Meny Stäng

Glad Påsk! – påskens traditioner med Johan Glans

Annons

Glad Påsk önskar vi! Idag passar vi på att fundera lite över påskharar, Blåkulla och spanska påskprocessioner … Filmen om påskens traditioner med Johans Glans är inte nya, men den är lika rolig varje gång man ser den. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför firar vi påsk?

De flesta vet säkert att den kristna påsken firas till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Judarna firar också påsk, eller ”Pesach”, och de gör det för att fira minnet av uttåget ur Egypten 1500 år före Kristus. Ännu längre tillbaka i tiden, när vi fortfarande var hedningar, firade vi vårens ankomst vid ungefär samma tidpunkt, och en del av traditionerna kring påsken kan ju härstamma från den tiden.

Oavsett är det lite svårt att förstå hur allt det här med Jesus (eller uttåget ur Egypten) hänger ihop med ägg, harar och påskkäringar som flyger till Blåkulla. Om du har lyckats missa Johan Glans prata om påsken så bara måste du kolla på den här videon:

Påsk i katolska länder

Förra året firade vi påsk i Spanien, närmare bestämt i Tarragona, och där är det betydligt enklare att se kopplingen mellan påsken och kristendomen. Stora processioner tågar genom städerna medan trummorna slår högt och taktfast, tills ljudet nästan blir meditativt. Ikoner som illustrerar Jesu liv och lidande bärs av starka män under många timmar, för att påminna om lidandet. Här kommer några bilder från förra årets procession i Tarragona.

Påsk i Spanien
Påskprocession
Påsken katolicism
Jesus påsken

Vi önskar Glad Påsk!

Vad ska du göra i helgen? Ska du jobba, vara ledig, resa … eller är det kanske dags för premiärtur med husbilen? Vi ska själva njuta av några lediga dagar på husbåten och fira lite med familjen. Husbilen kommer vi plocka fram så småningom, men än så länge står den kvar inomhus i vinterförvaring. Med den här sista bilden på två små killar i den spanska påskprocessionen i Tarragona önskar vi en riktigt Glad Påsk!

Glad Påsk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev