Meny Stäng

Masada – ökenfort med dramatisk historia

Annons

Vårt andra stopp på vår roadtrip från Eilat i Israel blev Masada. Denna antika fästning ligger på ett nästan 400 meter högt berg i Negevöknen, inte långt från Döda havet. Förutom att detta är ett imponerande bygge bär fortet på en dramatisk historia, som får det att knyta sig i magen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår roadtrip

Vi startade vår roadtrip med hyrd bil i Eilat i södra Israel och det första stoppet blev för ett bad i Döda havet. Nästa körsträcka blev betydligt kortare, då vi körde från Döda havet till Masada.

Roadtrip Israel
Körsträcka Döda havet – Masada, några få mil, ca 15 minuters körning

Masada – ett antikt mästerverk

Under åren 171-143 före Kristus byggdes ett litet fort på klippan, och mellan 37-43 före Kristus lät romaren Herodes den store bygga ett helt palats och en fästning. Hela 400 meter upp i luften valde han att uppföra sitt mästerverk, som mätte 700 meter i ena riktningen och 350 meter i den andra.

När judarna gjorde uppror mot det romerska riket erövrade de Masada, år 66 efter Kristus. Men detta gillades förstås inte av romarna! Redan sex år senare kom en romersk armé med 15 000 man (!) för att belägra fästningen, där det fanns ca 1000 judiska män, kvinnor och barn.

Berg Masada
Varför inte bygga högst upp på en 400 meter hög klippa?
Masada Israel
Ett torn vill man förstås ha – kanske var det ännu högre?
Israel Masada
Under Antiken var husen förstås hela och glänsande – och här pågick livet!

Kollektivt självmord

Istället för att bli tillfångatagna av romarna valde judarna att begå kollektivt självmord, genom att dra lott om vilka som skulle dräpa de andra. Männen la sig bredvid sina kvinnor och barn, och blottade strupen för den som fått lotten att döda. När romarna intog fästningen möttes de av … tystnad. De enda som hade överlevt var två kvinnor och fem barn som gömt sig djupt ner i en grotta.

Så gick det i alla fall till enligt den traditionella historiebeskrivningen, även om det inte verkar helt klarlagt. På grund av den här historien har Masada blivit en symbol för det judiska motståndet mot allt främmande herravälde.

Masadaklippan
När de 15 000 romerska soldaterna kom fram var judarna redan döda

Att besöka Masada

När man kommer till Masada kan man välja att gå uppför berget eller ta linbanan. Trots att jag (Helena) tycker att linbanor är galet läskiga valde vi detta alternativ. Bestigningen såg svettig ut, och dessutom hade vi begränsat med tid (eftersom vi hade fler äventyr framför oss.) Och jodå, det gick ju bra!

Masada öken
Man kan gå uppför den slingriga vägen, men det gjorde vi inte …
Masada lift
Vi valde den bekväma vägen!

Vattencisterner och badhus

Hur kan man bo mitt i öknen, bredvid ett dött hav utan fiskar? Masada innehåller en rad smarta lösningar, där det viktigaste handlar om vatten. Genom att bygga massor av vattenfåror ner från bergen samlade man allt regnvatten på samma ställe. Vattnet fick sedan släpas upp till fortets enorma vattencisterncisterner med hjälp av åsnor.

Man kan ju tänka att det borde bli ont om vatten i öknen, men de hade tydligen så att de både kunde bada och tvätta kläder.

Masada bad
Fantastiskt att väggfärgen i badrummet finns kvar efter mer än 2000 år!

Film från Masada

Här kommer ytterligare några bilder från Masada och en film som Peter klippt ihop.

Masada klippa
Utsikt över Döda havet från Masada
Masada
Utsikten är en wowkänsla med hav, berg och himmel!
Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev