Meny Stäng

Förlängd avrådan, karaoke och uppsving för Dalarna

Annons

Nu har UD förlängt reseavrådan till icke nödvändiga resor utanför EU/EES/Schengen och de manar också till försiktighet. Kanske är det inte så konstigt att resenyheterna till stor del handlar om Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

UD förlänger reseavrådan

UD beslutade den 26 januari att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet. Beslutet gäller till och med den 15 april 2021. UD skriver också:

Man bör noga överväga om det verkligen är rätt tid att genomföra en resa just nu. Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Osäkerheten är stor, och det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till coronapandemin och dess konsekvenser.

Alla svenskar som ändå bestämmer sig för att resa utomlands bör följa dessa tre råd: läsa på inför resan, följa lokala regler på resmålet och planera även för hemresan.

Som en följd av pandemin – ökat intresse för Dalarna 2020

Besöksnäringen blickar tillbaka på ett tufft 2020, men när Visit Dalarna sammanställer det digitala året syns dock positiva trender. Antalet besökare på visitdalarna.se ökade rejält jämfört med 2019 och landade på 1,4 miljoner under 2020. Det påvisar därmed ett påtagligt ökat intresse för Dalarna som destination. Dessutom syns stora ökningar av webbtrafiken på de sidor som rör utomhusaktiviteter, speciellt vandring och cykling.

Vandring Fryksås, foto: Visit Dalarna

Viking Lines klimatsmarta fartyg Viking Glory har sjösatts

Den 26 januari sjösattes Viking Lines nya klimatsmarta fartyg Viking Glory på XSI:s varv i Xiamen, Kina. Nya Viking Glory är större än miljöpionjären Viking Grace, men beräknas trots detta förbruka ca tio procent mindre bränsle och därigenom bli ett av världens mest energieffektiva fartyg. Fartyget kommer i daglig trafik i början av nästa år på linjen Stockholm–Mariehamn–Åbo.

Quality Hotel i nytt samarbete med karaokejätten Singa

Hotellkedjan Quality Hotel har ingått ett nytt samarbete med företaget Singa. Tillsammans erbjuder man upplevelser i privata karaokerum på utvalda hotell i Sverige. Erbjudandet är tajmat med den svenska schlageryran som drar igång i februari. Mellan 6 februari och 13 mars kommer utvalda Quality Hotel i Sverige erbjuda särskilda karaokerum. I rummen får gästerna tillgång till karaokeutrustning och företaget Singas katalog på över 80 000 låtar.

Göteborgs stadsmuseum planerar för annorlunda jubileumsår

Göteborg fyller 400 år 2021, med födelsedag den 4 juni. Den 6 februari skulle startskottet för jubileumsåret 2021 gå på Stadsmuseet, men pandemin kom emellan och museet håller nu stängt utan öppningsdatum. Under våren kommer programaktiviteterna på Stadsmuseet att bli helt digitala. Planerade utställningar 2021:

  • Inzoomat, öppnar när museet slår upp portarna
  • Grejen med Göteborg, ny basutställning, öppnar 4 juni
  • Göteborg berättar, ny utomhusutställning, öppnar 4 juni på Gustaf Adolfs torg
Göteborg centralstation

Veckans reflektion

Vi får nog finna oss i pandemi och osäkerhet ytterligare ett bra tag framöver. Det känns som att man får hoppas på fint väder och sikta på utomhusupplevelser i Sverige i vår.

Missade du förra resenyheterna? Läs Friluftsliv, reklamförbud – och hit reser svensken i sommar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev