Meny Stäng

Vill man läsa resereportage som skrivits på kontoret?

Många resereportage om fjärran länder skrivs på kontoret hemma i Sverige. Nu syftar vi inte på skribenter som skriver reportaget efter att han eller hon kommit hem till Sverige, utan på skribenter som över huvud taget inte har befunnit sig i landet i fråga. Frågan är bara om det är sådana resereportage man vill läsa?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resereportage skrivs på kontoret

Naturligtvis skrivs inte alla reportage av reportrar som inte besökt landet, men tyvärr har det blivit relativt vanligt. Vi vet det eftersom vi pratat med flera journalister som berättat att det är såhär det går till. Många gånger är det också ganska uppenbart.

När alla foton kommer från en bildbank, som till exempel Shutterstock, ja då kan man ju ana ugglor i mossen. För vem skulle inte ta egna foton om de faktiskt varit på plats? Kolla under till exempel den första bilden i ett reportage så ser du! (Men ja, texten kan ibland vara liten och diskret. Att fotona är lånade är väl inget man vill skryta med direkt …)

Denna bild är från bildbanken Pixabay – en av de bildbanker kontorsskrivarna kan använda.

Kan man lita på reportagen?

Skribenterna som skriver på kontoret behöver förstås varken vara dåliga eller slarviga. Kanske tvärtom! Att skriva ett reportage om en destination där man aldrig satt sin fot kräver säkert en hel del research. Vi tror att många är grundliga och noggranna, och informationen är troligtvis ofta korrekt.

Men är det verkligen så kul att läsa? Man vill ju inte bara ha fakta, utan också en personlig vinkel, eller hur? Och hur vet man att detta är de 10 bästa sakerna att göra om skribenten aldrig ens varit i staden? Eller hur kan man vara säker på att det verkligen är “underbart” på den där stranden där skribenten aldrig satt sin fot?

Varför skriver man på kontoret?

Det är kanske inte så enkelt att försörja sig som reseskribent idag. Många tidningar har sagt upp sina fast anställda journalister, och frilans-skribenterna får sämre betalt än förr. Tidningarna finns online och det är viktigare med uppseendeväckande rubriker än att publicera genomarbetade artiklar. Tidningarna betalar inte för att skribenten ska åka till destinationen, men betalar några tusenlappar för artikeln. Vad ska man göra?

Resereportage på distans
Ja, denna bild är också från Pixabay …

Så hittar du “riktiga” reportage

Vad vill vi säga med detta? Vi vill säga att det är en lite tråkig utveckling. Det finns massor av spännande och intressanta resereportage, men de opersonliga artiklarna som skrivits på ett kontor någonstans blir fler och fler. Vårt tips är nog att tänka lite kritiskt och faktiskt leta efter de där bra och personliga reportagen, med egna foton.

Vi måste också säga att alla resebloggare vi känner endast skriver om resmål där de verkligen har varit, så att de kan dela med sig av sina personliga upplevelser. Ja, förutom när de skriver om “min framtida drömresa” då … Det är otänkbart (och skulle uppfattas som oacceptabelt) att en resebloggare skriver en reseguide till ett land där han eller hon aldrig varit.

Zanzibar

Hur tänker du? Var brukar du läsa resereportage? Har du också upplevt att reportage skrivs hemma vid skrivbordet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev