Meny Stäng

Utflykter i närområdet – livet i coronans tidevarv

Annons

Nu är det utflykter i närområdet som gäller. I coronans tidevarv har möjligheterna att resa begränsats kraftigt. En positiv sak, mitt i allt elände, är att man kanske blir bättre på att hitta allt fint som finns på nära håll.

Livet i coronans tidevarv

I början, när covid-19 gjorde sitt intåg i allas vårt medvetande, då bloggade jag ganska mycket om viruset. Jag skrev om dess inverkan på vardagslivet och på resorna, om medias rapportering, om utlandssvenskarnas bloggande och om alla möjliga andra vinklar. Nu inser jag att jag inte skrivit ett ord om coronan på länge. Varför det?

Även situationer som först är konstiga och chockerande blir efter ett tag vardag. Nu är det helt normalt att jobba hemifrån, att genomföra alla möten via zoom, att hålla två meters avstånd när man handlar och att göra ärenden åt äldre släktingar. Presskonferensen klockan 14:00 känns inte lika angelägen, och man orkar inte längre hålla exakt koll på hur många som har dött just det här dygnet.

Negativt – och positivt – i coronans spår

Virusets framfart är förstås först och främst negativ. Människor blir sjuka, dör och förlorar älskade släktingar. Vårdpersonal får slita under svåra arbetsvillkor, och andra blir permitterade, arbetslösa eller får se sina livsdrömmar i konkurs. Världens ekonomier faller handlöst och när detta är över kanske vi lever i en värld med en fattigdom som vi aldrig upplevt i modern tid.

Nu, när detta är sagt, vill jag sätta fokus på några av de positiva saker som man kanske kan uppleva i coronans spår. Många jobbar hemifrån, kanske utan att behöva ställa väckarklockan och rusa iväg till tidiga pendeltåg och bussar. Istället kan man ha jobbmötena över videolänk (i mjukisbyxor) och när man känner för det kan man pausa med en promenad. Alla resor, event, fester, matcher och kurser är inställda så det finns inget att planera eller stressa inför. Tråkigt kanske, men definitivt avstressande.

Hemma eller utflykter i närområdet

Inga resor, men utflykter i närområdet

Man bör inte resa utomlands för närvarande, och det är möjligt att begränsningarna kommer gälla länge. Även om UD mjukar upp sina restriktioner med tiden, så måste man ju anpassa sig till andra länders regler. Kanske blir flygresor förenade med mängder av säkerhetstester som gör resandet omständligt? Och när man väl kommer fram till destinationen, vad fungerar och vad har gått i konkurs?

Vi ser fram emot att kunna resa igen och det som lockar mest är husbilsresor i Europa, men vi har inte bråttom. Än så länge ska man ju inte ens göra onödiga resor utanför sitt eget län. Alltså kan man passa på att vistas i naturen och uppleva närområdet. Vi har aldrig sett så mycket av vår närmaste omgivning som vi gör just nu, och det är fantastiskt hur mycket fint och intresant vi hittar runt om oss.

Utflykter i närområdet

Våra tips för utflykter i närområdet

Vi börjar lära oss mer och mer om hur vi hittar fina utflyktsmål i närområdet. Här är våra bästa tips:

  • Naturkartan på webben hittar du massor av naturreservat, vandringsleder, motionsspår och badplatser runt hela landet.
  • Det finns flera Facebook-grupper med Sverigetips, som till exempel ”Resa i Sverige” och ”Utflyktsmål i Sverige”.
  • På kommuners hemsidor finns ofta en rubrik med till exempel ”Fritid, natur och kultur” eller ”Uppleva och göra”.
  • Läs resebloggar och husbilsbloggar – just nu delar många med sig av tips för utflykter i närområdet.
  • Om du bor i Stockholms län kan du kolla in vår nya guide om saker att göra i Stockholm, som vi fyller på kontinuerligt.

Hur tänker du kring coronan, livet, vardagen och resorna? Har du några fler bra tips på hur man hittar utflykter i närområdet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev