Meny Stäng

Svenskarnas semesterplaner – och Kroatien öppnar

Hur planerar svenskarna inför sommarens semester? Det och lite annat handlar veckans resenyheter om. Berätta gärna hur du planerar inför semestern i år!

94 procent planerar att semestra med bil i sommar

En undersökning från Scandic, som genomförts bland 41 000 Scandicmedlemmar, visar att hela 60 procent hoppas på att snart kunna boka sommarsemester, men inväntar myndigheternas uppdateringar. Endast knappa 3 procent hoppas på en sommarsemester utomlands. Så här svarade respondenterna på flervalsfrågor om hur de planerar att bo och resa:

  • Boende: Hotell (81 %), hyra/låna fritidshus (25 %), släkt och vänner (23 %), eget fritidshus (22 %) och camping (18 %).
  • Färdsätt: Bil (94 %), tåg (19 %), båt (7 %) och flyg (5-15 %, beroende på var i Sverige man bor).
bilar

Vings Lollo & Bernie checkar in på svenska hotell i sommar

När svenska barnfamiljer inte kan resa utomlands i sommar så får de populära maskotarna Lollo & Bernie komma till Sverige istället. I ett nytt samarbete mellan Nordic Choice Hotels och Ving kommer Lollo & Bernie att besöka sex hotell i Sverige och Norge i sommar. På plats erbjuds aktiviteter för de allra minsta med barnklubb och Teen Lounge för de lite äldre barnen. De aktuella hotellen i Sverige är Quality Hotel Friends i Stockholm, Quality Hotel 11 i Göteborg och Quality Hotel View i Malmö.

Lollo and Bernie, foto: Ving

Kroatien öppnar upp för turister

Sedan den 9 maj har 14 000 utländska medborgare kommit in i Kroatien, och Kroatien har slutit särskilda avtal med vissa länder, enligt ett pressmeddelande från Kroatiska Turistrådet. Medborgare i EU/EES är dock välkomna att turista i Kroatien oberoende av särskilda avtal mellan länderna. För att komma in i Kroatien ska utländska medborgare i nuläget uppvisa dokumentation som bevisar bostadsägande, inbjudan till affärsresor, intyg om egen båt i kroatisk marina, familjeärenden, eller bekräftelse av semesterbokning (hotell, lägenhet, camping, bokad båt etc).

Världens största örn har landat i Sverige

Jättehavsörnen är utrotningshotad, och med endast omkring 3600 individer kvar i naturen krävs insatser för att rädda arten. Nyligen landade två jättehavsörnar från Moskva, med flyg, på Arlanda. Örnarna överläts från djurparken i Moskva utan kostnad, vilket är praxis för utrotningshotade arter som flyttas inom den europeiska djurparksföreningen. Förhoppningen är att örnarna ska få ungar i Kolmårdens nybyggda anläggning för jättehavsörnar.

Nytt upplevelserum av is och snö på Icehotel

Den 1 juli invigs ”Experience Room” i Icehotel 365, ett upplevelserum i den året runt-öppna delen av Icehotel i Jukkasjärvi. I det nya rummet får gästerna följa med på en resa i Icehotels historia genom upplevelser skapade av konstnärerna Marjolein Vonk och Maurizio Perron. Icehotel har vanligtvis öppet under årets alla dagar – men på grund av covid-19 har hotellet stängt från mitten av april till den sista juni 2020. ”Experience Room” har premiär den 1 juli, då öppnar också Icehotel för sommaren.

Experience Room, Icehotel, foto: Rebecca Lundh 

2019 blev ett rekordår för svensk campingturism

De slutliga siffrorna från SCB/Tillväxtverket visar att 2019 blev ett nytt rekordår för svensk campingturism, enligt SCR Svensk Camping. Antalet gästnätter ökade med 4 procent till totalt 16,7 miljoner. De internationella övernattningarna ökade med hela 7,5 procent. Störst ökning stod den tyska marknaden för, som ökade med 20 procent och passerade 1 miljon gästnätter. Detta året har börjat annorlunda på grund av coronakrisen. Om de internationella campinggästerna uteblir kan det innebära negativa effekter på svensk turismekonomi med upp till 2 miljarder kronor.

Husbil på camping, källa: SCR Svensk Camping, fotograf: Rob Vanstone

Veckans reflektion

Även om många länder i Europa försiktigt planerar för att öppna gränserna kvarstår många osäkerhetsfaktorer (inte minst UD:s avrådan) och vi tror att många håller fast vid Sverigeplanerna, oavsett utvecklingen den närmaste tiden.

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya ställplatser, cykelleder och gränser som öppnas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev