Meny Stäng

12 anledningar att besöka Israel minst en gång i livet

Annons
I samarbete med Evaneos

Har du funderat på att besöka Israel? Vår resa till Israel 2017 var kanske årets mest speciella resa. Det var härligt att njuta av sol och semesterliv i Eilat, men framför allt var det en fantastisk upplevelse att besöka Jerusalem. Denna stad är så mytomspunnen att det nästan kändes overkligt att ströva runt i gränderna i Gamla stan. Här är 12 anledningar att besöka Israel, minst en gång i livet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför besöka Israel?

Ja, varför ska man besöka Israel egentligen? Israel är ett speciellt land som inte liknar något annat. Här finns allt från sol och bad till historia och spännande kultur. Vi utgick från Eilat i söder och upptäckte landet med hyrbil.

Om man vill kan man få hjälp med planeringen på plats, till exempel av Evaneos som skräddarsyr rundresor med hjälp av lokala reseexperter. På så sätt kan det bli lättare att få ut det allra bästa av resan. Vi listar 12 anledningar att besöka Israel.

1. Sol och bad

Israel har både kust vid Röda havet (runt Eilat) och vid Medelhavet (västkusten, där bland annat Tel Aviv ligger). Klimatet är bra, vilket gör att man kan sola och bada under en stor del av året.

Israel

2. Snorkling och dykning

Israel är en perfekt destination för den som vill snorkla eller dyka. I Röda havet, vid Eilat, finns en fantastisk värld under ytan full av korallrev och fiskar i alla tänkbara färger.

dykning Israel

3. Delfiner

Utanför Eilat simmar vilda delfiner och om man tar sig till ”Dolphin Reef” kan man få se dem, eller till och med simma med dem. Det som känns bra här är att delfinerna är fria att simma in bland människorna, eller ut på öppet vatten igen, precis som de själva önskar.

delfiner

4. Korallrev och fiskar

Under Röda havets yta döljer sig en egen värld full av koraller och fiskar. Vanligtvis är det bara de som snorklar eller dyker som får ta del av den här världen, men vid Underwater Observatory i Eilat kan alla som betalar inträde kliva ner i ett undervattenstorn. Fortfarande helt torr kan man ta del av en helt annan värld.

Besöka Israel

5. Jerusalem

Jerusalem är en spännande och magisk stad. Staden är den allra heligaste inom judendomen, men har också stor religiös betydelse inom både kristendomen och inom islam. Här kan man besöka platser som Västra Mursen, Klippdomen, Den heliga gravens kyrka och Golgata. Det är inte utan att man ryser lite. Även om man inte är religiös så är detta en plats som dallrar av historia.

Besöka Israel och västra muren

6. Döda havet

En anledning att besöka Israel är att ta sig till Döda havet, som ligger 422 meter under havsytan och därmed är världens lägsta plats. Salthalten i sjön ligger på 33,7 procent och man flyter lätt och högt, alldeles vid vattenytan. En mycket speciell plats på jorden!

besöka Israel och Döda havet

7. Dödahavsrullarna

Dödahavsrullarna hittades 1947, efter mer än 2000 år i glömska. Rullar fyllda av religiösa texter, levnadsregler, poesi och psalmer berättar massor om en sedan länge svunnen tid. Idag kan man besöka Qumran på Västbanken, där rullarna hittades. Här kan man ströva runt bland ruiner av stora vattencisterner, rituella badplatser och ugnar för lergods, och föreställa sig hur denna judiska sekt en gång levde. Fascinerande!

Qumran

8. Masadaklippan

På Västbanken ligger också den imponerande Masadaklippan, med dess stora ökenfort. Hela 400 meter över marken, mitt i öknen, bodde först romare och sedan judar. När romarna återerövrade Masada år 72 efter Kristus med 15 000 man valde judarna att begå kollektivt självmord. Idag kan man ta linbana upp på den mäktiga klippan och ströva runt bland ruinerna, medan man försöker insupa den överväldigande historien.

Masadaklippan

9. Rökelsevägen

Rökelsevägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen, och när det begav sig gick denna 240 mil långa väg från Oman och Jemen till Gaza vid Medelhavet. De långa kamelkaravanerna bar med sig dyrbarheter som rökelse, kryddor och ädelmetaller, och efter varje dagsetapp behövde de söka skydd mot banditer.

I Israel hittar man Avdat, plats nummer 62 på Rökelsevägen. Här kan man besöka ruinerna av denna en gång betydelsefulla plats, där det bland annat finns en enorm antik vinpress.

Avdat

10. Red Canyon

Red Canyon är en dramatisk ravin som ligger strax norr om Eilat. Här kan man vandra runt i ett sagolikt och nästan drömskt landskap, upp och ner för stegar och med en stundom svindlande utsikt. Om man har tur och solen skiner glänser klipporna som rödast.

Kanjon

11. Tel Aviv

Tel Aviv är känd som den coola staden med det intensiva nattlivet. Om Jerusalem bjuder på historia och uråldriga traditioner, så bjuder Tel Aviv istället på strandliv, klubbkvällar, festivaler och en fördomsfri gaykultur. Israel måste sägas vara ett land med ovanligt rika kontraster! Vi har inte besökt Tel Aviv ännu, men staden står definitivt på vår Bucket list vid en ny resa.

Solnedgång över Tel Aviv, foto: Pixabay

12. Israelisk mat

Den israeliska matkulturen har influenser från Asien, Afrika och Europa och bjuder bland annat på kryddor, nötter, oliver och kikärtor. I Israel kan man framför allt frossa i hummus och i härlig falafel, som smakar fantastiskt i nästan vartenda gatustånd. Andra rätter är till exempel shakshuka, där ägg pocheras i en tomatsås med fetaost, samt rätter med ptitim, den israeliska varianten av couscous.

Varför besöka Israel? Israelisk mat

Bästa sättet att besöka Israel?

Man kan arrangera och planera en resa till och i Israel på många olika sätt. Vi flög till Eilat, spenderade några dagar där och gjorde sedan en roadtrip med Jerusalem som huvudsakligt mål. Man kan också flyga till Tel Aviv och utgå därifrån.

Besöka Israel med skräddarsydd resa

Om du vill ha hjälp att planera din resa i Israel kan du vända dig till reseföretaget Evaneos, som är specialiserade på att arrangera rundresor i samarbete med lokala researrangörer. Genom företaget får man kontakt med en reseexpert på plats i landet, som planerar och bokar resrutt, transporter, boenden och eventuella aktiviteter.

Kryddor

Alla resor som bokas via Evaneos skräddarsys efter kundens önskemål. Det innebär att man hittar förslag på resor på deras webbsida, som man kan utgå ifrån och sedan anpassa som man själv önskar. När det gäller Israel har de reseförslag med allt från resor med kristet fokus till resor där man kör runt själv eller lyxiga resor med chaufför. Här kan du läsa om deras reseförslag i Israel.

Den heliga gravens kyrka

Har du varit i Israel? Är du nyfiken på att resa till Israel?

Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev