Meny Stäng

Resultat av läsarundersökning – Tack för feedback!

Annons

Nu kan vi äntligen presentera resultatet av läsarundersökningen! Stort, stort TACK till alla som besvarat enkäten. Det betyder enormt mycket för oss. Vi har fått massor av bra och konstruktiv feedback och nya idéer. Vill du också veta vad läsarna tycker om vår blogg? Vi presenterar resultatet i dagens inlägg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tack för din medverkan!

Vi fick in hela 132 svar på enkäten, vilket känns helt fantastiskt. Vi tror att vi måste säga det igen: stort, stort TACK!

Tack

Kvinnor eller män?

Av de som besvarade enkäten så ser könsfördelningen ut som följer. Enligt statistikverktyget Google Analytics har vi egentligen en något större andel män som läser än såhär.

 • Kvinnor: 68,5 %
 • Män: 31,5 %

Ålder?

Enkäten visar verkligen på en stor spridning i ålder. Roligt! Av de som svarade ser åldersfördelningen ut såhär:

 1. 60-69 år (31 %)
 2. 50-59 år (27 %)
 3. 70-79 år (17 %)
 4. 40-49 år (15 %)
 5. 30-39 år (5 %)
 6. Upp till 29 år (4 %)
 7. Över 80 år (0 %)

Var bor läsarna?

Här stämmer statistiken ganska bra med vad vi kan se i Google Analytics. De flesta bor i Sverige, men vi har också läsare i Finland, Norge och andra delar av Europa.

 1. Annan del av Sverige (44 %)
 2. Stockholms län (25 %)
 3. Västra Götalands län (17 %)
 4. Skåne län (7 %)
 5. Annat land i Europa (3 %)
 6. Finland (2,5 %)
 7. Norge (1,5 %)

Hur reser läsarna oftast?

Precis som vi anat så reser största andelen av våra läsare med husbil, men det är också många som reser på andra sätt! Däremot är det väldigt få som reser med husvagn måste vi säga. Det gick att klicka i mer än ett alternativ här, och en person la även till ett eget alternativ, nämligen båt.

 1. Husbil (58 %)
 2. Flyg (39 %)
 3. Bil, utan husvagn (22 %)
 4. Varierar mellan olika resesätt (14 %)
 5. Tåg (11 %)
 6. Husvagn (4 %)
 7. Kryssning (4 %)
 8. I fantasin (3 %)

Hur ofta läser man FREEDOMtravel?

Av de som svarade på enkäten så läser de flesta varje vecka eller kanske varje dag. Några enstaka personer fyllde även i egna svarsalternativ, som ”4-5 dagar i veckan”, ”i perioder” eller ”när jag söker information om resmål”.

 1. Varje vecka (41 %)
 2. Varje dag (27 %)
 3. Någon gång per månad (22 %)
 4. Trillar in av en slump ibland (6 %)
 5. Detta är mitt första besök (1 %)

Hur läser man FREEDOMtravel?

De flesta läser genom att gå in direkt på bloggen eller via Facebook, men några använder också Bloglovin. Några enstaka personer fyllde i egna svarsalternativ, som till exempel ”via Svenska resebloggars bloggfeed”.

 1. Går in direkt på www.freedomtravel.se (57 %)
 2. Via Facebook (53 %)
 3. Via Bloglovin eller annan RSS-läsare (11 %)

Vad vill läsarna helst läsa om?

Här fanns förutbestämda alternativ och tre svarsalternativ: ”mycket gärna”, ”i mån av tid/humör” och ”hoppar gärna över”. Det som flest läsare väljer att hoppa över är inlägg om mat (23 röster), husbåtsliv (19 röster) och matiga resereportage (13 röster). Om vi istället tittar på vad läsarna mycket gärna läser, så får vi följande topplista:

 1. Reseberättelser här och nu (110 röster)
 2. Svenska resmål/sevärdheter (94 röster)
 3. Husbil och camping (77 röster)
 4. Vardagsliv/Happy Friday (66 röster)
 5. Topplistor, t.ex. städer (65 röster)
 6. Resenyheter/News (62 %)
 7. Matiga resereportage (61 röster)
 8. Reflektioner, t.ex. blogg/teknik (56 röster)
 9. Husbåtsliv (45 röster)
 10. Mat (40 röster)

Vilka geografiska områden är läsarna mest intresserade av?

På frågan om vilka geografiska områden som är mest intressanta fick man välja tre favoriter. Att Europa ligger i toppen förvånar oss inte, och det passar oss bra eftersom vi älskar att utforska Europa!

 1. Europa (90 %)
 2. Sverige (71 %)
 3. Norden (61 %)
 4. Nordamerika (19 %)
 5. Asien (15 %)
 6. Sydamerika (8 %)
 7. Afrika (7 %)
 8. Oceanien (6 %)

Vilka aktiviteter runt bloggen vill läsarna att vi hittar på?

Det här var kanske en lite spretig fråga, men intressant! Vi tolkar svaren som att vi i alla fall ska fortsätta spela in videofilmer från olika resmål. Självklart kan annat på listan också inträffa. I höst blir det till exempel kryssning med Husvagn & Camping!

 1. Kort video/film från resmål (78 %)
 2. Lång video där vi berättar om resmål (34 %)
 3. Träff på mässa/event (24 %)
 4. Föreläsning live (21 %)
 5. Gemensamma resor (20 %)
 6. Tävlingar (19 %)
 7. Omröstningar på bloggen (14 %)

Vad tycker läsarna om sponsrat innehåll?

Frågan om sponsrat innehåll kunde besvaras med flera svarsalternativ. Några enstaka personer la också in egna svar, som ”hade varit ok med banners” och ”ok om ni är ärliga och inte bara jamsar med”. De flesta verkar tycka att sponsrat innehåll är ok, om vi sköter det på ett korrekt och trovärdigt sätt. Och det är ju tur, för annars är det ekonomiskt omöjligt för oss att fortsätta blogga som vi gör.

 1. Jättebra att bloggen kan få hjälp med finansiering (41 %)
 2. Helt ok så länge det märks ut tydligt (40 %)
 3. Helt ok så länge det är en trovärdig samarbetspartner (28 %)
 4. Ok så länge det inte blir för ofta (20 %)
 5. Ok men jag läser inte dessa inlägg (15 %)
 6. Absolut inte ok, funderar på att sluta läsa bloggen (2 %)

Vad vill läsarna läsa mer om?

Vi fick många svar på denna fråga och kan inte redovisa alla. Några återkommande teman var husbilsliv och camping, husbilsresor samt resmål i Europa. Några önskade också mer personliga synpunkter och mer om ekonomi på resan. Här kan du se ett litet urval av kommentarerna:

Vad tycker läsarna att vi kan förbättra?

På frågan om vad vi kan förbättra fick vi delvis liknande svar: önskemål om mer fokus på husbil och camping, mer om kostnader och mer personliga synpunkter. Vi fick också en del konstruktiva synpunkter om till exempel textlängd och videofilmer. Du kan se ett urval av kommentarer här:

Avslutningsvis …

Detta har varit väldigt värdefullt för oss och vi har fått massor av bra tips och idéer! Vi spånar redan på hur vi kan skriva mer om ekonomi och bli mer personliga 🙂 Vi är också helt överens med er som gillade att följa vår ettårsresa med husbil runt Europa. Drömmen är att kunna resa så igen, även om det inte är helt enkelt att förverkliga ekonomiskt. Så länge gör vi vårt bästa på kortare resor! Kramar från oss

Island

Prenumerera på vårt nyhetsbrev