Meny Stäng

Ladda husbilens batterier, städa och fixa belysning

Annons

Vi har börjat med att ladda husbilens batterier, städa och fixa belysning. Projekt FREEDOM 2.0 är äntligen igång, och vi jobbar för fullt med att fixa husbilen. Det går framåt i full fart, men vi har också stött på några motgångar.

Ladda husbilens batterier

Vi tar fixandet med husbilen och projekt FREEDOM 2.0 steg för steg. Vår husbil har stått stilla ända sedan förra sommaren utan tillgång till el, och alla batterier hade därför laddat ur. Peters började därför direkt med att koppla in elverket och börja ladda upp husbilens batterier. Det visade sig dock inte helt enkelt.

I början var det svårt att ladda upp batterierna, men efter ett tag kom vi på att våra (trasiga) underlights var på och drog ström … Vi rensade bort alla belysning under husbilen inklusive alla kablar. Peter försökte gång på gång starta bilen, men det var först på tredje dagen (yipeee!) som det lyckades.

Lyckan är dock inte total. Vi lyckades ladda husbilens batterier med elverket varje dag till nästan 100 procent, men dagen efter var vi ändå nere på noll igen. Vi kan inte se att någonting varit igång och dragit ström. Inga lampor, inget kylskåp, ingenting … Vad kan det vara för fel?

Ladda husbilens batterier
Svårt att ladda husbilens batterier

Städa husbilen

Medan elverket varit på för att ladda husbilens batterier har Peter städat. Vi använde den hela förra sommaren och parkerade den utan att städa ordentligt, så det var väldigt skitigt. Vi har också samlat grejor i tio års tid för att också passa för en barnfamilj. Nu kommer nya tider …

Ännu mer kaos i husbilen

Nu har Peter tagit sig tid att städa ordentligt. Han har tvättat bilen utanpå och gått igenom varenda låda och vartenda skåp. Han har slängt, dammsugit och skurat. Saker som fick åka till soprummet eller tippen inkluderade våra trasiga utemöbler, en mer än tio år gammal bäddmadrass samt täcken och kuddar. Nu ska vi möta 2020!

Kaos i husbilen

När man lyfter ut allting kommer man åt att städa bättre. Peter skruvade även loss platskanterna runt bakre sängen, så han kunde komma åt att dammsuga överallt. Grymt vad mycket damm det var där …

Ladda husbilens batterier och städa

Fixa belysning i husbilen

Medan elverket höll på att ladda husbilens batterier passade Peter också på att fixa ledbelysningen. Vi har haft en hel del kablar som varit dragna kors och tvärs, och nu såg han till att ordna upp i röran. Kabelhärvan som du ser på bilden nedanför är borta, och istället tänder man och släcker precis all belysning på knapparna innanför ytterdörren.

Ladda husbilens batterier och fixa belysning
Ladda husbilens batterier och fixa belysning

Peter fick en bit ljusslinga (ledbelysning) över och bestämde sig för att lägga den runt takfönstret över matbordet för att få mer ljus i taket. Otroligt nog hade ljusslingan exakt rätt längd (på millimetern!). Fint blev det också!

Ladda husbilens batterier och sätta upp ljusslinga
Ljusslinga i husbilen

Nya täcken och handdukar

En bäddmadrass och flera täcken och kuddar hade verkligen sett sina bästa dagar. Det blev till att köpa en hel del nytt (några kuddar etc var ok, och dessa sparade vi), och samtidigt passade vi på att köpa nya lakan. Vi handlade allt på Jysk, och bestämde oss för att få in lite blått i husbilen.

Det blev samtidigt nya blå filtar, blå handdukar till badrummet och blå handdukar till köket. Förutom att det känns rent och fräscht, så luktar det nytt. Härligt!

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Filtar
handdukar i badrummet
handdukar i köket

Diska köksutrustningen

Under fredagen och lördagen kunde jag (Helena) hjälpa till. Jag gav mig på att storstäda köket och tvätta ur alla lådor. Jag tog också in alla bestick, tallrikar och annan köksutrustning och diskade i diskmaskinen i båten. Skönt att känna att allt är riktigt rent!

När jag gick igenom köksutrustningen kunde jag inte låta bli att skratta lite. Vi har nästan en mer komplett utrustning i husbilen än i båten. Vi har till exempel mixer, nötknäckare, vitlökspress, äggskivare, knivslip och krabbestick. Du som har husbil, husvagn, båt eller sommarstuga … har du detta i ditt semesterkök?

Bestick
Det övre lagret av bestick … det finns ett lager under också

Vad händer nu?

Vi tar som sagt renoveringen och fixandet av husbilen steg för steg. Nästa steg är att lämna in den till en FIAT-verkstad. Vi ska göra en stor service på husbilen, vilket bland annat inkluderar:

  • byte av kamrem
  • byte av vattenpump
  • oljebyte med filter
  • byte av bränslefilter

Vi kommer göra servicen på Kihlströms i Spånga i Stockholm och har fått ett pris på drygt 18 000 kronor. De kommer också kolla upp ett antal fel åt oss, och beroende på åtgärd så kan priset variera:

  • koll av bromsarna
  • koll av fel med kopplingen (att kopplingspedalen fastnar i botten)
  • koll av vad det är som gör att vi inte lyckas ladda husbilens batterier
  • ny dragning av kablar till dimljusen (som inte gjordes i Kristinehamn när husbilen fick kortslutning för två år sedan)

Vi har också bestämt att vi ska byta gasolslang, laga alla stenskott på framrutan (eller byta rutan), köpa tre nya 40×40-takluckor och en 50×70-taklucka utan vev. Vi planerar att titta efter fönster, luckor och kanske stolar och bord på Elmia-mässan. Vi kommer också att plastkonvertera hela husbilen igen och det kommer att ske efter Elmia, men info kommer redan om några veckor innan Elmia.

I förra inlägget fick vi massor av bra tips (tack så mycket!!!) men ingen svarade på frågan om hur man ska tänka när man beställer mörkläggningsgardiner. Är det för att det är svårt? Hur ska man tänka? Hur måttar man? Vilka fönster har jag? Är informationen för liten från nätet och att jag inte förstår? Är det intressant om vi tar reda på mer?

Vi är tacksamma för alla hejarop och tips, och vi återkommer snart med fler rapporter! Då kommer vi också redovisa våra utlägg.

Bäddning i husbilen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev