Meny Stäng

Qumran på Västbanken – här hittades Dödahavsrullarna

Nästa stopp på vår roadtrip genom Israel tog oss till platsen där man hittade de omtalade Dödahavsrullarna, nämligen till Qumran på Västbanken. Här levde en judisk sekt för mer än 2000 år sedan och plitade ner text på 900 dokument som de omsorgsfullt gömde i krukor. Hur magiskt är inte det?

Roadtrip på Västbanken

Vår roadtrip, som startade i Eilat och fortsatte till Döda havet och Masada, gick sedan vidare till Qumran. Kartbilden visar sträckan från Masada till Qumran, som alltså mestadels gick genom Västbanken. Även om det finns oroligheter i det här området är det inga problem att köra den här sträckan. Att kolla upp det aktuella säkerhetsläget innan man reser kan dock vara klokt.

Roadtrip Västbanken
Körsträcka Masada – Qumran, ca 5 mil, ca 45 minuters körning
Västbanken
På väg genom Västbanken

Qumran

På en torr platå ca 3 kilometer från Döda havets nordvästra strand ligger den antika bosättningen Qumran. Man tror att Qumran byggdes omkring år 134-104 före Kristus, och att det sedan förstördes av romerska krigare år 68. Här finns också de grottor där man hittade Dödahavsrullarna.

Qumran
Här finns grottorna där man hittade Dödahavsrullarna

Beduiner hittade Dödahavsrullarna

1947 vallade en grupp beduiner sina getter vid Döda havet. En av getterna sprang bort sig och när beduinerna skulle leta efter den bortsprungna geten hittade de en grotta. De kastade in en sten i grottan och möttes av ett konstigt eko. Då klättrade de in och hittade flera krukor fyllda med pergament inrullade i linnetyg. Sammanlagt 900 rullar med text hade hittats efter mer än 2000 år i glömska …!

Get
Geten på bilden har ingenting med historien att göra …

Vad stod det i Dödahavsrullarna?

Vad stod det för hemligheter i alla de här rullarna då? Ja, det verkar framför allt ha varit texter från Gamla testamentet, men också levnadsregler, poesi, psalmer, kristna texter och kommentarer till texter i Bibeln.

Dödahavsrullarna
Från det pyttelilla museet i Qumran

Hur levde man i qumran?

De arkeologiska utgrävningarna visar att det i bosättningen bland annat fanns stora vattencisterner, rituella badplatser, matsal, ugnar för lergods och begravningsplatser. De som bodde här tillhörde en speciell judisk sekt, som påminde om ett klosterliknande sällskap. Det var mestadels män som levde här, under strikta religiösa former. Männen tog rituella bad två gånger per dag och på kvällarna arbetade de med sina heliga texter …

Qumran
Enorm vattencistern! Regnvatten samlades genom vattenfåror från bergen
Rituellt bad
Två gånger om dagen badade männen i Qumran
Qumran rituellt bad
Bara att fylla med vatten och kliva ner!

Besöka Qumran?

Om du själv vill besöka Qumran kan du läsa mer om öppettider, guidade turer och annan praktisk information på Qumran parks hemsida. Kolla också gärna in Peters film om Qumran!

Qumran Västbanken

Prenumerera på vårt nyhetsbrev