Menu Close

Kulttuuria Lundissa - ulkoilmamuseo kaupungin keskustassa

Kulturen i Lund on kahden korttelin laajuinen ulkoilmamuseo Lundin keskustassa. Täällä voit kurkistaa sisälle kaikkeen mökkikartanoista linnanrakennuksiin, ja siellä on myös paljon sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä.

Kulttuuri Lundissa

Minä (Helena) vartuin Lundissa, joten olen käynyt Kulturenissa monta kertaa. Muistan muun muassa sen, kun täällä oli keskiaikaista toimintaa ja saimme ommella omia keskiaikaisia vaatteitamme. Todella hauskaa! Mutta tästä on noin 35 vuotta ... joten nyt oli aika käydä uudestaan!

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund sijaitsee Lundin keskustassa, aivan Lundagårdin, yliopistotalon ja tuomiokirkon vieressä. Sisäänkäynti on osoitteessa Tegnérplatsen 6.

Vierailu kulttuuriin Lundissa

Koska Kulturen i Lund sijaitsee kaupungin keskustassa, tänne on helppo tulla, jos olet Lundissa. On itse asiassa melko uskomatonta, että ulkoilmamuseo sijaitsee näin keskeisellä paikalla! Sisään pääsee suuren valkoisen rakennuksen kautta, ja sen jälkeen jatketaan takakautta eteläiselle ja pohjoiselle alueelle.

Kulturen i Lund

Aivan sisäänkäynnin ulkopuolella on skanialaisia riimukiviä noin vuodelta 1000. Täällä on myös Kulturens-ravintola.

Runstenar utanför Kulturen i Lund

Eteläinen alue: pappila ja seurakuntatalo.

Eteläinen alue on pienempi näistä kahdesta alueesta. Siihen kuuluvat Västra Vramin pappila ja suuri Allmogehallen. Pappila rakennettiin vuonna 1757 Västra Vramiin, joka sijaitsi kaupungin ulkopuolella. Kristianstad. Talo siirrettiin kulttuurille vuonna 1927, ja siinä on esillä pappilan talo 1800-luvun alkupuolelta.

Kulturen i Lund

Tämä talo oli todella kauniisti sisustettu, kauniilla huonekaluilla ja tapeteilla. Hyvin toimeentulevat eivät olleet niin huonosti toimeentulevia tuohon aikaan!

Prästgård på Kulturen i Lund

Allmogehallen rakennettiin vuonna 1853 talliksi ja ulkorakennukseksi Valkoisen talon kahta asuntoa varten. Nykyään rakennuksessa on skanialaisten maalaistalojen sisustusta, näyttelyitä ja Kulturenin lasten toimintaa. Täällä katselimme Vihreä-tätiä, Ruskea-tätiä ja Gredelin-tätiä Elsa Beskowin satumaailmaa käsittelevässä vaihtuvassa näyttelyssä.

Utställning på Kulturen i Lund

Pohjoinen alue: Bosebon kirkko, dekaanin talo, maatilat ja vajat.

Eteläiseltä alueelta voit jatkaa tunnelia pitkin Lundin Kulturenin pohjoiselle alueelle. Tämä alue on suurempi ja siellä on paljon rakennuksia. Täällä näet muun muassa Bosebyn kirkon. Tämä puukirkko on kotoisin Smålandin Bosebystä, ja se rakennettiin vuonna 1652 vaakasuorasta, lastuilla päällystetystä puutavarasta. Kirkossa järjestetään jumalanpalveluksia, häitä, kasteita ja konsertteja.

Nyhetsbrev
Kyrka på Kulturen i Lund

Täällä sijaitsevat myös dekaanin talo ja Uranäsboden. Tämä parvi rakennettiin 1700-luvun alussa maatilalle Uranäsin kylässä Smålandissa. Vajassa säilytettiin elintarvikkeita ja työkaluja sekä kesäisin yöpyttiin. Mutta siellä ei ollut korkeita kattoja!

Uranäsboden
Uranäsboden

Toinen talo, jossa oli matalat katot, oli Onsjöstugan. Se kuvaa elämää poikkeuksellisessa mökissä 1850-luvulla. Gunhild ja hänen kuuro poikansa Anders asuivat täällä "poikkeustapauksessa", kun hänen miehensä oli kuollut ja naapurit ostivat mökin.

WIFI.se

Pohjoinen alue: Herrehuset, Borgarhuset, Berlingska huset ja Thomanderska huset.

Pohjoisella alueella on myös kokonainen sarja korkean aseman taloja. Näihin kuuluu muun muassa Herrehuset, joka rakennettiin noin vuonna 1816 ja on edelleen alkuperäisellä paikallaan Lundin keskustassa.

Herrehuset på Kulturen i Lund

Siellä sijaitsevat myös Berlingska-talo, Borgar-talo ja Thomander-talo. Berlingska huset siirrettiin vuonna 1911 Lundin Lilla Gråbrödersgatanilta Kultureniin. Se on Lundin vanhin säilynyt puutalo, ja se rakennettiin todennäköisesti 1600-luvun lopulla.

Thomanderin talo on nimetty professori Johan Henrik Thomanderin mukaan, joka asui täällä vuosina 1833-1851. Talo siirrettiin Paradisgatanilta Kultureniin vuonna 1925, ja siellä on nyt Thomanderin kodin rekonstruktio huonekaluineen ja esineineen. Upeat sisätilat!

Museot ja näyttelyt

Kulturen Lundissa on myös runsaasti pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Tutustuimme kirjataidetta käsittelevään pysyvään näyttelyyn.

Utställning på Kulturen i Lund

Tutustuimme myös pysyvään näyttelyyn Metropolis - Lund keskiajalla. Museossa on myös pysyviä näyttelyitä kalastuksesta ja leluista naisten muotiin sekä keskitysleirien esineistöä, joka kerättiin, kun valkoiset bussit tulivat Lundiin vuonna 1945.

Utställning på Kulturen i Lund

Vierailimme myös sirkusta käsittelevässä tilapäisnäyttelyssä. Näiden lisäksi siellä on koko joukko muita näyttelyitä. Vaikka vietimme täällä paljon aikaa, emme nähneet läheskään kaikkea. Pidimme todella Kulturenista - erittäin mukava ja mielenkiintoinen vierailu!

Katso lisää naapurustossa

Keskellä Lund voit vierailla Lundagårdissa, Lundin katedraalissa, kasvitieteellisessä puutarhassa ja kaupungin puistossa. Lundin ulkopuolella sijaitsevat Euroopan pienin kansallispuisto Dalby Söderskog ja luonnonsuojelualue Skrylle. On myös mukava tehdä retki Skanör-Falsterboon, Trelleborg tai Ystad. Tai miksi et tutustuisi siihen erityiseen asuinalueeseen Jakriborg?

Botaniska trädgården i Lund
Kasvitieteellinen puutarha (Botan) Lundissa
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Skånessa

Oletko käynyt Kulturen i Lundissa, tai onko sinulla muita vinkkejä nähtävyyksistä ja aktiviteeteista tässä Skånen osassa? Kerro meille!

Faktoja kulttuurista Lundissa

 • Kunta: Lundin kunta
 • Maakunta: Skånen lääni
 • Maisema: Skåne
 • Sijainti: Ulkomuseo sijaitsee Tegnérsplatsenilla lähellä Lundin katedraalia.
 • Museon tyyppi: Kulttuurihistorian museo
 • Perustettu: 1892
 • Omistaja/fhallintovirkamiehet: Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige on vuonna 1882 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka hallinnoi Kulturenia ja muita museoita Skånessa. Järjestöllä on yli 3 500 jäsentä.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa museon verkkosivut.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Näyttää: Kulturen i Lundissa järjestetään erilaisia kierroksia. Katso ohjelma museon verkkosivuilta.
 • Perheaktiviteetit: Tapahtumassa järjestetään monia erilaisia perhetapahtumia ja esityksiä. Katso ohjelma museon verkkosivuilta.
 • Opastettuja kierroksia ryhmille: Ryhmille voidaan varata kierroksia ja esitelmiä eri aiheista.
 • Häät, juhlat ja kokoukset: Bosebyn kirkossa voidaan järjestää häitä ja kasteita. Lastenjuhlia voidaan varata eri teemoilla. Myös kokoustiloja voidaan varata.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan. Katso ajankohtaiset tiedot museon verkkosivuilta.
 • Hinnat: Aikuiset 130/90 SEK sesongista riippuen (2021). Eläkeläiset 100/70, opiskelijat 65/45 ja alle 18-vuotiaat lapset ilmaiseksi.
 • Ruokapalvelu: Kulttuuriravintola avataan pian uudelleen uusien ravintoloitsijoiden kanssa (kesäkuussa 2021). Ulkomuseon sisällä on myös kahvila, jossa on voileipiä ja leivonnaisia.
 • Kauppa: Museossa on museokauppa, jossa on eteläruotsalaisia käsitöitä, koruja ja muuta.
 • Säännöt: Koirat voivat jäädä kotiin (paitsi avustajakoirat). Tupakointi ja grillaaminen on kielletty museoalueella.
 • Saavutettavuus: Eteläisen ja pohjoisen alueen välillä on portaikko, mutta jos et voi käyttää sitä, voit mennä sen sijaan "Vihreää porttia" pitkin. Avustajakoirat ovat tervetulleita.

Tilaa uutiskirjeemme