Meny Stäng

Nya ställplatser, norrsken för kineser och visenter på resa

Annons

Att gå igenom pressmeddelandena denna vecka var ovanligt roligt. Pandemin har gjort att de blivit färre pressmeddelanden om turism och resor – och att en del av dem känns nedslående. Men den här veckan kunde jag faktiskt välja och vraka, och flera nyheter kändes positiva och uppflyftande.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kroatien inför ”Safe stay in Croatia”- stämpel i stället för Covid-pass

Kroatiens Turist- och idrottsminister Nikolina Brnjac säger att Kroatien inte kommer införa krav på Covid-pass. I stället förbereder Turistministeriet ett säkerhetsprotokoll – ”Safe Stay in Croatia”, i samarbete med Kroatiska institutet för folkhälsa. Erhållandet av märket ”Safe Stay in Croatia”, kräver utbildning och dessutom föreslås att anställda inom turistsektorn prioriteras i vaccineringen mot covid-19. Kroatien var förra året ett av få länder som var helt öppet för alla EU-turister. 7,8 miljoner turister besökte landet under 2020 (37 procent gentemot 2019).

Wizz Air startar direktlinje från Göteborg till Sarajevo

Det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air ser nya möjligheter på den svenska marknaden och utökar destinationsutbudet med en flyglinje från Göteborg Landvetter Airport till huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. I slutet av maj kommer det för första gången att vara möjligt att flyga direkt mellan Göteborg och Sarajevo, två gånger i veckan.

Ny rapport från Visit Sweden – om Sverigeturister 2021 och framåt

I dagarna lanserade Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden rapporten ”Den svenska målgruppen”, om svenska turister i Sverige nu och framåt. Rapporten visar att svenskar nu är väldigt ressugna och googlar resmål flera gånger i veckan samt att paketerade upplevelser som inkluderar boende, mat och aktiviteter tilltalar allt fler. När svenskar semestrar i Sverige vill de ha roligt och uppleva nya saker tillsammans, koppla av och slippa rutiner samt känna sig fria. Även att njuta av god mat och uppleva naturen lockar.

SkiStar Sälen utökar med 40 ställplatser för husbilar i Lindvallen

I Sverige fortsätter intresset för husbilssemester att vara stort, inte minst i fjällvärlden – både sommar- och vintertid. SkiStar har sedan länge erbjudit möjligheter för camping och satsar nu ytterligare på att göra det enkelt och smidigt för husbilsägare att besöka SkiStar Sälen med utökade ställplatser i Lindvallen. Ställplatserna i Lindvallen kommer att vara tillgängliga året runt. Alla platser har uttag för el. El ingår ej i priset utan betalas på plats med kort eller via app. Platserna bokas via skistar.com eller husbilsplats.se.

Svenskt norrsken live lockade 260 000 kineser

Den 1 februari livestreamade Visit Sweden 13 timmar sprakande norrsken, från Tree Hotel i norrbottniska Harads, via den sociala plattformen WeChats nylanserade live-sändningssatsning ”WeChat Channels” i Kina. Sändningen inkluderade både en kommentator som berättade om norrsken och inslag med turistinformation om Norrbotten och Sverige. På några timmar såg över 260 000 kineser norrskenet. Syftet var att fortsätta hålla intresset uppe för Sverige även om det inte är möjligt att resa hit än.

Svenska visenter åker till Rumänien – Ska släppas ut i det vilda!

I förra veckan lastades totalt fem visenter från djurparker och vilthägn i södra Sverige, bland annat Borås Djurpark, på en specialtransport till Rumänien. Målsättningen – ett nytt liv i bergskedjan Karpaterna! För hundra år sedan fanns inga visenter kvar i det vilda, men idag finns över 6000. Man planerar nu att skapa en population med minst 100 djur i ett stort naturområde. De svenska visenterna kommer spendera några månader i ett 100ha stort hägn för acklimatisering, och under april/maj öppnas grindarna.

Veckans reflektion

Tänk att vi männsikor ska vara försiktiga med resor just nu – men då får ett gäng visenter ge sig ut på en spännande Europaresa istället. Ibland är livet lite ironisk. Vi önskar i alla fall visenterna lycka till!

Missade du förra resenyheterna? Läs Förlängd avrådan, karaoke och uppsving för Dalarna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev