Meny Stäng

Julklappar – julklappstips och 15 intressanta fakta

Annons

Julklappar och julklappstips! Vi har grottat ner oss i julklappens historia och tagit reda på en hel del annan spännande fakta om julens gåvor. Dessutom har vi riktigt bra erbjudanden och rabatter på utvalda produkter i vår webbshop!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Femton intressanta fakta om julklappar

Vi börjar med lite intressanta fakta om julklappar! Vet du till exempel hur julklappen fått sitt namn, eller visste du att barn runt om i världen får julklappar på olika dagar?

julklappar

1. Att ge gåvor runt jul är en gammal tradition

Att ge varandra gåvor runt jul är en gammal tradition. Redan under förkristen tid samlades folk för att fira jul. Man vet inte så mycket om hur firandet såg ut på den tiden, men det är mycket möjligt att man i viss utsträckning gav varandra gåvor. De äldsta beläggen för julklappar är från 1500-talet, men då var seden förmodligen etablerad sedan länge.

2. Nyårsgåvor var också populärt förr

Att ge gåvor på nyår var vanligt fram till 1800-talet, men konkurrerades med tiden nästan helt ut av julklapparna.

Julgåva

3. Namnet julklapp kommer från en ”skämtklapp”

En annan tradition, som gett julklappen namnet ”julklapp”, hänger ihop med att ungdomar på landsbygden förr gjorde skämtklappar av halm eller trä. De fäste en vers eller ramsa på ”klappen”, som gärna fick vara skämtsam eller ekivok, och gav bort den anonymt genom att klappa hårt på mottagarens dörr, slänga in gåvan och springa därifrån. Traditionen är känd sedan 1600-talet.

4. Julklappar förseglades förr med sigillack

Julklappar är oftast inslagna i vackert omslagspapper. Förr förseglades julklappar med sigillack och man skrev gärna ett julklappsrim. Nu för tiden används oftast tejp och kanske snöre, och julrim är inte längre lika vanligt.

5. Julbocken var jultomtens föregångare

Julbocken är i Norden känd sedan 1700-talet och under 1800-talet fick bocken en roll som julklappsutdelare. Den största skillnaden mellan bocken och tomten är att bocken inte bara var snäll, utan också lite skrämmande.

6. Jultomten knackar på – eller kommer genom skorstenen

I vissa länder knackar jultomten på dörren och frågar om det finns några snälla barn. I andra länder kommer han ner genom skorstenen på natten. Att han tar just den vägen kan härledas till en bok av Washington Irving från 1812. (Vi på FREEDOMtravel rekommenderar inte skorstensvägen.)

Tomte med julklappar

7. En del barn får julklappar i en strumpa

I många engelsktalande länder lämnar tomten paket i en julstrumpa ovanför öppna spisen (där han kom in under natten) eller i barnens rum. Julstrumpan är framför allt vanlig i Storbritannien.

julstrumpa

8. St Nikolaus delar ut julklapparna i vissa länder

Den godhjärtade Sankt Nikolaus levde på 300-talet och räddade bland annat tre flickor, som saknade pengar till hemgift, från prostitution. Detta helgon har i flera europeiska länder äran att dela ut julklapparna, vilket ofta sker i början av december.

9. Julklappar kan ges via en adventskalender

Ett speciellt sätt att dela ut julklappar är att använda en adventskalender. Varje dag mellan 1 december och julafton öppnar man en lucka och får en present (eller kanske choklad), istället för att bara se en bild.

10. Julklappar öppnas på olika dagar i olika länder

I Sverige, samt i övriga Norden, Tyskland, Polen och Österrike öppnar man julklapparna på julafton. I många andra länder öppnas julklapparna på juldagen. I vissa länder öppnas julklappar den 5 eller 6 december, eller den 6 eller 7 januari.

På besök i Zagreb, Kroatien, 2016

11. Flera jultidningen har haft titeln ”Julklappen”

Flera jultidningar har genom historien haft titeln ”Julklappen”. Den mest långlivade utgavs, enligt Wikipedia, av Folkskolans barntidning (1893-1955).

12. Julklappstraditionen har kritiserats för konsumtionshets

Traditionen med julklappar är lång, men vanan att storhandla presenter ökade på 1950- och 1960-talet. Från och med den här perioden har julklappshandeln nått en del kritik, på grund av konsumtionshets. En motreaktion har varit att t.ex. ge bort tid tillsammans eller att skänka pengar till välgörenhet.

13. Barn kan skriva till tomten i Tomteboda

Barn som vill skriva brev till tomten, oavsett om de vill önska en julklapp till sig själva eller har andra funderingar, kan skriva till Tomten i Tomteboda. En rolig detalj i det hela är att vi skickar alla våra paket från vår webbshop från, just det … Tomteboda!

14. Fler och fler handlar julklappar på nätet

År 2019 skrev Svensk Handel att 35 procent av konsumenterna köper majoriteten av sina julklappar på nätet, att 54 procent köper några julklappar på nätet samt att 12 procent handlar julklappar från utländska näthandlare.

Handla julklappar online

15. Årets julklapp har utsetts sedan 1988

Året 1988 var första gången som HUI Research utsåg ”årets julklapp”. Den gången var det bakmaskinen, och vem minns inte det? Sedan dess har många olika julkappar valts, och alla säger något om det år de utsågs.

Årets julklapp genom tiderna

Årets Julklapp ska leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:

 • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
 • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
 • Produkten ska representera den tid vi lever i
julklappar

Nordiska museet dokumenterar sedan 2011 Årets Julklapp. HUI Research skänker varje år ett exemplar av Årets Julklapp till museets samlingar. Minns du dessa?

 • 1988 Bakmaskinen
 • 1989 Videokameran
 • 1990 Woken
 • 1991 CD-spelaren
 • 1992 TV-spelet
 • 1993 En doft (parfym)
 • 1994 Mobiltelefonen
 • 1995 CD-skivan
 • 1996 Internetpaket
 • 1997 Elektroniska husdjuret
 • 1998 Dataspelet
 • 1999 Boken
 • 2000 DVD- spelaren
 • 2001 Ett verktyg
 • 2002 Kokboken
 • 2003 Mössan
 • 2004 Den platta TV:n
 • 2005 Ett pokerset
Årets julklapp - pokerset
 • 2006 Ljudboken
 • 2007 GPS-mottagaren
 • 2008 Upplevelsen
 • 2009 Spikmattan
 • 2010 Surfplattan
 • 2011 Den färdigpackade matkassen
 • 2012 Hörlurarna
 • 2013 Råsaftcentrifugen
 • 2014 Aktivitetsarmbandet
 • 2015 Robotdammsugaren
 • 2016 VR-glasögonen
 • 2017 Elcykeln
 • 2018 Det återvunna plagget
 • 2019 Mobillådan
 • 2020 Stormköket
Årets julklapp

Julklappstips i vår webbshop (reklam)

Vi vill också passa på att erbjuda några riktigt fina julklappstips i vår webbshop! Observera att du får fri frakt om du beställer för över 500 kronor.

Personliga julklappar för alla som gillar husbil, husvagn, båtliv eller outdoor

För ett tag sedan inledde vi ett spännande samarbete med det svenska företaget Pufz, och tillsammans utvecklade vi under våren 2020 fler roliga och fina produkter med husbils- och husvagnstema. Sedan tidigare hade vi också produkter med båt- eller friluftstema.

Kolla in våra olika produkter med teman – grytunderlägg, glasunderlägg, diskdukar, handdukar, grytlappar, bäddset, plädar, nyckelringar, ljuslyktor och mycket, mycket mer. Alla produkterna är tillverkade i miljövänliga material och är smidiga att använda i ett campingfordon eller en båt.

Vilka är dina erfarenheter av julklappar?

Trodde du på tomten som barn, eller hade ni kanske helt andra traditioner på julafton? Hur är det idag, brukar du köpa julklappar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev