Meny Stäng

Forsmarks bruk i Roslagen – vallonbruk med lång historia

Annons

Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i tiden tillverkade man järn här, och på 1600-talet kom vallonerna från Belgien och förbättrade tillverkningen. Idag är bruket ett fint besöksmål med historiska byggnader, en engelsk park, restaurang och café.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Forsmarks bruk

När man hör ordet Forsmark tänker man kanske först och främst på kärnkraftverket, som ligger i närheten och drivs av samma ägare, Forsmarks Kraftgrupp. Vid Forsmarks bruk påminner dock ingenting om högteknologisk kärnkraft. Här omges man tvärtom av historia och vacker natur. Vi gjorde ett besök med husbilen och fick en riktigt fin dag.

Forsmarks bruk

Området är fantatsiskt vackert, med spegelblanka sjöar och historiska byggnader. Kanske blev vi extra charmade av det vackra vädret, och vi kan varmt rekommendera ett besök här en fin dag.

Forsmarks bruk

Forsmarks bruk ligger vid Upplandskusten, cirka en timme söder om Gävle och cirka två timmar norr om Stockholm.

Vallonbruk – järnbruk som förbättrades med hjälp av valloner

Man vet inte riktigt när järntillverkningen startade i Forsmark, men man tror att bönderna i området tillverkade järn redan på 1400-talet. Med säkerhet vet man att Forsmarks bruk anlades av kronan år 1570.

Forsmarks bruk

År 1626 kom vallonerna till Forsmark, och dessa tog med sig nya kunskaper och nya metoder, som gjorde att produktionen ökade och att kvaliteten förbättrades.

Forsmarks bruk

År 1719 brändes hela bruket av ryssarna under de så kallade “Rysshärjningarna”, men bruket byggdes upp igen.

Forsmarks bruk

Forsmarks bruk – med bostäder, skolor och kyrka

Det är vackert att promenera längs den gamla bruksgatan upp mot kyrkan. Här ligger bland annat de äldre smedsbostäderna, från 1700-talet och de två skolorna, Charlottas skola och Teresias skola.

Den nya kyrkan i Forsmark uppfördes mellan 1794 och 1800 i sengustaviansk stil. Byggherre var Samuel af Ugglas.

Gamla herrgården och klocktornet

Den gamla herrgården på Forsmark stod klar 1765, men den var inte lika pampig som grannbrukens herrgårdar. Det dröjde därför inte länge förrän en hy herrgård stod klar.

Nya herrgården vid Forsmarks bruk

Den nya herrgården uppfördes 1767-1774 efter ritningar av hovarkitekten Jean Eric Rehn. Herrgården användes av familjen af Ugglas fram till år 1980, och därefter används den för Kraftbolagets representation.

Engelska parken

Den engelska parken vid Forsmarks bruk anlades av Samuel af Ugglas år 1800. Vi gillar engelska parker och denna var ovanligt fin, med träd, blommor, broar och överraskningar, så som det ska vara i en engelsk park.

I den engelska parken vid Forsmarks bruk hittar man bland annat Eremitens hydda, Belisars tempel, Spegeltemplet, statyn Minerva och voljären (fågelhuset). Det är verkligen fantastiskt fint att promenera runt här!

Lunch på Forsmarks Wärdshus

Vi avslutade vårt besök vid Forsmarks bruk med en lunch på värdshuset, och ett bättre avslut kunde vi inte få. Värdshuset ligger vackert vid en av sjöarna, och vi kunde sitta ute i det strålande vårvädret.

Forsmarks bruk

För dagens lunch fick vi betala 100 kronor vardera, vilket var mycket prisvärt med tanke på att maten var vällagad och att det ingick bröd, sallad, måltidsdryck, kaffe och kaka, samt underbar miljö.

Forsmarks bruk

Var kan man stanna med husbilen?

Om du reser med husbil finns det fina ställen där du kan stanna längs kusten. Denna gång stannade vi på ställplatsen i Gudinge hamn, där vi stod fantastiskt vackert och rofyllt. Här betalade vi 120 kronor för en plats med el, men med begränsad service i övrigt. Ett annat alternativ är att besöka Ängskärs havscamping.

Gudinge Hamn i Uppland

Se mer i närheten

I närheten av Forsmarks bruk finns fler Vallonbruk, till exempel Lövstabruk och Österbybruk. Det är inte heller långt till det fina och intressanta Salsta slott. Dessutom finns andra fina resmål vid ostkusten, såsom Öregrund, Grisslehamn och Ängskärs havscamping.

Grisslehamn
Grisslehamna marina & camping
Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Har du varit vid Forsmarks bruk? Hur var din upplevelse? Har du fler tips på saker att se och göra i närheten?

Fakta om Forsmarks bruk

 • Adress: Forsmarks Bruk 20, Östhammar
 • Kommun: Östhammars kommun
 • Län: Uppsala län
 • Landskap: Uppland
 • Ägare: Forsmarks Kraftgrupp AB
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Forsmarks webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Se Visit Forsmarks webbplats för aktuell information om öppettider.
 • Matservering: Forsmarks Wärdshus serverar lunch. Faster Märtas Café serverar lättare luncher och fika.
 • Aktiviteter: Sommartid finns bruksmuseum, experimentverkstad för barn och guidade bussturer (för närvarande inställt på grund av corona).

Hitta till Forsmarks bruk

 • Bil: Bruket ligger vid väg 76, som går längs Upplandskusten mellan Norrtälje och Älvkarleby.

Forsmarks bruks historia

 • 1400-talet: Troligen tillverkade bönderna i Forsmark järn redan på denna tid.
 • 1570: Forsmarks bruk anlades av kronan. Malmen kom huvudsakligen från Dannemora gruva och man producerade tackjärn och stångjärn samt kanonkulor.
 • 1624: Bruket arrenderades ut till Gerard de Besche och Peter Rochet.
 • 1626: Vallonerna kom till Forsmark, tillsammans med kunskaper och nya metoder, som förbättrade kvaliteten och ökade produktionen.
 • 1646: Bruket såldes till arrendatorerna, och tog senare över av de Besche. Järn var vid denna tid mer värt per kilo än guld.

1700-talet till nutid

 • 1719: Bruket brändes av ryssarna under de så kallade “rysshärjningarna”. Därefter byggdes det upp igen.
 • 1751: Bruket såldes till Fran Jennings och Robert Finlay.
 • 1762: Jennings blev ensam ägare och bruket byggdes om med arbetarbostäder längs Bruksgatan.
 • 1767-1774: Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes.
 • 1786: Forsmarks bruk köptes av Samuel af Ugglas.
 • 1800: Den engelska parken uppfördes av Samuel af Ugglas.
 • 1800-talet: Under den senare delen av 1800-talet moderniserades järnhanteringen i Sverige. Nya metoder konkurrerade ut hantverkare och små bruk, såsom Forsmarks bruk.
 • 1890-talet: Järnhanteringen avvecklades.

Kärnkraftsverkets historia

 • 1960-talet: En positiv attityd till kärnkraft rådde.
 • 1970-talet: År 1971 gavs tillstånd att bygga Forsmarks första kärnkraftsreaktor på 900 megawatt. 1973 påbörjades Forsmark 2 och 1976 Forsmark 3.
 • 1980: Opinionen om kärnkraft svängde och en folkomröstning hölls, där man beslutade att avveckla kärnkraften till 2010.
 • 1980-talet: Forsmarks tre reaktorer togs i bruk. Avvecklingsplanerna med 2010 som slutår upphävdes.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev