Meny Stäng

Polferries Ystad-Swinoujscie – våra erfarenheter

Annons

Hur är det att resa med Polferries Ystad-Swinoujscie? Vi har nyligen rest med färjan M/F Cracovia i båda riktningarna. Från Ystad till Swinoujscie valde vi nattfärja med hytt och i andra riktningen valde vi dagfärja. Idag delar vi med oss av våra erfarenheter. Har du kanske också rest den här färjelinjen? Berätta gärna!

Polferries Ystad-Swinoujscie

Om man vill ta färja mellan Skåne och Polen finns flera olika alternativ. Man kan resa med Polferries, Unity Line eller TT-Line och det går färjor både från Ystad och från Trelleborg. Vi valde denna gång Polferries Ystad-Swinoujscie, eftersom den här färjan hade tider som passade oss bäst.

Polferries Ystad-Swinoujscie

Färjan M/f Cracovia

Vi reste i båda riktningarna med färjan M/F Cracovia. Vi har rest med Polferries förut, men aldrig tidigare med den här färjan. Eftersom vi reste ner till Skåne med tåg hade vi ingen bil och vi gick därför ombord till fots. Vi fick vänta i en ganska trist vänthall och blev sedan noga lotsade ombord av säkerhetsvakter.

Färjan är byggd 2002 och har genomgått en mindre modernisering på skeppsvarvet i Szczecin. Färjan kan transportera 650 passagerare, 64 personbilar och cirka 98 långa lastbilar samt cirka 26 korta lastbilar.

Polferries Ystad-Swinoujscie

Ombord på M/F Cracovia

M/F Cracovia är ingen färja för underhållning i stil med Finlandsfärjorna, och man ska inte räkna med aktiviteter eller spännande matupplevelser. Vi tyckte ändå att färjan kändes ganska fräsch och trevlig.

Polferries Ystad-Swinoujscie

Restaurang

På däck 8 finns en stor restaurang där man tar en bricka och hämtar mat från kantiner. Maten är ganska enkel och det är rätter som till exempel köttbullar, schnitzel och golonka (polska fläsklägg) som serveras. Portionerna är rejäla och det smakar ok, utan att på något sätt vara spännande. I restaurangen kan man betala med kort, euro, polska zloty, svenska kronor, danska kronor eller norska kronor.

Middag på M/F Cracovia

I samma restaurang serveras frukost. Man ska inte vänta sig något extraordinärt, men det finns några olika sorters ägg att välja på, bröd, pålägg med mera. Om man bokar en lite finare hytt ingår frukosten i priset.

Frukost på Polferries Ystad-Swinoujscie

Café

Precis intill restaurangen på plan 8 finns ett stort café som serverar kaffe, öl och andra drycker, bakverk och smörgåsar. Här hittade vi också både vanliga eluttag och usb-uttag, så här satt vi och jobbade vid datorerna i flera timmar. Man kan betala för WiFi om man vill, men vi testade inte det utan valde att vara nedkopplade och jobba med foton.

Café på M/F Cracovia

Bar

Lite längre bort på samma våning finns en bar, som är ganska trevlig. Här satt vi på resan med Polferries Ystad-Swinoujscie, när vi åkte med nattfärjan. När vi åkte hem på dagtid hade den här baren inte öppet (åtminstone inte när vi kollade).

Bar på M/F Cracovia
Peter i baren på färjan Polferries Ystad-Swinoujscie

Vilrum

På däck 8 finns också ett vilrum med fåtöljer som kan lutas bakåt en bit samt låsbara skåp för värdesaker. Vi sov bort någon timme här när vi reste hem med färjan på dagtid. Den som inte bokar hytt på nattfärjan kan ju också välja att (försöka) sova här.

Vilrum på M/F Cracovia

Tax free-butik

På samma däck som restaurangerna finns en liten tax free-butik, som har öppet några timmar under resan. Butiken är inte stor, men man hittar ett litet utbud av alkohol och godis.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Hytter på M/F Cracovia – Polferries Ystad-Swinoujscie

Om man reser med nattfärjan är det förstås bekvämast att boka hytt. Vi ville egentligen boka en vanlig standardhytt, men eftersom dessa var slut fick vi gå upp ett steg i prisklass. Vi fick en helt ok hytt med fönster, på däck 7.

Hytt på Polferries ystad-Swinoujscie

Att det var en lite finare hytt märktes framför allt på att det fanns frukt framdukat, samt på att vi hade ett kylskåp fyllt med några flaskor vatten, juice och öl. Vi fick också frukostvouchers, som kunde bytas till frukostbiljetter i receptionen.

Frukt på M/F Cracovia

Vad tyckte vi om Polferries Ystad-Swinoujscie?

Det funkade utmärkt att resa med Polferries Ystad-Swinoujscie, och vi tyckte att M/F Cracovia är en relativt trevlig färja. Man ska förstås inte ha för höga förväntningar på underhållning – detta är huvudsakligen en transportsträcka! – och det kan vara klokt att ta med en god bok. Har du också rest med Polferries Ystad-Swinoujscie? Vad tyckte du?

Polferries Ystad-Swinoujscie
Från fönstret på M/F Cracovia ser vi en annan av Polferries färjor

Fakta om Polferries Ystad-Swinoujscie

  • Färjor: Förutom M/F Cracovia har Polferries färjorna M/F Nova Star, M/F Mazovia, M/F Wawel och M/F Baltivia. Dessa trafikerar dock flera olika linjer, till exempel även linjen Nynäshamn-Gdansk.
  • Hamnen i Ystad: Polferries färjeterminal i Ystad ligger på Bornholmsgatan 8D. Det är nära att promenera från centrum eller från tågstationen.
  • Hamnen i Swinoujscie: Hamnen i Swinoujscie ligger på den östra sidan av floden Swina. För att komma till centrum måste man ta en kort (kostnadsfri) bilfärja som går regelbundet. Det är såpass nära till färjan att det går bra att promenera.
  • Avgångstider: Polferries Ystad-Swinoujscie avgår både dagtid och kvällstid, och samma sak gäller i motsatt riktning. För exakta tider se bolagets webbsida.
  • Restid: Restiden är cirka 6,5 timme när man reser dagtid. Restiden på nattfärjorna är något längre.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Polferries webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev