Meny Stäng

Bra att packa – glöm inte detta på tåget, flyget, bilresan

Vad är bra att packa för tågresan, flygresan eller bilresan? I år har de flesta svenskar rest betydligt mindre än vanligt, på grund av coronapandemin, och det är ju nästan så man glömt hur man gör när man packar. Men förr eller senare är det ju dags igen! Vi delar med oss av våra bästa tips om vad som är bra att packa.

Glöm inte det viktigaste!

Det är inte alltid hela världen om man glömt att packa något man behöver. Om man till exempel glömt tandborsten är det enkelt att köpa en ny. Vissa andra saker är svårare att ersätta. Här är några saker som är viktiga att komma ihåg, oavsett hur man reser. I dessa (corona)tider är det dessutom bra att packa ner handsprit och – om du ska flyga eller resa utomlands – munskydd.

 • Pass och biljetter
 • Kontokort och kontanter i rätt valuta
 • Mobiltelefon och laddare
 • Receptbelagda mediciner
Bra att packa - pengar och kontokort

Bra att packa för bilresan – 5 tips

När man reser med bil har man möjlighet att ta med sig relativt mycket, men det underlättar om man packar smart. Här är tips på några saker att packa för bilresan:

 1. Körkort – Körkortet ska man förstås inte glömma! I vissa länder kan man också behöva internationellt körkort. Om du tar med bilen utomlands så ta åven med registreringsbevis och försäkringspapper.
 2. GPS och smarta appar – En bra GPS underlättar bilresan och minskar risken för tjafs i bilen. Det är också smart att preppa mobilen med praktiska appar för att hitta rastplatser, campingar, hotell etcetera.
 3. Underhållning – Under bilresan kan man till exempel lyssna på en ljudbok, tillsammans eller var för sig. Har ni barn med i bilen? Bilresan underlättas avsevärt om ni laddar upp med filmer och spel.
 4. Snacks – Att ha med sig något som hindrar blodsockerfall kan vara bra för humöret. Ladda med dryck, mackor, frukt, kex eller kanske godis. Glöm inte plastpåsar för att få ordning efter fikat!
 5. Nödutrustning – Se gärna till att bilen är utrustad med t.ex. varningstriangel, reflexvästar, brandsläckare, startkablar, spolarvätska, första hjälpen-kit och några enkla verktyg, och kom ihåg att kolla olika länders regler. Om det är vinter: isskrapa och filtar.
Bilväg i grönska

Bra att packa för tågresan – 5 tips

På tåget vill man gärna packa i väskor som man själv klarar av att transportera. Här är tips på saker som kan vara smarta att packa ned inför tågresan:

 1. Smidiga väskor – När man reser med tåg måste man ofta transportera sina väskor en bit och kanske byta tåg. En variant är att packa i en större väska på hjul samt en mindre väska/ryggsäck.
 2. Bekväma kläder – På tåget är det skönt att sitta bekvämt. Om man vill komma fram ”respektabel” kan det också vara smart att resa i kläder som inte blir skrynkliga.
 3. Något att äta – Ofta finns restaurangvagn ombord, men man vet inte om det är trångt eller långt att gå, och i värsta fall kanske den är stängd. Packa gärna dryck och t.ex. macka, frukt eller godis.
 4. Något att göra – Efter en stund ombord på tåget är risken stor att man tröttnar på att titta på utsikten. Se till att du har med något att göra – det kan vara allt från arbete till bok, tidningar, musik, film eller handarbete.
 5. Powerbank – På vissa tåg finns möjlighet att ladda teknisk utrustning, men på andra tåg kan det saknas helt. Ta gärna med en fulladdad powerbank, så du vet säkert att du kan ladda din mobil.
Bra att packa på tåget - en tågkupé

Bra att packa för flygresan – 5 tips

När man flyger handlar det om att dela upp smart mellan handbagage och incheckat bagage. Här är tips på saker som kan vara smarta att packa ner i handbagaget:

 1. Några klädesplagg – Ta gärna med en extra tröja om det är kallt ombord på flygplanet och något att använda första dagen på resmålet, om bagaget blir försenat.
 2. Vatten och snacks – Flygplansluften är torr och flygvärdinnorna har inte alltid tid. Du kan handla vatten efter säkerhetskontrollen. Lite snacks kan också vara braom det dröjer tills servering.
 3. Mediciner – Under flygresan kommer man inte åt varken bagage eller riktig butik, så det kan vara smart att ha mediciner som man kan behöva tillgängliga.
 4. Underhållning – Att flyga kan bli långtråkigt. Bunkra upp med underhållning i form av bok, tidningar, film, musik eller kanske en guidebok över resmålet.
 5. Sovmask, öronproppar och nackkudde – Om du vill ha hjälp för att sova bra ombord kan det hjälpa med sovmask, öronproppar och kanske en nackkudde.
Bra att packa - flygplanssäten

Fler saker att packa

Förutom de här viktigaste tipsen finns det förstås massor av andra saker man vill packa med sig, beoende på resmål och syfte med resan. Omständigheter och intressen styr kanske om man vill packa med sig sånt som skidglasögon, badkläder, kikare, stormkök eller en rabbit sexleksak. Om jag skulle packa med mig en sexleksak på flyget skulle jag dock undvika att packa den i handbagaget, för att slippa oroa mig för att personalen i säkerhetskontrollen ska tömma ut allt innehåll i väskan på bandet … Vi avslutar med två frågor!

Bra att packa för solresan - solhatt, solglasögon, iPad, kamera, mobiltelefon, flipflops med mera

1. Vad tar du alltid med dig på resan?

Finns det något som du tycker är smart och extra bra att packa, som du aldrig lämnar hemma?

Jag brukar till exempel alltid packa en nagelsax (får dock ej packas i handbagaget på flyget). Den brukar alltid komma till användning, på mer än ett sätt!

2. Vad är det mest udda du har packat?

Minns du något tillfälle när du haft med dig något väldigt speciellt eller annorlunda på resan?

Nyhetsbrev

Jag minns framför allt när jag flög till Gotland i jobbet för många år sedan. Jag hade med mig ett stort antal virkade livsmedel (alltså tredimensionella avbilder av broccoli, kyckling etc i virkat material) som vi brukade använda i en interaktiv övning. Personalen i säkerhetskontrollen staplade alla de virkade föremålen på bandet samtidigt som de stirrade på mig med djupt allvarsamma miner. Men ja, jag fick följa med till Gotland!

Virkade grönsaker

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Lovebuddy, som bland annat erbjuder jämförelser och recensioner av sexleksaker.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev