Meny Stäng

Istrien i Kroatien – 9 härliga platser att besöka

Istrien i Kroatien bjuder på charmiga kullerstensgränder, historiska städer och ett kristallklart hav. Vi har besökt Istrien flera gånger med husbil och hunnit med att besöka ett helt gäng fina orter på den här kroatiska halvön. Här tipsar vi om nio härliga platser att besöka i Istrien i Kroatien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vart ska man resa i Kroatien?

Vi får ibland frågan om vilken ort eller vilket område man ska välja för en semester i Kroatien, och vi svarar ibland att det inte spelar så stor roll. Så länge man väljer någon ort längs kusten så kan det nästan inte bli fel. Det är faktiskt trevligt nästan överallt.

Om vi ändå tvingas att svara brukar vi säga att vi gillar området runt Split (inklusive Brac, Hvar, Omis och Trogir) eller också Istrien. Idag tänkte vi dela med oss av våra bästa tips om Istrien.

Husbilsäventyr i Istrien

Istrien i Kroatien

Istrien är en halvö i norra Kroatien, som sträcker sig ut i Adriatiska havet. Nästan hela Istrien tillhör Kroatien, och större delen ingår i Istriens län. En liten del av halvön tillhör Slovenien, och dessutom ligger två kommuner i norra Istrien i Italien. Staden Opatija, som ligger längst i nordost, tillhör geografiskt halvön Istrien, men ingår inte i Istriens län.

Varför gillar vi Istrien i Kroatien?

Ja, varför gillar vi Istrien i Kroatien? Först och främst är det nog för att Istrien kryllar av små pittoreska städer och byar med trånga gränder, strandpromenader och guppande båtar. Vi gillar också att det kryllar av campingar och att vattnet är kristallklart. Dessutom är det i den här delen av Kroatien vi tycker att maten är bäst. Olivolja, skaldjur och tryffel kan ju aldrig bli fel, eller?

Istrien i Kroatien

9 platser att besöka i istrien

Vi tipsar om nio härliga platser att besöka i Istrien, helt utan inbördes ordning. Vi startar i Opatija i nordost, och rör oss runt halvön tills vi nästan är tillbaka där vi startade.

Istrien i Kroatien

1. Opatija

Opatija är en intressant och vacker stad, som är olik nästan allt annat i Kroatien. En gång i tiden tillhörde Opatija det mäktiga riket Österrike Ungern, och dåtidens välbeställda människor åkte hit för att vila upp sig på den lyxiga kurorten vid havet. Man kan nästan känna vindpustarna från förr när man passerar de vackra sekelskifteshusen.

The Maiden with the Seagull i Opatija

2. Labin

Labin är en charmig liten stad på den östra sidan av Istrien, där de små husen klättrar uppför kullen mot kyrkan på toppen. I kommunen Labin ingår också turistorten Rabac, som ligger precis vid havet. I samma kommun har vi hittat till den fina camping Marina, där man bland annat kan slappa i en infinitypool vid Adriatiska havet.

Labin i Istrien

3. Amfiteatern i Pula

Pula i söder är den största staden i Istrien, och vi har framför allt besökt den här staden för att se den mäktiga romerska amfiteatern som kallas Arena. Amfiteatern i Pula är den sjätte största i världen och oerhört välbevarad. Strax norr om finns också en trevlig camping som vi besökt två gånger, både sommar och vinter.

Amfiteatern i Pula

4. Fažana

Fažana ligger strax norr om Pula och är en mysig liten fiske- och turistort. Härifrån har man ett utmärkt läge för att besöka ögruppen och nationalparken Brijuni, där Kroatiens president har sitt sommarresidens. Man kan förstås också stanna i staden och njuta av färsk fisk och härliga skaldjur. En kilometer utanför staden ligger en enorm camping, och mellan staden och campingen finns en fin strandpromenad.

Fazana i Istrien i Kroatien

5. Rovinj

Rovinj ligger på västkusten, cirka fyra mil norr om Pula. Detta är en idyllisk liten stad, fylld av smala kullerstensgator och vackra barock- och renässanshus. Här kan man bada från klipporna mitt i stan eller ta sig upp till toppen av St Eufemiakatedralen, för en svindlande utsikt över hela staden. Självklart finns det gott om uteserveringar som serverar fisk och rätter med tryffel.

Peter framför staden Rovinj på Istrien

6. Vrsar

De charmiga städerna på Istriens västkust avlöser varandra. Vrsar ligger mitt emellan de lite mer kända orterna Rovinj och Porec. Vrsar är lite mindre, men kanske minst lika charmig. Vi njöt av en härlig 4-rätters middag här, med ingredienser som räkor, bläckfisk, kantareller, mangold och fikon. Mums! I Vrsar finns också två campingar, varav den ena är en naturistcamping med en helt egen ö och stora lyxiga glampingstugor.

Vrsar i Istrien i Kroatien

7. Poreč

Poreč är en stad som haft en dramatisk historia, och staden har styrts av såväl Bysantiska riket och republiken Venedig som kejsardömet Österrike och Italien. Idag är detta en lugn semesterort, men både byggnader och matkultur bär spår av historien.

Här besökte vi en restaurang som vi varmt kan rekommendera, där vi avnjöt en måltid i tryffelns tecken. Utanför staden ligger för övrigt en enorm camping, med ett “turisttåg” som smidigt transporterar gästerna mellan campingen och staden.

porec i Istrien i Kroatien

8. Bergsbyn Motovun

Bergsbyn Motovun ligger i inlandet, i den norra delen av Istrien. Det är fascinerande att komma körande på vägen mot den lilla byn – helt plötsligt uppenbarar sig berget och byn som klättrar mot toppen. Byn är känd för tryffel och den årliga filmfestivalen som lockar tusentals människor från hela världen. När man tagit sig upp till toppen kan man beundra utsikten och njuta av en måltid på restaurang. Här finns också en ställplats för husbilar.

Motovun

9. Hum – världens minsta stad

En knapp timme österut från Motovun ligger Hum, som anses vara världens minsta stad. I Hum finns en fästning, en kyrka och en enda liten gata. Det bor bara drygt 20 personer i den lilla staden, men trots detta så finns det både restaurang och museum,

På väg in i staden Hum

Har du varit i Istrien i Kroatien?

Har du varit i Istrien, och vilka är i så fall dina favoritplatser?

Rovinj i Istrien i Kroatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Istrien i Kroatien

  • Land: Största delen av halvön Istrien tillhör Kroatien. En liten del av halvön tillhör Slovenien respektive Italien.
  • Län: Istriens län (Opatija, som ligger längs i nordost, tillhör
    Primorje-Gorski Kotars län)
  • Största stad: Pula
  • Andra städer: Rovinj, Poreč, Pazin, Labin, Rabac, Umag i Kroatien, samt Piran, Koper och Portorož i Slovenien
  • Språk: Kroatiska, slovenska samt italienska i några kommuner

Resa till Istrien i Kroatien

  • Flyg: Man kan flyga till huvudstaden Zagreb. Från Zagreb tar det cirka 2 timmar och 15 minuter att köra till Opatija på motorväg (betalväg). Flygplats finns även i Rijeka och Pula.
  • Bil/husbil: Det finns flera olika färjeöverfarter från Sverige och olika vägar ner genom Europa att välja på. Om man till exempel kör från Rostock tar det cirka 13 timmar (ca 130 mil) att köra till Opatija, om man räknar ren körtid.
  • Buss: Busstrafik går mellan de flesta städer inom Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev