Menu Close

Inhottava ruokamuseo Malmössä - "inhottava" vierailu kohteessa

Advertisement

Inhottava ruokamuseo Malmössä on niille, jotka haluavat vapista ja ajatella, että "onneksi minua ei ole kutsuttu grillattuun marsuun Etelä-Amerikkaan tänä iltana". Mutta se on myös niille, jotka haluavat pohtia omia ruokailutottumuksiaan... Ehkä Ruotsissa syödään asioita, jotka muut kokevat "ällöttäviksi"?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Inhottava ruokamuseo

Inhottavan ruoan museo aloitti väliaikaisena näyttelynä vuonna 2018, ja vuodesta 2019 se on ollut pysyvä museo. Nykyään museossa on esillä 80 maailman inhottavinta ruokaa.

Surströmming på Disgusting Food Museum i Malmö
Surströmmingiä voi rakastaa tai vihata. Mitä mieltä sinä olet?

Inhottava ruokamuseo sijaitsee Malmön keskustassa osoitteessa Södra Förstadsgatan 2.

Vierailu ällöttävässä ruokamuseossa

Kun astut sisään Inhottavan ruoan museoon ja maksat lippusi, sinulle annetaan oksennuspussi "kaiken varalta". Mies tiskillä osoittaa seinällä olevaa taulua ja sanoo, että siinä lukee, milloin joku on viimeksi oksentanut. Kaksi päivää sitten.

Otamme oksennuspussin mukaan ja ajattelemme, että tästä tulee ällöttävää. Sitten siitä tulee pikemminkin mielenkiintoista kuin ällöttävää. Mutta toisaalta päätämme useimmiten olla haistelematta hajupurkkeja emmekä koskaan mene maistelutiskille. Tietoja Jos olisimme tehneet niin, oksennuspussi olisi voinut tulla tarpeeseen ...

Disgusting Food Museum i Malmö

Mikä on "ällöttävää"?

Mikä tarkalleen ottaen on "ällöttävää"? Tämä kysymys tulee heti mieleen, ja myös museo on pohtinut sitä. Se, mitä pidämme inhottavana, on osittain subjektiivista, mutta myös kulttuurista - ja ehkä osittain universaalia. Museossa olevan infotaulun mukaan inhoa voi jaotella seitsemään eri luokkaan:

 1. Ruoka joka on mätää, saastunutta tai homehtunutta ...
 2. Tauti/saastuminen
 3. roskaväki ja mitä tästä seuraa ...
 4. Silpominen/muodonmuutos
 5. Käyttäytyminen kuin eläin
 6. Seksuaalinen käyttäytyminen jota pidetään vääränä
 7. Moraalirikokset

Seuraamme lattialla olevia nuolia ja tulemme lautaselle toisensa jälkeen. Mikä on ällöttävää? Perulainen juoma, joka on valmistettu sammakon sekoituksesta? Skotlantilainen haggis, joka on valmistettu lampaan sydämestä, maksasta, munuaisista ja keuhkoista? Vai kenties valkosipulissa paistetut tarantellahämähäkit, jotka yleistyivät Kambodžassa punaisten khmerien väkivaltaisen hallinnon aikana, jolloin ei ollut paljon valinnanvaraa sen suhteen, mitä syödä?

Inhottavaa ruokaa - ympäri maailmaa inhottavan ruoan museossa

Marsuja syödään Perussa, ja museossa kerrotaan, että Cuscossa järjestettävän vuosittaisen Cuy-festivaalin aikana ne puetaan muodikkaisiin vaatteisiin - ja grillataan. Yhdistelmä tuntuu meistä hieman oudolta, mutta ei ehkä niistä. Palaamme yhteen asiaan, josta olemme keskustelleet aiemmin. Me emme halua, että syömällämme eläimellä on nimi. Toisin sanoen emme halua olla suhteessa siihen ...

Disgusting Food Museum i Malmö

Kun tarkastelemme japanilaista ilmakalaa "fugu", se on eri tavalla ällöttävä. Ongelmana on, että kala sisältää myrkkyä, joka on 1200 kertaa syanidia tappavampaa, ja väärin valmistettuna yksi yksilö voi tappaa 30 ihmistä. Kokilla on oltava kolmen vuoden koulutus voidakseen tarjoilla tätä ruokaa. Olen varma, että he ovat loistavia ... mutta me pidämme enemmän turskasta tai lohesta, niin sanotusti. Varmuuden vuoksi.

Blåsfisken Fugu

Minä (Helena), joka olen asunut Islannissa, nautin myös joidenkin islantilaisten "suosikkiruokien", kuten hákarlin eli fermentoidun hain, näkemisestä. Lue lisää Islantilaiset erikoisuudet tässä artikkelissa.

Hákarl

Museossa esitellään ruokia, joilla on pitkät historialliset perinteet, mutta myös uudempia ruokia, joita voidaan pitää inhottavina yritysten käyttämien ainesosien vuoksi. Museossa on myös useita kauhistuttavia tarinoita ruokaskandaaleista, joissa yritykset ovat taloudellisista syistä päättäneet salata sen, että niiden tuotteet ovat todellisuudessa vaarallisia syödä. Joissakin tapauksissa tämä on johtanut siihen, että ihmiset ovat sairastuneet tai kuolleet. Moraaliselta kannalta ehdottomasti vastenmielistä!

Ikoninen amerikkalainen kinkkusäilyke "SPAM" ei ole vaarallista syödä, mutta sen hajua on siedettävä. Sen etuna on ilmeisesti se, että se säilyy lähes "ikuisesti" ilman jäähdytystä, ja sen pitäisi maistua paremmalta kuin se haisee. Mielenkiintoista on, että juuri tämä kinkku johti Monthy Python -sketsin kautta siihen, että käytämme sanaa "roskaposti" ei-toivotusta sähköpostista.

Spam på Disgusting Food Museum i Malmö

Mitä me itse syömme, mikä on ällöttävää?

Mielenkiintoista on tietysti pohtia sitä, että "inhottavaa" ruokaa eivät syö vain muut. Myös muut voivat pitää sitä, mitä me kulttuurissamme syömme, ällöttävänä - ja ehkä joskus jopa me itse, jos ajattelemme asiaa.

Makeiset, joka on valmistettu gelatiinista, on monien suosikki lauantaiherkku. Tiesitkö, että gelatiini valmistetaan keittämällä eläinten teurastuksen tähteitä? Nyt ainakin meillä on vähemmän nälkä ...

suolattu lakritsi on suosittu myös Pohjoismaissa, vaikka muualla maailmassa ihmiset saattavat pitää makua outona tai jopa "kivuliaana". On myös hieman outoa maustaa karkkia ammoniumkloridilla, kemikaalilla, jota käytetään muuten metallien puhdistamiseen.

HummeriNo, ainakin se on herkkua, eikö? 1600-luvulla näitä ilkeitä eläimiä käytettiin vain kalansyötteinä ja köyhien, orjien ja vankien ruokana. Massachusettsissa vankien huomioon ottamiseksi vankiloissa kiellettiin jopa tarjoilemasta näitä mereneläviä päivälliseksi useammin kuin kaksi kertaa viikossa. Voidaan nähdä, että käsityksemme siitä, mikä on inhottavaa tai eksklusiivista, muuttuu ajan myötä.

Myös maku vaihtelee ihmisestä toiseen, ja korianteri on tästä erinomainen esimerkki. Sanotaan, että makua joko rakastetaan tai vihataan. Noin 10 prosenttia ihmisistä on sitä mieltä, että yrtti maistuu saippualta, mihin sanotaan olevan geneettinen selitys, sillä tietty geeni lisää herkkyyttä "saippuan hajulle".

Koriander

Haista, maista ... tai mene ulos raittiiseen ilmaan.

Jos et tyydy vain katsomaan ja lukemaan, voit myös avata eri purkkien kannet ja kokea "tuoksun". Haluatko myös maistaa? Sitten voit mennä tiskille, jossa henkilökunta tarjoaa erilaisia makuja eksoottisista "herkuista" perinteiseen ruotsalaiseen Kalles-kaviaariin.

Jos et tunne voimakasta halua kokeilla sitä, kävele vain ulos ja nauti Malmön raikkaasta ilmasta.

Tusenåriga ägg på Disgusting Food Museum i Malmö
Kiinalaiset "tuhat vuotta vanhat" munat, jotka on säilötty saveen, kalkkiin, tuhkaan, suolaan ja riisin syöttiin.

Lisää nähtävää ja tehtävää lähiympäristössä

Malmö on viihtyisä ja ystävällinen kaupunki, jossa voit kokea kauniita rantoja, tutustua katutaiteeseen tai vierailla Malmöhusin linnassa. Jos haluat tehdä retkiä Malmön ulkopuolelle, voimme suositella Jakriborgia, Dalby Söderskogin kansallispuistoa ja Lundia, jossa on hieno ulkoilmamuseo Kulturen.

Street art i Malmö

Oletko käynyt inhottavan ruoan museossa Malmössä? Uskaltaisitko haistaa ja maistaa?

Faktoja inhottavasta ruokamuseosta

 • Osoite: Södra Förstadsgatan 2, Malmö
 • Maakunta: Skånen lääni
 • Maisema: Skåne
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa museon verkkosivut.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Museo on yleensä avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17. Sesonkiaikana aukioloaikoja voidaan pidentää kaikkiin päiviin (katso tiedot museon verkkosivuilta). Museo on aina suljettu juhannusaattona, 23.-25. joulukuuta ja 31. joulukuuta.
 • Hinnat: Aikuiset maksavat 195 SEK/henkilö. Seniorit ja opiskelijat maksavat 160 SEK/henkilö. Lapset 6-15 vuotta maksavat 65 SEK/hlö, ja 0-5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi (2022).
 • Opastetut kierrokset: Vähintään 4 hengen ryhmille on mahdollista varata 1,5 tunnin "VIP-kierros" yhden museon perustajan kanssa.
 • Kauppa: Museossa on pieni myymälä, jossa on t-paitoja ja erikoistuotteita (makeisia, kastikkeita jne.).

Tilaa uutiskirjeemme