Meny Stäng

Hållbart resande – hur står sig husbilen mot flyget?

Hållbart resande – är det möjligt? Rapporterna om klimathot blir värre och värre och man översköljs både av varningar och tips. Vi har funderat lite över hur man kan resa mer hållbart, och över hur husbilen står sig mot flyget.

Rapporter om klimathot

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel kan skrämma den mest inbitne miljömotståndaren. Rapporten varnar för allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader istället för 1,5.

Enligt Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap, har vi mindre än tio år på oss att få planeten på rätt köl. Och det är ju ett väldigt kort perspektiv när man lever i en tid där politik, administration och ekonomi gör att alla förändringar är omständliga och tar tid.

Solnedgång Korsika

Hur får vi till en hållbar livsstil?

Enligt en forskningsstudie från 2017 finns fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska klimatpåverkan: ha färre antal barn (störst effekt), leva utan bil, undvika flygresor och äta en växtbaserad kost. Man hoppas förstås på en utveckling mot mer miljövänlig teknik, men även om det sker kommer det knappast att räcka. Så hur kan vi människor ändra vår livsstil?

Personligen tror jag på en kombination av 1) statliga styrmedel samt 2) inspiration och goda exempel. Däremot ogillar jag skuldbeläggande av medmänniskor (har sett en del tråkiga exempel!). 

Själv är jag en sån som tycker att det är krångligt att behöva vara påläst och göra medvetna val varje gång jag tar ett stressat varv i en mataffär. Däremot skulle jag gladeligen välkomna ett mer begränsat utbud av exotisk frukt och ett högre pris på kött.

Grönsaker

Hållbart resande – vad är det?

När det gäller hur man reser hållbart vet vi ungefär samma saker som alla andra vet. Att flyga är inte bra och att köra bil är inte heller speciellt bra, i varje fall inte om man inte kör elbil (och elbilar verkar ju i det långa loppet inte heller lösa miljöproblemen). Att samåka är förstås bättre än att alla ska sitta en och en i bilarna. Att åka tåg eller cykla verkar vara allra bäst, men är ju inte alltid realistiskt.

Ett rimligt alternativ kan vara att flyga mer sällan, och istället stanna borta längre de gånger man flyger. Ett annat alternativ är att semestra mer i Sverige. Sedan finns det ju också en hel del annat som spelar in. För att leva hållbart på resan kan man välja bort engångsförpackningar, shoppa mindre eller mer miljövänligt och äta lokalt producerad mat.

Bäverspaning Sverige

Hur hållbart är det att resa med husbil?

En husbil körs vanligtvis på diesel vilket ju inte är optimalt ur ett miljöperspektiv, men kan husbilen ändå vara ett någorlunda bra alternativ? Det norska Østfoldforskning har gjort en fristående undersökning på uppdrag av Norges Caravanbransjeforbund.

Nyhetsbrev

För att ta reda på hur husbilen står sig i miljödebatten har de jämfört med andra tänkbara semesterformer såsom flyg till storstad, charter till solen, kryssning eller sommarstuga. Undersökningen räknar in transport, övernattning, mat och aktiviteter, och utgår från att husbilssemestern genomförs i Norge.

Resultatet av studien visar att en semester i det egna landet är ett av de mest klimatvänliga alternativen. En husbilssemester har något större utsläpp än att resa med vanlig bil till en sommarstuga, men är bättre än flygresa med hotell och bättre än kryssning. Om en husbilsresa är ett relativt bra miljöval eller inte beror förstås på hur långt man väljer att köra och vilken husbil man kör etcetera, men det finns några fördelar med husbil som vi gärna vill lyfta:

  • Många husbilister flyger sällan eller aldrig.
  • Husbilister semestrar ofta i Sverige, alternativt i Europa.
  • När man lever i en husbil lär man sig att hushålla med vatten och elektricitet.

Hur tänker du?

Tänker du på miljön när du reser? Har du några tips för att resa hållbart?

Killarney natur

Prenumerera på vårt nyhetsbrev