadagen. Ursprunget till de här dagarna är alltså detsamma, även om de nu infaller olika dagar.

Halloween

I anglosaxiska länder, och idag även i Sverige, firar man Halloween den 31 oktober. Ordet halloween kommer från engelskans All Hallows eve, viket översatt till svenska blir ungefär alla helgons afton …

Vilka är dina erfarenheter?

Vi brukar träffas hela familjen under Allhelgonahelgen, och förutom att vi besöker kyrkogården blir det ofta gemensam middag. Trevligt! Vilka är dina erfarenheter av den här helgen och hur uppfattar du att dagarna hänger ihop? Hängde du med … eller behöver du läsa en gång till?

Efterrätt skänkstugan
Middag på Skänkstugan i Täby

Prenumerera på vårt nyhetsbrev