Meny Stäng

Resmål i södra Sverige – 10 favoriter

Är du sugen på att utforska resmål i södra Sverige? Det blir mer och mer populärt att semestra på hemmaplan och vi startar därför en liten serie med resmål i Sverige. Vi börjar med resmål i södra Sverige, och fortsätter sedan med mellersta och norra Sverige. Vi hoppas att du vill hjälpa till och fylla på med dina tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resmål i södra Sverige

Vi börjar med tips på resmål i södra Sverige, men vad menar vi då med ”södra Sverige”? Det är en lite luddig definition, som på ett ungefär motsvarar Götaland (det vill säga Skåne, Halland, Blekinge, Småland, Öland, Gotland, Västergötland, Östergötland och Dalsland).

Helena och Peter

Tio tips på resmål i södra Sverige

Här kommer tio tips på resmål i södra Sverige, baserat på våra egna erfarenheter.

1. Göteborg

Göteborg är känt för att vara lite mer avslappnat än Stockholm och bjuder samtidigt på ett stort utbud av restauranger, museer och kulturupplevelser. Här kan du besöka Liseberg eller Universeum, njuta av fisk och skaldjur eller kanske ta dig ut på en båttur i Göteborgs skärgård.

Göteborg

2. Tylösand

Tylösand, som ligger i Halmstad kommun, bjuder på långa sandstränder och vackra vyer. På somrarna är det gott om semesterfirare här, och det är livligt på restauranger och barer. I Tylösand hittar du också Per Gessles Hotel Tylösand samt gott om golfbanor och campingar.

Resmål i södra Sverige - Tylösand

3. Åhus

Åhus är ett fint resmål i södra Sverige med charmiga hus och fint läge vid kusten. Här ska du inte missa att besöka ”Absolut Home – The Åhus Villa”. Om du kommer hit på sommaren ska du också passa på att äta glass – antingen från den mysiga glassbåten eller ortens egna ”Ottoglass”.

Resmål i Sverige - Åhus

4. Öland

Sveriges näst största ö är populär som semestermål på sommaren. Här hittar du fina sandstränder och campingar, som Böda Sand och Sonjas camping. Här kan du också besöka Borgholm, Borgholms slottsruin, Sollidens slott och restaurangen Lammet och grisen.

Resmål i södra Sverige - Öland

5. Västervik Resort

Västervik Resort (tidigare Lysingsbadets camping) är en 5-stjärnig camping i Västervik, på Sveriges östkust. Campingen, som har öppet året runt, har ett stort utbud av underhållning och aktiviteter. Här är man också omgiven av vacker natur.

Resmål i södra Sverige - Väservik resort

6. Österlen

Österlen är ett område i sydöstra Skåne, som är populärt bland semesterfirare. Här hittar du bland annat Tomelilla, Simrishamn, Ales stenar, Kivik, Stenshuvud nationalpark och Ålakusten. Området är också känt för sina äpplen och du kan passa på att besöka olika musterier.

resmål i södra Sverige - Ålakusten

7. Kristianstad

Vi besökte Kristianstad förra våren och blev positivt överraskade av detta fina resmål i södra Sverige. Här kan du lära dig om djur och natur på Naturum, besöka olika slott, bege dig ut i den vackra naturen och njuta av riktigt god och vällagad mat på traktens restauranger.

Resmål i södra Sverige - Kristianstad

8. Smögen

Smögen ligger på västkusten, cirka en och en halv timme norr om Göteborg med bil. Här möter en charmig miljö vid vattnet, med båtliv och gott om härliga skaldjur. Härifrån kan du göra en båtutflykt till ön Hållö, eller till Kungshamn som ligger strax intill.

WIFI.se
Smögen

9. Gotland

Vi har inte sett så mycket av Gotland, men det lilla vi sett lockar till mer. På Gotland finns fina naturområden och den som vill kan cykla eller campa. Här finns också möjlighet att uppleva till exempel Visby, Lummelundagrottorna eller semesteranläggningen Kneippbyn.

visby

10. Varberg

Varberg har gamla anor som kurort och bjuder fortfarande på kurortskänsla, inte minst med det klassiska kallbadhuset. I Varberg kan du njuta av spa, men också av havsbad och bokskogar. Här kan du också besöka Varbergs fästning, Naturum Getterön och världsarvet i Grimeton.

Fler resmål i södra Sverige

Det finns förstås många fler fina och intressanta resmål i södra Sverige. Min (Helenas) gamla hemstad Lund är fin och Ystad är charmigt med sina korsvirkeshus. Det finns förstås också en hel del att se och uppleva i till exempel Malmö, Karlskrona och Kalmar. Dessutom lockar Västkusten med otaliga naturupplevelser, öar och båtturer.

Blåherremölla

Dina bästa tips på resmål i södra Sverige

Nu är vi förstås nyfikna, vilka är dina bästa tips på resmål i södra Sverige?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev