Meny Stäng

Påskens budskap – varför firar vi påsk egentligen?

Annons

Påskens budskap – är det viktigt? Vi är inte religiösa, så kanske är påskens budskap inte så viktigt för oss. Samtidigt tycker jag att tro och traditioner är ett väldigt intressant ämne. Den kristna påsken firas till minne av Jesu uppståndelse, men långt innan vi blev kristna i Sverige fanns en tradition att i samband med vårens ankomst fira solen och fruktbarheten. Idag verkar traditionerna bestå av en vild blandning …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den kristna påskens budskap

Den kristna påsken firas till minne av att Jesus led på korset, dog och sedan återuppstod för att de troende människorna skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. I hela den kristna världen är påsken en familjehögtid, men i övrigt skiljer firandet en del.

Medan vi i Sverige målar ägg eller klär ut oss till påskkärringar går man i Spanien i långa processioner som ska påminna om Jesu lidande och återuppståndelse.

Påskens budskap - varför firar vi påsk egentligen?
Påsk i Spanien

Den judiska påsken – Pesach

Och den judiska påsken, pesach, då? Judarna tror ju inte ens på Jesus, så varför firar de påsk? Jo, de firar minnet av uttåget ur Egypten ca 1500 före Kristus. Det var den natten då påsklammet slaktades och ärkeängeln skonade Israels folk.

Under pesach äter man endast osyrat bröd, eftersom man vid flykten från Egypten inte hann låta brödet jäsa. Och det är ju ordet ”pesach” (passera) som gett upphov till vårt ord ”påsk” …

Traditioner på påsk

Påskkäringarna härstammar troligen från folktro kring häxor, som man trodde kom från Blåkulla. Påskeldarna är kända i Sverige sedan 1700-talet och sedan tros ha kommit från Holland, som ett knep att skrämma bort påskkäringarna.

Ingenting av detta har speciellt mycket med påskens budskap att göra, om vi tänker att det är relaterat till Jesu lidande och död. Påskriset däremot, det kan möjligtvis kopplas till de palmblad som ströddes framför Jesus när han tågade in i Jerusalem.

Varför firar vi påsk?

Även om man inom kristendomen firar påsk till minnet av Jesu lidande och död verkar traditionerna vara uppblandade på många sätt, och jag väljer att se det som vårens högtid. Det är visserligen fortfarande kallt, men ljuset och värmen är på väg, och det är värt att fira!

Påskris
Påskris bland husbåtarna i marinan där vi bor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev